Cele mai frecvente greseli in educatia copiilor

Publicat pe 27.07.2010 la 17:53

Familie

Vrei sa-ti educi cat mai bine copilul? Afla care sunt cele mai erorile parintiilor in procesul de educare a celor mici.

Orice parinte si-ar dori sa nu faca greseli in privinta educatiei copiilor, dar ele sunt insa inevitabile. Important este insa ca parintii sa le constientizeze si sa nu persiste. Pentru aceasta, ei trebuie sa realizeze ca cei mici au nevoie in primul rand de multa iubire si atentie. Copiii nu sunt proprietati ale parintilor, iar cei mari au datoria sa-i ajute sa-si dezvolte propria personalitate.

Ce sa eviti

Nu-ti pedepsi copilul cu brutalitate! Specialistii care au studiat comportamentul copiilor au ajuns la concluzia ca una dintre cele mai mari greseli ale parintilor este de a-si pedepsi cu asprime copilul. Multi nici macar nu cred ca fac ceva rau atunci cand isi bat odrasla. Disciplinarea are rezultate pozitive numai atunci cand este facuta prin metode blande.


Nu-ti cicali copilul! Daca te gandesti ca repetarea constanta il poate determina pe copil sa faca ceea ce vrei tu, atunci gresesti. Cercetarile specialistilor au aratat ca cei mici tind sa ignore comenzile repetitive. Copilului trebuie sa-i explici intotdeauna de ce vrei sa faca ceva anume. Doar o comanda neargumentata, pe care nu o intelege, nu-l va face sa adopte comportamentul pe care ti-l doresti.

Nu face compromisuri! Stabilirea unor reguli face parte din educatia corecta a copiilor. Dar atunci cand le-ai stabilit, trebuie sa le respecti si tu ca parinte. Nu face exceptii, altfel copilul va profita si risti ca exceptiile sa devina regula.

Sa nu ai asteptari nerealiste fata de copilul tau! O greseala frecventa este aceea de a avea asteptari exagerate de la copil. El nu trebuie sa invete de frica parintilor care vor ca in fiecare an sa ia premiul intai. Si nici nu trebuie sa-ti fortezi odrasla sa urmeze o anumita cariera. Lasa-l sa-si aleaga propriul drum, sa-si valorifice inclinatiile.

Nu exagera cu protejarea copilului! Protejarea este, desigur, sarcina parintilor. Dar exagerarile sunt daunatoare. Copilul inevitabil face greseli, iar el invata foarte multe lucruri din propriile experiente.

Nu-l recompensa mereu! Recompensarea copilului este o parte din educatia lui. Acest comportament nu trebuie insa sa devina ceva obisnuit. Altfel, copilul va creste cu sentimentul ca trebuie sa primeasca mereu ceva in urma unui comportament adecvat.

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: swflafamilylaw.com

În articolul

Cele mai frecvente greseli in educatia copiilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x