Cum decorezi casa de sarbatoare cu simboluri pascale
Publicat pe 19.04.2011 la 14:36 Actualizat pe 30.04.2013 la 12:36
Desi ne place sa recunoastem sau nu, sarbatorile religioase devin din ce in ce mai comerciale, iar cele mai multe simboluri care ne amintesc de episoade crestine, au in spate semnificatii pagane.
Iepurasul, pasarile si ouale sunt in primul rand simboluri ale fertilitatii si primaverii, iar sarbatoarea pascala coincide cu renasterea naturii la inceput de anotimp.
Iepurasul de Paste se regaseste din vremuri stravechi in cultura romana si mai apoi in Germania, de unde s-a raspandind incepamd cu secolul 16 in Europa si America. El este un simbol asemanator lui Mos Craciun, fiind cel care aduce daruri, in special celor mici. Este o obisnuita ca el sa apara sub forma de figurine decorative, bibelouri, jucarii si pe cartile postale de Paste.
Ouale reprezinta ideea unui nou inceput, al fertilitatii, al renasterii. Din coaja lor iese viata si reprezinta un simbol al primaverii. Se spune ca un cos cu oua a fost pus sub crucea lui Iisus si sangele care a curs pe ele le-a colorat in rosu aprins.
De aceea crestinii le vopsesc preponderent in aceasta culoare. Ele se gasesc la masa de Paste, alaturi de alte mancaruri traditionale, insa sunt si decorative, in special cele incondeiate, care surprind in detaliu motive traditionale sau scene religioase si icoane.
Pasarile sunt vestitorii anotimpului verde, ele fiind si cele care primavara isi fac cuib si se pregatesc pentru o noua familie. De aceea se gasesc pe felicitarile de Paste sau impodobesc casa de sarbatoare. Mai des intalnite sunt decoratiunile cu puisori de gaina, galbeni si pufosi, ce sunt daruiti drept cadou si dau o nota vesela locului in care sunt asezati.
Foto: myworldshots.com