Frumusetea care ne otraveste

Publicat pe 11.11.2010 la 15:09

Frumusetea care ne otraveste

2,3 kilograme de substante toxice absorbim in fiecare an din produsele cosmetice. Tocmai din acele cosmeticale care ne promit frumusetea.

Femeile absorb anual 2,3 kilograme de substante toxice din produsele cosmetice pe care le folosesc zilnic, arata un studiu britanic publicat in revista In-Cosmetics.

Daca tinem cont de cantitatea de sampon, sapun, gel de dus, creme antirid, creme hidratante, produse pentru machiaj folosite intr-un an, acest studiu ar trebui sa sune alarma.

Mai mult decat atat! Daca mai adaugam si faptul ca, din cele 10.000-11.000 de ingrediente folosite in produsele de ingrijire corporala, doar 10%-11% sunt evaluate ca fiind sigure pentru sanatate, atunci e posibil sa intram in contact cu si mai multe substante toxice decat spune studiul britanic.

Afectate sunt nu numai femeile, ci si barbatii, pentru ca si produsele destinate lor - pasta de ras, after-shave, sampon etc. - au aceleasi ingrediente periculoase. Aceste substante pot provoca iritatii cutanate, imbatranirea prematura a pielii si chiar cancer.

Ce se ascunde in sapun
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia asupra etanolaminelor. Sapunurile, sampoanele, gelurile de dus, spumantele de baie contin aceste substante. "In contact cu nitritii care se gasesc in apa, etanolaminele produc nitrozamine cancerigene. Nitrozaminele trec usor de bariera reprezentata de piele si afecteaza in special rinichii. Riscul este cu atat mai mare cu cat etanolaminele sunt prezente si in produsele pentru copii. Aceste substante sunt iritante pentru ochi, afecteaza foliculul pilos si cauzeaza uscarea si caderea parului".

Fabricantii de produse cosmetice si de toaleta sustin ca acestea sunt sigure si respecta normele Uniunii Europene. Sa mai dam un exemplu, care ne pune si mai multe semne de intrebare in legatura cu siguranta acestor produse. Formaldehida este o substanta iritanta, cancerigena, folosita in industria mobilei.

La un moment dat, formaldehida a fost eliminata din productia mobilei, insa se foloseste la scara larga sub forma de conservant in cosmeticele pentru ingrijirea corpului, a parului, in lacurile pentru unghii. Si pentru ca este vara, iar cremele de protectie solara sunt la mare cautare, trebuie sa avem grija si aici ce cumparam. Unele creme contin padimate-O sau PABA, o substanta care sub influenta ultravioletelor poate forma nitrozamine, crescand riscul de cancer de piele.

Aluminiul din antiperspirante
Efect asemanator estrogenului are si aluminiul care intra in compozitia deodorantelor si antiperspirantelor. Sarurile de aluminiu si zirconiu din compozitia deodorantelor blocheaza glandele sudoripare si reduc pentru cateva ore cantitatea de transpiratie de la nivelul pielii.

Totusi, din cauza aluminiului care se absoarbe prin piele, deodorantele si antiperspirantele pot contribui la aparitia tumorilor mamare. Ca frecventa, aluminiul reprezinta al treilea element intalnit in mediul inconjurator. Este dificil sa izolam toate sursele de aluminiu si sa cuantificam care este aportul zilnic al acestui element.

Agentia americana de control al medicamentelor (FDA - Food and Drug Administration) a aratat la un moment dat ca din alimente luam aproximativ 15 mg de aluminiu zilnic. Cantitatea de aluminiu pe care o luam din alimente este mult mai mare decat cea care se absoarbe prin piele din cauza deodorantelor.

"Daca totusi vrem sa nu avem nici un fel de probleme cu aluminiul, putem apela la deodorantele fara aluminiu disponibile in farmacii", ne sfatuieste dr Virginia Chitu, medic specialist dermatolog la Spitalul Colentina. In lacurile de unghii, in fixativul si spuma de par, in unele parfumuri se gasesc ftalatii.

Acestia afecteaza plamanii, pot produce malformatii daca in timpul sarcinii sunt utilizate cosmeticele cu ftalati. Afectate de ftalati nu sunt numai femeile, ci si barbatii, fixativul si spuma de par fiind din ce in ce mai folosite si de sexul puternic. Ftalatii afecteaza celulele spermatice si pot provoca feminizarea barbatilor. Sistemul hormonal al ambelor sexe este tulburat si de moscul sintetic, o substanta care se regaseste in compozitia parfumurilor, a sapunurilor sau cremelor.

PARFUM
Daca vrem un parfum fara riscuri, putem sa alegem unul cu uleiuri esentiale, dar fara alcool. Deodorantele care contin alcool se usuca rapid dupa aplicare, insa in acelasi timp, din cauza alcoolului pot determina deshidratarea pielii. Parfumurile de calitate contin intre 15% si 30% uleiuri esentiale. Uleiul de patchouli este deosebit de valoros pentru ingrijirea pielii, are proprietati emoliente, impiedicand deshidratarea. Uleiul de ceai verde are proprietati antiseptice, iar uleiul de nuca de cocos are proprietati hidratante.

CREME NATURALE
Cea mai buna alternativa la cosmeticele cu ingrediente sintetice sunt produsele pregatite in casa. Pentru ingrijirea mainilor ne putem face singure o crema din suc proaspat de flori de galbenele amestecat cu unt - o parte suc la zece parti unt. Crema obtinuta se pastreaza la rece si se foloseste zilnic. Frunzele de lumanarica zdrobite si aplicate pe mainile uscate catifeleaza si confera elasticitate pielii, datorita proprietatilor emoliente.

Sfatul medicului
Cremele hidratante pot contine pana la 10% vaselina sau parafina, un amestec de hidrocarburi aromatice din petrol, care sunt cancerigene. Vaselina blocheaza eliminarea toxinelor din corp prin piele, provoaca fotosensibilizare, acnee si imbatranirea precoce a pielii.

O alternativa la produsele cu vaselina este ceara de albine, care formeaza un film protector la nivelul pielii, aparand-o de agresiunea factorilor externi, arata dr biochim. Cristina Mateescu. Ceara este inclusa in lotiuni si creme hidratante, in cremele de protectie solara, in compozitia unor produse pentru epilat, a fondurilor de ten fluide, a sapunurilor, rujurilor.

Citeste jurnalul.ro
Foto: ry.com.au

În articolul

Frumusetea care ne otraveste

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cât câştigă un nepalez angajat la un supermarket din România: "Cel mai greu este drumul spre muncă"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x