St. Moritz, locul unde s-au inventat sporturile de iarna

Publicat pe 26.08.2010 la 10:51 Actualizat pe 26.08.2010 la 11:04

Este una dintre cele mai faimoase statiuni din Europa. A fost destinatia de vacanta preferata a marelui diplomat roman Nicolae Titulescu. Eleganta si cosmopolita, St. Moritz atrage anual interesul a milioane de turisti

Relief

Statiunea St. Moritz este situata pe valea Engadin, in Elvetia. Initial, si-a castigat renumele datorita izvoarelor minerale, cunoscute pentru proprietatile lor curative, timp de aproape 2.000 de ani.

Acum este considerata cea mai veche si una dintre cele mai faimoase statiuni din lume. Eleganta, cu peisaje superbe si exclusivista, statiunea este situata la altitudinea de peste 1.800 de metri. Turistii sositi aici se bucura de 322 zile insorite pe an, un record in Elvetia.

Regiunile St. Moritz si Engadin au fost alese, in 2003, de ADAC Ski Guide, in cinci categorii (schi alpin, snowboard, schi fond, ture pe schiuri si apres schi), drept cele mai bune din lume.


Lista de superlative

Regiunea St. Moritz este formata din mai multe localitati: Celerina, Maloja, Pontresina, Sils/Engadin, Silvasplana, St. Moritz si Zuoz.

In anul 1986, numele St. Moritz a devenit marca inregistrata pe plan mondial ca “destinatie favorita pe mapamond”.

Odata ajuns, vei observa ca “verdictul” s-a dat pe buna dreptate - acolo s-a nascut, de fapt, sportul de iarna, in Alpi, in 1864, cand s-au organizat primele competitii de schi.

Tot la St. Moritz, in acelasi an, s-a infiintat si prima agentie de turism din Elvetia.

Intre anii 1880 si 1890 s-au organizat primele concursuri de curling, patinaj artistic, golf, snowboard si bob, iar in 1896 a fost construit primul Hotel Palace din lume.

Lista premierelor nu se opreste aici, de amintit fiind ca in 1929 a fost deschisa prima scoala de schi.
Ca un amanunt de culoare, putini romani stiu ca St. Moritz era destinatia preferata de vacanta a marelui diplomat Nicolae Titulescu. Era una dintre personalitatile cele mai indragite de localnici si, in consecinta, intr-una dintre competitiile de schi care aveau loc la inceputul anului se decerna “premiul Titulescu”.

Cea mai veche partie de bob

St. Moritz este si singura statiune de iarna din Elvetia care a organizat o competitie olimpica.

De altfel, acolo a aparut skeletonul ca sport - este foarte asemanator cu bobul (difera doar pozitia pe sanie), inventat de un englez, in 1882.

De mentionat este ca partia de bob, naturala, foarte rar intalnita in restul lumii, a fost inaugurata oficial in 1904. Ca atare, se poate spune ca este cea mai veche partie din lume.

Si ca sa-ti faci o imagine despre dezvoltarea pe care a inregistrat-o statiunea, trebuie sa stii ca exista 350 de kilometri de partii, asistate in totalitate de o infrastructura moderna.

Parcul pentru snowboard-eri, cu half-pipe si elemente pentru freestyle snowboarding sunt doar unele dintre atractii.

Pentru drumetiile de iarna, turistii au la dispozitie 150 de kilometri de drumuri, iar pentru cei care practica ski fond de tip alergat sunt amenajati peste 180 de kilometri de piste.

Citeste si Revista Felicia

Foto: www.concierge.com


În articolul

St. Moritz, locul unde s-au inventat sporturile de iarna

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x