Soarele este la fel de periculos si iarna

Publicat pe 22.11.2010 la 18:54

Soarele este la fel de periculos si iarna

Doar pentru ca este frig afara, nu inseamna ca pielea este protejata de efectele nocive ale soarelui, radiatiile de ultraviolete fiind la fel pentru oamenii care practica schiul si pentru cei care merg vara la plaja.

Cercetatorii au descoperit ca nivelul de ultraviolete poate fi la fel de ridicat la munte, iarna, ca in mijlocul verii, la plaja.

"Exista o cantitate mare de UV pe partie. Soarele este reflectat de zapada si vine inspre tine din toate directiile. Schiorii sunt cei mai expusi", a declarat cercetatorul Peter A. Andersen, de la School of Communication, din cadrul San Diego State University.

Cancerul de piele este cea mai comuna forma de cancer intalnita in America, ea fiind corelata, de cele mai multe ori, cu expunerea la soare.

Specialistii au vizitat 32 de statiuni de schi din America de Nord, unde au masurat nivelul de radiatii ultraviolete. In aceleasi zile, au intervievat vizitatorii despre metodele de protectie folosite si au observat imbracamintea acestora.

Astfel, au descoperit ca ultravioletele erau puternice in mijlocul zilei si erau mai intense in timpul primaverii decat iarna, cand cerul era limpede.

"In functie de conditii, indexul UV din statiunile de schi poate fi la fel ca cel intalnit pe o plaja din Waikiki, vara", a explicat Andersen, citat de Reuters.

Din circa 4.000 de schiori participanti la studiu, foarte putini foloseau crema de soare inainte sa iasa pe partie si nici nu utilizau strugurel de buze sau manusi si caciuli pentru a se proteja. Totusi, cu cat soarele era mai puternic, cu atat existau mai multe sanse ca oamenii sa poarte ochelari de soare.

"Daca poti sa faci orice pentru a diminua efectul soarelui, atunci ar trebui. Mananca pranzul la umbra sau opreste-te sub un copac atunci cand te odihnesti. Incearca sa eviti soarele din mijlocul zilei si evita sa mergi pe partie in zilele insorite de primavara", a spus Andersen.

Specialistii au recomandat ca statiunile de schi sa publice si prognoze privind intensitatea radiatiilor ultraviolete si sa promoveze protectia solara.

Citeste Intact News
Foto: Hepta

În articolul

Soarele este la fel de periculos si iarna

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x