Alimente pentru o piele fara cusur
Publicat pe 04.10.2010 la 16:05
Pentru aceia care n-au fost binecuvantati cu un ten impecabil, solutia s-ar putea afla... la rece. Adica nu in cabinetul de cosmetica sau pe rafturile pline cu produse scumpe ale farmaciilor, ci in propriul frigider. Si in camara.
Garnisite cu alimentele potrivite, ele ar putea fi principalii aliati pentru o piele fara cusur. Pentru ca important nu este ce alimente trebuie sa eviti pentru a nu te trezi cu cosuri sau pete, ci care sunt alimentele la care sa apelezi pentru a combate aparitia acestor surprize neplacute.
Daca e sa le dam crezare specialistilor in nutritie citati de revista Self, din alimentatia „antiacnee" nu trebuie sa lipseasca trei elemente: zincul, carotenul si fibrele. Impreuna formeaza un trio redutabil, care „promite" sa rezolve problemele tenului. Ieftin si eficient.
Ideale pentru gustari sau pentru rontaieli intre doua indeletniciri (de serviciu sau chiar casnice, pentru cine mai are timp), migdalele, nautul sau semintele de dovleac sunt bogate in zinc, garantand disparitia nesuferitelor cosuri si aparitia altora. Acest mineral de pret reduce inflamatiile si incetineste secretia de sebum. Alte surse importante de zinc sunt carnea de vita si stridiile.
„Kryptonita pentru acnee" este doar unul dintre numele de alint pentru vitamina A. Ataca problemele tenului pe trei paliere diferite: reduce inflamatia, incurajeaza exfolierea naturala si imbunatateste sistemul de aparare al pielii impotriva bacteriilor. Rezulta pori curati, neincarcati, deci mai putin predispusi la formarea cosurilor.
Vitamina A este la indemana sub forma catorva alimente bogate in caroten. Pe lista de recomandari a expertilor americani figureaza mango, pepenele galben, morcovul, cartofii dulci, spanacul si rosiile.
Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition arata ca persoanele care renunta la glucidele rafinate in favoarea cerealelor integrale constata o reducere cu 50% a problemelor tenului. Painea alba, zaharul rafinat, produsele de cofetarie si patiserie pun pancreasul sa munceasca in plus si sa secrete mai multa insulina.
De aici, o modificare la nivel hormonal in urma careia tenul devine mai gras, iar porii au de suferit. Fibrele continute de cerealele integrale absorb si ard mai lent caloriile, mentinand nivelul insulinei la un nivel confortabil. Surse importante de fibre sunt orezul brun, painea integrala si floricelele de porumb.
Citeste jurnalul.ro