Ingrijirea unui animal in calduri

Publicat pe 11.09.2010 la 12:25 Actualizat pe 11.09.2010 la 12:35

O noua perioada de "imperechere" se anunta, atunci cand vine vorba atat de animalele de "strada", cat si de cele din casa. Comportamentul specific perioadei de imperechere este deseori cu greu suportat de catre proprietari.

Trebuie spus inca de la inceput ca doar femelele prezinta o manifestare ciclica, raspunzatoare de declansarea comportamentului specific la masculi, astfel ca doar femela, practic, se afla “in calduri”, masculul, cainele sau cotoiul, raspunzand la orice stimul din partea sexului opus pe intreaga perioada a anului, depinzand exclusiv de prezenta modificarilor hormonale ale femelei.

Pericole

Acestea deriva din montele nedorite, pericolele starii de gestatie pentru femele, luptele traumatizante intre masculi, stimularea vagabondajului, cresterea agresivitatii generale a indivizilor, pericolul bolilor cu transmitere genitala sau al afectiunilor favorizate de aglomerarile de animale, mai ales nevaccinate si fara alte tratamente profilactice.

Ce-i de facut ?

Cunoscand aceste elemente practice, putem afirma ca pentru a evita astfel de probleme, atat masculii, cat mai ales femelele, fara valoare reproductiva, trebuie sterilizati pe cale chirugicala. Prin aceasta manopera se preven si numeroase probleme de sanatate de tipul piometrului, tumorilor mamare sau de prostata sau lactatiei false.

Alta solutie se refera la folosirea tratamentelor hormonale, administrate atat per os cat si injectabil, acestea avand la baza ca substante active derivati ai progesteronului. Pentru mascul, in cazurile de agresivitate crescuta (satiriazis), acelasi hormon poate fi folosit pentru a contracara efectele nivelului crescut de testosteron.

Trebuie spus insa ca medicatia folosita in aceste cazuri nu inseamna decat o interventie asupra unui echilibru hormonal si asa fragil, putand duce in anumite cazuri la unele efecte adverse, interventia chirugicala ramanand solutia de electie.

Citeste si Revista Felicia
Foto: critteristic.com

În articolul

Ingrijirea unui animal in calduri

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x