CulTour 2021: Georgeta Bucur, despre lecțiile pe care le-a primit de la copiii cu sindrom Down. Cât de independenți pot fi cei care se nasc cu această malformație
Publicat pe 02.11.2021 la 11:54 Actualizat pe 05.11.2021 la 17:23
Georgeta Bucur este mama lui Teo, dar și a altor copii cu sindrom Down care vin către Asociația Down Plus București pentru un plus de încredere. Ce lecții a învățat aceasta, dar și cât de independenți pot fi cei care se nasc cu această malformație, ne spune chiar Georgeta într-un interviu cu Cristina Ciobănașu.
“Astăzi continuăm discuția cu unul dintre cei mai frumoși oameni pe care am avut ocazia să-i întâlnesc.”, începe Vlad Gherman emisiunea CulTour de marți.
“Teo are aproape 20 de ani și este un tânăr extraordinar.”, continuă Cristina Ciobănașu.
Georgeta Bucur este președinta Asociației Down Plus București și de 9 ani încearcă să schimbe destinele copiilor care s-au născut cu sindrom Down. Într-un interviu cu Cristina Ciobănașu, Georgeta vorbește despre cele mai importante lecții pe care le-a învățat de-a lungul timpului de la cei care se nasc cu această malformație.
Cât de independenți pot fi cei care se nasc cu sindrom Down, dar și ce lucruri putem învăța noi de la ei, ne spune chiar Georgeta Bucur.
Georgeta Bucur, despre lecțiile pe care le-a primit de la copiii cu sindrom Down
“Care este cea mai importantă lecție pe care ai primit-o de la Teo și de la ceilalți copii?”, întreabă Cristina Ciobănașu.
“Iubirea”, răspunde Georgeta Bucur.
Georgeta Bucur se descrie ca fiind un om introvertit, căruia i-a fost întotdeauna frică să se apropie de ceilalți, chiar și pentru puțin timp. Odată cu venirea pe lume a lui Teo, Georgeta a învățat să iubească, să ofere, dar și să primească.
“Am învățat multe de la ei, de nouă ani tot învăț.”, spune Georgeta Bucur.
“Am fost introvertită, a fost o mare problemă să învăț să primesc.”, continuă Georgeta.
După ce a deschis Asociația Down Plus București, Georgeta Bucur și-a dat seama că ceea ce îi lipsea în viața ei erau acești copii. Cu toate că Teo a fost cel care a ajutat-o să ia această decizie, iată că pe parcurs ceilalți copii au învățat-o să nu renunțe la planurile pe care și le-a trasat.
“Cât de independenți pot fi și ce fel de activități trebuie să facă pentru a se dezvolta cât mai armonis?”, întreabă Criss.
Georgeta Bucur spune că un copil cu sindrom Down nu poate fi niciodată independent 100%, astfel că oricât de mult și-ar dori părinții să-i lase să se descurce singuri, pot fi în orice moment răniți sau pierduți din vedere.
“Când ai avut ideea de a pune bazele unei asociații?”, continuă interviul Cristina Ciobănașu.
“În jurul vârstei de 10 ani, când avea Teo 10 ani, mi-am dat demisia și am zis că trebuie să rămân lângă el.”, spune Georgeta Bucur.
Georgeta Bucur a fost ajutată de foștii colegi de muncă și astfel a reușit să-și deschidă propria asociație, într-o lume în care astfel de centre sunt tot mai vizibile.
“Colegii mi-au spus să fac o asociație pentru Teo.”, spune Georgeta Bucur. Astfel a luat ființă Asociația Down Plus București și mai târziu ceainăria în care copiii cu sindrom Down pot lucra.
“După 9 ani de muncă îmi dau seama că mai este loc pentru multe alte asociații.”, mărturisește Georgeta Bucur.
Georgeta Bucur este una dintre femeile pentru care viața frumoasă se măsoară în îmbrățișări din partea copiilor cu sindrom Down pe care îi are în grijă în cadrul asociației.
“În societatea noastră este loc pentru mult bine.”, spune Georgeta Bucur.