Atentie: mancarea ta poate fi toxica pentru caine!

Publicat pe 12.06.2011 la 16:42

Este foarte important sa stim cu ce anume trebuie sa ne hranim catelul pentru ca unele alimente, mai ales cele destinate oamenilor, ii pot face rau.

Cel mai bine este ca animalul sa fie hranit pe tot parcursul vietii cu hrana gata preparata, conserva sau uscata. Avantajele unei astfel de alimentatii sunt date de reteta complexa ce intruneste nevoile nutritionale ale unui animal. Trebuie stiut ca mancarea facuta in casa, dar si cea destinata stapanilor pot face rau animalului pentru ca, din pacate, este greu chiar si pentru specialistii nutritionisti sa asigure o combinatie corecta, adaptata speciei, rasei, varstei, sexului, starii fiziologice, tipului de efort. In plus, pot aparea diferite probleme digestive ca urmare a schimbarii bruste a tipului de hrana.

Alimente de evitat

Este contraindicat sa folosim in alimentatia cainelui laptele crud sau fiert, branza fermentata si sarata, prajelile, sosurile, condimentele, carnea de porc sub orice forma, oasele de pui, oasele de porc crude sau fierte. Nu se recomanda sa le oferim «recompense» alcatuite din mezeluri, cascaval, smantana, mititei, carnati, sunca, slanina, ciocolata sau alte dulciuri.

In niciun caz nu dati mancare alterata cainelui, motivand «rezistenta» acestora la astfel de alimente.

Carnea cruda, ciocolata si alte dulciuri, stafidele, oasele, bauturile alcoolice, carnea grasa gatita, usturoiul proaspat, ceapa, alunele, cafeaua (inclusiv zatul) sunt categoriile cu riscul cel mai mare.

Alimentele toxice de uz uman pot provoca vomismente sau diaree si, in cazuri mai rare, convulsii sau moartea. Cacaoa neindulcita este deosebit de toxica - cam 90 de grame sunt suficiente pentru a imbolnavi pe un caine sanatos de 20 de kg.

Ce este de facut?

Tine alimentele toxice departe de caine. Du-l la o pensiune pe timpul petrecerilor sau tine-l izolat intr-o zona protejata cat timp prepari mancarea si cat timp musafirii stau la masa. Pune carnea la dezghetat intr-un loc sigur si insarcineaza pe cineva din familie sa adune farfuriile abandonate pe parcursul petrecerii. Arunca gunoiul intr-o pubela asigurata.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: iloveindia.com

În articolul

Atentie: mancarea ta poate fi toxica pentru caine!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x