Husky, lupul siberian

Publicat pe 20.08.2010 la 08:59 Actualizat pe 20.08.2010 la 11:03

Este cel mai mic dintre cainii nordici, insa la greutate egala, este cel mai puternic caine de sanie dintre ei. Originile rasei sunt cam intunecate si se confunda cu acelea ale popoarelor arctice din nord-estul Siberiei.


Scurt istoric

Cercetatorul dr. Weyer Jr relateaza astfel: cu mult timp in urma, unele triburi de eschimosi au migrat din Siberia in Alaska, si de aici in Groenlanda, ducand cu ei stramosii cainelui Malamut si cainelui Esquimos. In urma lor, a emigrat din Asia Centrala si poporul Chukchi, stabilindu-se in bazinul Kolyma si la poalele muntelui Cherschi.
Ei detineau un caine, stramos al cainelui Husky Siberian. Intre aceste doua popoare s-au stabilit relatii comerciale, s-au efectuat numeroase calatorii cu saniile, ocazii cu care schimbau si echipajele de caini.

Husky Siberian si-a mentinut integritatea rasei in decursul timpului, mai mult ca ceilalti caini nordici, datorita unei selectionari deosebite, prin castrarea exemplarelor mai putin reusite si folosirea pentru reproductie numai a exemplarelor frumoase.
Husky-ul Siberian este utilizat si pe post de caine de sanie si participa la concursuri de diferite categorii. Este considerat ca fiind cel mai rapid dintre cainii nordici.

In ziua de azi, din pacate, rasa incepe sa se divida in doua categorii: Husky de sanie, acestia fiin inalti, supli, cu picioare lungi, si Husky de show, care tind sa para mai mici, mai compacti si greoi.

Pe langa performantele lor dobandite la sanie, acesti caini pot fi folositi in competitiile de Skijoring sau, in cazul in care nu exista zapada, sania trece la un carucior metalic, usor, cu 3 sau 4 roti.


Temperament

Desi este un caine de "munca" (trasul cu sania), sau de paza, Husky este jucaus si prietenos cu toata lumea. Nu are iesiri agresive, insa uneori poate fi foarte indraznet. Cainele matur este rezervat, are o atitudine demna, inteligenta si un caracter energic. Intotdeauna este dispus la munca sau la joaca, ceea ce il recomanda si ca un un bun caine de companie.
Fiind un caine de haita, acestuia ii trebuie foarte multa atentie, de aceea este bina ca stapanul sa nu il ignore.


Afectiuni frecvente


Cainele are nevoie de o anumita cantitate de zinc, de aceea hrana sa trebuie selectionata cu atentie. In caz contrar, pana la varsta de 3 ani, acesta poate suferi de afectiuni (dermatoza), care au ca rezultat caderea parului formarea crustelor in jurul ochilor, urechilor, gurii si regiunii genitale. Sanatatea unui Husky se vede din blana sa, pe care si el o ingrijeste cu foarte multa atentie. Un caine din aceasta rasa traieste in medie, pana la 12 ani.
Foto: www.wikipedia.org

În articolul

Husky, lupul siberian

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 februarie 2025. Racii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Valul de ger care a transformat România în polul frigului din Europa. Temperaturile scad şi mai mult
a1.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș.Cine sunt foștii concurenți de la Mireasa care îl conduc pe ultimul drum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cele mai răbdătoare zodii. Află dacă te numeri printre ele
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Ianis şi Elena Hagi vor fi părinţi! Veste uriaşă în familia „Regelui”, la şapte luni de la nuntă
MediCOOL
Xantelasma: de ce apar puncte de grăsime pe pleoape și cum pot fi eliminate
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
DeParinti
Încercarea de a rămâne însărcinată te copleșește: iată cum poți gestiona situația
MediCOOL
Medic oncolog: E dovedit științific că micul dejun poate preveni cancerul de colon în rândul tinerilor
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x