Cum faci primavara curatenie in bucataria ta
Publicat pe 05.05.2011 la 15:33 Actualizat pe 05.05.2011 la 15:35
Primavara este o perioada ideala pentru a face o curatenie temeinica, a arunca ce nu iti mai foloseste. Curatenia bucatariei este cu atat mai importanta, cu atat aici este locul unde se prepara mancarea si ne petrecem destul de mult timp alaturi de intreaga familie.
Curata: Bacteriile pot fi transferate prin maini, tocatoare, cutite si se raspandesc cu usurinta pe intreaga suprafata a bucatariei. O curatenie frecventa poate impiedica acest lucru:
- Suprafetele pe care se taie si prepara mancarea trebuie curatate mereu cu apa si sapun.
- Frigiderul trebuie curatat in mod constant, pentru a indeparta petele lasate de anumite alimente, bacteriile si mirosurile neplacute. Otetul este foarte eficient in aceasta privinta.
- Prosoapele de bucatarie trebuie spalate la temperaturi ridicate, pentru a te asigura ca nu au ramas anumite bacterii in textura materialului, insa o modalitate sigura este aceea a folosirii de servete de unica folosinta, din hartie.
Separa: Contaminarea cu bacterii de la o suprafata la alta are loc in special atunci cand se gateste cu carne cruda si fructe de mare. Orice bacterie care se gaseste in carnea congekata poate deveni activa la dezghetare. Daca folosim acelasi fund de lemn pentru a taia carnea si apoi legumele pentru salata, exista sanse foarte ridicate ca bacteriile aflate in carne sa treaca pe legume si sa fie ingerate.
- Pastreaza carnea proaspata sau congelata separata de mancarea deja gatita sau alte produse proaspete. Depoziteaz-o bine in congelator in cutii de platic prin care poti sa te asiguri ca nu va curge din ele lichid si alte alimente ar putea fi contaminate.
- Foloseste un tocator pentru carne si fructe de mare si un altul pentru legume. Spala-le bine cu apa si sapun dupa fiecare utilizare si inlocuieste-le atunci cand au cute de la prea multe taieturi.
Gateste: Chiar si pentru cei mai experimentati bucatari, o preparare neadecvata a mancarii inseamna riscul ingerarii de bacterii care supravietuiesc in anumite conditii. De aceea trebuie sa se acorde importanta gatirii carnii si fructelor de mare. Este important ca fiecare tip de aliment sa fie gatit la temperatura care trebuie, pentru ca in acest mod el devine mai sigur. Si nu in ultimul rand: alimentele trebuie cumparate dintr-o sursa sigura.
Foto: jaxofthetrade.com