8 alimente pe placul pielii

Publicat pe 26.08.2010 la 14:42 Actualizat pe 26.08.2010 la 18:16

8 alimente pe placul pielii

Creme, masti, masaj... Ati incercat totul pentru a arata bine la orice ora din zi si din noapte. Cremele, mastile, masajul insa actioneaza doar la suprafata pielii. Pentru mentinerea frumusetii este nevoie sa actionam din interior. Pentru aceasta avem la indemana alimentele bogate in vitaminele A, B, C, E si minerale (seleniu, zinc, calciu), spun nutritionistii de la Universitatea Ohio (SUA). Acestia au pus la punct o lista de opt alimente – kiwi, avocado, fructe de mare, branza, cereale integrale, varza, ciuperci, nuci – care promit frumusete si tinerete.

Vitamina A mentine tonusul pielii, favorizeaza regenerarea pielii si previne aparitia ridurilor. Ridurile apar atunci cand tesutul cutanat nu se mai regenereaza. Pentru regenerarea tesutului cutanat avem nevoie si de B-urile din cerealele integrale.

Nu trebuie sa neglijam vitamina C din kiwi si varza. Vitamina C stimuleaza productia de colagen la nivelul pielii. Colagenul este fibra care da elasticitate pielii. Pe masura ce inaintam in varsta, producerea de noi celule la nivelul pielii scade si colagenul se degradeaza. Dieta este solutia pentru a creste productia de colagen. In acelasi scop, alaturi de vitamina C, actioneaza vitamina E din nuci si alune. “Pentru mentinerea sanatatii pielii, pe langa fructe, legume crude, avem nevoie de 1,5-2 litri de apa pe zi si un regim de somn adecvat: 8 ore pe noapte”, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Consumul de alimente bogate in E-uri, abuzul de medicamente contribuie la acumularea de toxine in organism. Din cauza toxinelor, pielea isi pierde tonusul si elasticitatea. O cura de detoxifiere, bogata in fructe si legume crude, elimina toxinele si reda supletea pielii.


Kiwi
Vitamina C si betacarotenul sunt atuurile acestui fruct. 100 g kiwi contin 90 mg vitamina C, care stimuleaza producerea de colagen si mentine elasticitatea pielii. In acelasi timp, vitamina C este necesara pentru refacerea tesutului cutanat si pentru apararea pielii de efectele poluarii, ale fumului de tigara. Kiwi se remarca de asemenea prin continutul de betacaroten, antioxidant care mentine stralucirea tenului. Pentru aceasta este suficient sa mancam un kiwi pe zi.

Avocado
Fructele de avocado contin vitaminele A, B, C, D, E, K. Studiul efectuat la Universitatea Ohio a aratat ca aceste fructe contribuie la eliminarea toxinelor si la mentinerea sanatatii pielii. Miezul de avocado contine aproximativ 30% grasimi vegetale, care hranesc si refac tesutul cutanat, prevenind aparitia ridurilor. In acelasi timp, avocado este sursa buna de vitamina A (60 micrograme/100 g), care mentine tonusul pielii. Avocado se mananca crud, adaugat in salate sau amestecat cu condimente exotice.

Fructe de mare
Ten stralucitor, unghii tari si par matasos sunt beneficiile celor care mananca fructe de mare. Stridiile, midiile, homarii se remarca prin continutul de zinc, care mentine tineretea pielii, sanatatea unghiilor si a parului. In lipsa zincului, pielea devine mai uscata, parul incepe sa cada, iar ranile se cicatrizeaza mai greu. 100 g stridii furnizeaza aproape 900% din necesarul de zinc pentru un adult. Asta inseamna ca avem nevoie de doar 15 g stridii pentru a ne asigura necesarul zilnic de zinc.

Branzeturi
Mancati 100 g branza pe zi, ne sfatuiesc nutritionistii. Calciul pe care ni-l furnizeaza branzeturile este element de baza al oaselor, al dintilor, dar si al unghiilor. Pentru o femeie, unghiile sunt ca o carte de vizita, de aceea nu trebuie neglijat aportul de calciu. Branza proaspata de vaca furnizeaza 90 mg calciu/100 g, branza de capra – 100 mg, telemeaua – 300 mg. De multe ori, stresul, oboseala, noptile nedormite ni se vad pe fata. Calciul din branzeturi previne aceste stari si ne ajuta sa intampinam fiecare zi cu zambetul pe buze.

Varza
100 g varza contin 50 mg vitamina C. Daca mancam zilnic o salata cu varza ne asiguram doza zilnica recomandata de vitamina C. Specialistii ne avertizeaza ca lipsa vitaminei C din dieta inseamna un ten uscat si palid, lipsit de prospetime. Vitamina C din varza are proprietati antihistaminice, prevenind alergiile manifestate prin inrosirea pielii sau mancarimi. Varza este recomandata pentru eliminarea toxinelor. O cura de detoxifiere cu varza ne ajuta sa ne mentinem suple si frumoase.

Ciupercile
Nutritionistii spun despre ciuperci ca sunt elixirul tineretii. Acestea contin doi antioxidanti puternici: vitamina B5 (acidul pantotenic) si seleniul. Vitamina B5 are proprietati regeneratoare, calmeaza pielea iritata, o hidrateaza si ii reda elasticitatea. Iar seleniul este recunoscut pentru proprietatile sale antiimbatranire. Putem sa mancam atat ciuperci proaspete, cat si ciuperci murate, marinate sau uscate. Ciupercile isi pastreaza proprietatile nutritive indiferent de modul de conservare.

Nuci
Sase nuci furnizeaza aproximativ 2 mg de vitamina E, numita si vitamina tineretii eterne. Vitamina E are efect dovedit de incetinire a imbatranirii celulare. De asemenea, nucile, dar si alunele, fisticul, migdalele contin 60%-70% grasimi bune din seria acizilor grasi esentiali omega 3. Acestia hidrateaza pielea in profunzime si ii mentin elasticitatea. Pentru a ne bucura de beneficiile fructelor oleaginoase trebuie sa le mancam crude. Vitamina E este distrusa prin prajire.

Cereale integrale
Mancati zilnic la micul dejun o portie de cereale integrale! Datorita fibrelor, cerealele integrale contribuie la detoxifierea organismului. Cerealele sunt una dintre cele mai bune surse de vitamine din complexul B care stimuleaza regenerarea tesutului cutanat si previn imbatranirea pielii. B-urile din cerealele integrale previn aparitia acneei, a petelor rosii, a dermatitelor. In cerealele integrale se gaseste de asemenea siliciu, care stimuleaza productia de colagen si elastina in piele.

Citeste jurnalul.ro

În articolul

8 alimente pe placul pielii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 aprilie 2024. Berbecii fac schimbări majore în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
a1.ro
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Catine
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
useit.ro
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
as.ro
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Beneficiile cititului împreună cu copilul. Activitatea îi poate îmbunătăți performanțele școlare
MediCOOL
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
HelloTaste
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
x