Fructe si legume pentru o piele frumoasa si protejata de soare
Publicat pe 15.06.2011 la 17:29 Actualizat pe 15.06.2011 la 17:31
Carotenoizii, vitaminele A si E din morcovi, spanacul, ciresele, piersicile si pepenii ajuta la obtinerea unui bronz rezistent.
Cremele fotoprotectoare nu sunt singurele solutii pe care le avem la dispozitie pentru a ne apara pielea de soare. Legumele si fructele colorate - morcovi, rosii, spanac, cirese, piersici, caise, pepeni - ne protejeaza pielea din interior impotriva efectelor nocive ale ultravioletelor.
De ce fructe colorate? Pentru ca protectia solara este asigurata de carotenoizi, substante antioxidante care confera fructelor si legumelor nuantele de galben-portocaliu, rosu si verde.
Potrivit unor studii elaborate in cadrul Institutului national de cercetare din Franta (INSERM), substantele din familia carotenoizilor cresc productia de melanina, pigmentul din piele.
Or, razele ultraviolete duc la bronzarea pielii, activand productia de melanina. Dar in acelasi timp ultravioletele antreneaza inmultirea radicalilor liberi de la nivelul celulelor pielii. De aici rezulta doua riscuri: imbatranirea prematura a pielii si, mai grav, cancerul de piele.
Dupa cum sustine profesorul Jean-Pierre Césarini, coordonatorul studiilor din cadrul INSERM, cand organismul beneficiaza de un aport crescut de carotenoizi, productia de melanina este stimulata din interior. In acest fel, pielea devine mai inchisa la culoare si mai rezistenta in fata efectelor nedorite ale razelor ultraviolete.
Tot articolul, in Jurnalul National
Foto: Hepta.ro