Ce trebuie sa stii despre candidoza la copii

Publicat pe 25.08.2010 la 09:24


Copiii mici si bebelusii se pot imbolnavi frecvent de candidoza, avertizeaza medicul Ramona Andronache. Ea atrage atentia ca afectiunea se instaleaza des la aceasta categorie de varsta din cauza sistemului imunitar incomplet dezvoltat si poate fi provocata chiar de jucariile infestate.

"Candidoza orala, cea mai frecventa, de obicei, este o afectiune dureroasa si se prezinta sub forma unor placarde discrete, albicioase, laptoase, aderente, ce acopera o mucoasa eritematoasa de la nivelul cavitatii bucale si al limbii", spune medicul Ramona Andronache.

Pentru ca aceste pete albe pot fi usor indepartate prin raclaj, se pot observa dedesubt arii eritematoase care au un contur neregulat. "Din cauza acestor pete, copilul resimte o senzatie de disconfort local, de arsura si chiar o durere. Acesta este motivul pentru care, de cele mai multe ori, el refuza alimentatia. Copilul este agitat si, daca este mai mare ca varsta, spune singur despre aceasta durere.


SFATURI
"Primul sfat dat parintilor este de a prezenta copilul la medic. Al doilea sfat: parintii sa evite administrarea unor tratamente facute acasa, dupa ureche, fara un consult medi­cal", spune medicul consultat de Jurnalul National.


CAI DE CONTAMINARE
"Printre factorii favorizanti in aparitia candidozei se afla dezechilibrul dintre bacteriile si fungii prezenti in mod normal la nivelul cavitatii bucale. Aceasta balanta poate fi dezechilibrata de consumul de antibiotice cu spectru larg, de folosirea corticosteroizilor. In general, infectiile cu ciuperci sunt cauzate de unele deficiente imunologice ale organismului.

Facand referire la nou-nascuti, in primele trei luni de viata, organismul lor se apara folosind anticorpii primiti la nastere de la mama. Dupa varsta de trei luni, nou-nascutii incep sa isi produca propriii anticorpi, ajutati de anticorpii primiti in continuare de la mama, prin alaptarea la san", afirma medicul consultat de Jurnalul de sanatate. De altfel, acestea sunt argumente care pledeaza pentru alaptarea la san a pruncilor.


MAMELOANE!
"Exista alte cai prin care nou-nascutii se pot contamina. De aceea, se recomanda tratarea infectiilor micotice de la nivelul vaginului mai ales in trimestrul trei de sarcina", spune medicul.

Alimentatia la san sau cu biberonul reprezinta o alta cale de transmitere a bolii. "Pentru a preveni infectarea pe aceste cai, e indicat consultul medicului in momentul in care mameloanele devin rosii, dureroase sau apare o senzatie de arsura in timpul alaptarii", spune medicul. De aceea, specialistii recomanda pastrarea unei igiene stricte a mameloanelor si spalarea si fierberea biberoanelor si a tetinelor inainte de fiecare utilizare.


ATENTIE LA JUCARII!
Riscul ca un copil sa se contamineze cu candida este inevitabil daca foloseste o jucarie a unui micut infectat. "Cu totii stim obiceiul micutilor de a introduce jucariile in gura. De aceea, este foarte simplu sa intelegem cum pot ei contacta candida prin acest schimb de jucarii", spune medicul.


SIMPTOME
De cele mai multe ori, in etiologia candidozei este incriminata Candida albicans, insa exista si alte ciuperci care pot fi implicate: Candida glabrata, Candida crusei etc. Candida albicans face parte din flora saprofita, fiind un microorganism conditionat patogen. La majoritatea persoanelor, candida poate fi identificata prin culturi ale secretiilor din cavitatea bucala.
Desi cea mai frecventa este candidoza bucala, exista si alte manifestari ale acestei afectiuni:
● Cheilita angulara este tot o manifestare a candidozei, insa ea se intalneste si in deficitele nutritionale.
● Candidoza cutanata se prezinta sub forma unor regiuni rosii, intertriginoase, mace­rate.
● Candidoza cutaneomucoasa cronica are aspectul unor zone intertriginoase cu aspect de maceratii rosii.
● Disfagia sau durerea toracica retrosternala apare in candidoza esofagiana, tipul cel mai frecvent de candidoza gastrointestinala.

În articolul Ce trebuie sa stii despre candidoza la copii:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x