Cum inveti copilul sa se alimenteze sanatos

Publicat pe 07.06.2011 la 13:18 Actualizat pe 07.06.2011 la 13:28

Pentru multi parinti este o adevarata lupta sa isi ajute copiii sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase. Parintii traiesc un ritm agitat de viata, mamele lucreaza cu norma intreaga, nu au timp suficient de multe lucruri pe care si le propun; oricat de constienti suntem de importanta obiceiurilor alimentare ale copiilor nostri, deseori nu reusim sa ii facem sa inteleaga si sa aleaga ce e cu adevarat bun si sanatos pentru ei.

"O multime de parinti nu doresc sa se lupte cu copiii lor pe acest subiect controversat si le permit sa isi faca propriile alegeri", spune Jane Rees, director al serviciului de nutritie / educatie in medicina pentru adolescenti si lector in pediatrie la Universitatea din Washington. "Dar judecata copiilor nu este suficient de matura si ei inca mai depind de parinti pentru a fi ghidati".



Cand este momentul sa incepem sa ii instruim pe copii cu privire la ce e sanatos si ce nu din multitudinea de oferte alimentare pe care le intalnesc? Specialistii afirma ca momentul propice este de indata ce ei incep sa vorbeasca. Anii prescolari sunt cei mai buni pentru a introduce in mintea copiilor mesajele benefice pentru ei cu privire la alimentatia sanatoasa, intrucat copiii sunt foarte influentati de ce spun sau fac parintii in acesti ani.

In plus, cercetarile au aratat ca bolile de inima pot incepe foarte devreme si ca rigidizarea arterelor poate fi asociata cu o dieta bogata in grasimi. Deci... niciodata nu e prea devreme sa incepem sa vorbim copiilor despre alimente sanatoase si hranitoare versus acele alimente care doar au gust bun dar ele nu dau corpului nimic nutritiv, ci, din contra, fura energie (si se numesc in cultura populara „junk food").

Noi, ca parinti, trebuie sa citim cu atentie etichetele produselor alimentare cumparate ca sa verificam permanent ce nutrienti si ingrediente contin. Multi copii sunt atrasi de reclamele atractive si agresive, dar si de modul de ambalare al produselor alimentare, inclusiv al cerealelor invelite in zahar. Dr. Jane Rees ne sugereaza sa permitem acestor alimente sa fie consumate ocazional, in cadrul unui regim general alimentar axat pe un consum redus de zahar, de grasimi si de alimente prelucrate.



Indiferent daca dulciurile agita sau nu copiii, exista multe alte motive pentru care nu dorim ca ei sa le consume. Stim cu totii ca un consum crescut de zahar si de alimente zaharoase face rau la sanatatea dintilor, poate genera aparitia diabetului zaharat si determina stocarea grasimilor. Cu toate acestea, interzicand complet copiilor nostri zaharul si produsele dulci din comert, nu vom reusi decat sa le facem si mai tentante, deci sa si le doreasca foarte mult si sa faca tot ce pot ca sa le obtina, mai ales daca le cunosc gustul. Rees sugereaza implicarea copiilor de varsta mica in procesul de preparare a produselor alimentare. De exemplu, ii invatam pe copii cum sa aseze masa, cum sa faca cumparaturi, cum sa aleaga singuri unele fructe sau legume.

"Veti vedea cum capacitatea lor de a discerne ce e bun pentru ei creste astronomic", spune ea. "Cu toate acestea, daca parintii nu recunosc semnele prin care copiii isi arata disponibilitatea sa ii ajute, ei vor rata intervalul de timp in care copiii sunt deschisi si receptivi la a se implica in deciziile privind propria nutritie". Copiii nostri pot deveni implicati si responsabili cu privire la calitatea alimentelor, la fel cum trebuie sa devina pe subiectul bani. Astfel, vor fi mai dispusi sa faca alegeri sanatoase de indata ce intra la scoala. Ei vor continua sa experimenteze, sa prefere si cartofii prajiti, dar si unele fructe sau legume, pentru ca le cunosc inca din anii prescolari.



Ce facem, insa, cand ne confruntam cu copii ce au cazut deja in obiceiul de a manca des junk food? Dupa ce copiii ajung la varsta de 10 ani sau 12, este foarte dificil sa le schimbi obiceiurile sau sa ii obligi sa manance alimente sanatoase. O sugestie a dr. Rees este aceea de a se discuta rational in cadrul unei reuniuni de familie moduri de a elimina junk food-ul si de a-l inlocui cu alimente hranitoare.

"A ghida copiii sa manance alimente bogat nutritive nu va functiona decat daca parintii au reusit sa le construiasca de-a lungul timpului un solid bagaj de cunostinte de alimentatie de bun simt" spune Rees. "Cu toate acestea, chiar si copiii care au dezvoltat un gust pentru alimente nutritive se pot schimba total atunci cand ajung la adolescenta. Adolescentilor le place sa experimenteze, inclusiv cu comportament alimentar riscant. Ei ar putea gravita spre alimente foarte prelucrate, dar odata ce devin mai mari si mai independenti, sunt sanse mari sa revina la obiceiuri sanatoase".



Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: myschoollunch.co.uk

În articolul

Cum inveti copilul sa se alimenteze sanatos

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă agitată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
a1.ro
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
as.ro
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
MediCOOL
Tipuri de aparate dentare. Prin ce se diferențiază, cum se întrețin și ce efecte au în organism
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
DeParinti
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți
MediCOOL
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta pielea
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x