Cum inveti copilul sa se alimenteze sanatos

Publicat pe 07.06.2011 la 13:18 Actualizat pe 07.06.2011 la 13:28

Pentru multi parinti este o adevarata lupta sa isi ajute copiii sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase. Parintii traiesc un ritm agitat de viata, mamele lucreaza cu norma intreaga, nu au timp suficient de multe lucruri pe care si le propun; oricat de constienti suntem de importanta obiceiurilor alimentare ale copiilor nostri, deseori nu reusim sa ii facem sa inteleaga si sa aleaga ce e cu adevarat bun si sanatos pentru ei.

"O multime de parinti nu doresc sa se lupte cu copiii lor pe acest subiect controversat si le permit sa isi faca propriile alegeri", spune Jane Rees, director al serviciului de nutritie / educatie in medicina pentru adolescenti si lector in pediatrie la Universitatea din Washington. "Dar judecata copiilor nu este suficient de matura si ei inca mai depind de parinti pentru a fi ghidati".



Cand este momentul sa incepem sa ii instruim pe copii cu privire la ce e sanatos si ce nu din multitudinea de oferte alimentare pe care le intalnesc? Specialistii afirma ca momentul propice este de indata ce ei incep sa vorbeasca. Anii prescolari sunt cei mai buni pentru a introduce in mintea copiilor mesajele benefice pentru ei cu privire la alimentatia sanatoasa, intrucat copiii sunt foarte influentati de ce spun sau fac parintii in acesti ani.

In plus, cercetarile au aratat ca bolile de inima pot incepe foarte devreme si ca rigidizarea arterelor poate fi asociata cu o dieta bogata in grasimi. Deci... niciodata nu e prea devreme sa incepem sa vorbim copiilor despre alimente sanatoase si hranitoare versus acele alimente care doar au gust bun dar ele nu dau corpului nimic nutritiv, ci, din contra, fura energie (si se numesc in cultura populara „junk food").

Noi, ca parinti, trebuie sa citim cu atentie etichetele produselor alimentare cumparate ca sa verificam permanent ce nutrienti si ingrediente contin. Multi copii sunt atrasi de reclamele atractive si agresive, dar si de modul de ambalare al produselor alimentare, inclusiv al cerealelor invelite in zahar. Dr. Jane Rees ne sugereaza sa permitem acestor alimente sa fie consumate ocazional, in cadrul unui regim general alimentar axat pe un consum redus de zahar, de grasimi si de alimente prelucrate.



Indiferent daca dulciurile agita sau nu copiii, exista multe alte motive pentru care nu dorim ca ei sa le consume. Stim cu totii ca un consum crescut de zahar si de alimente zaharoase face rau la sanatatea dintilor, poate genera aparitia diabetului zaharat si determina stocarea grasimilor. Cu toate acestea, interzicand complet copiilor nostri zaharul si produsele dulci din comert, nu vom reusi decat sa le facem si mai tentante, deci sa si le doreasca foarte mult si sa faca tot ce pot ca sa le obtina, mai ales daca le cunosc gustul. Rees sugereaza implicarea copiilor de varsta mica in procesul de preparare a produselor alimentare. De exemplu, ii invatam pe copii cum sa aseze masa, cum sa faca cumparaturi, cum sa aleaga singuri unele fructe sau legume.

"Veti vedea cum capacitatea lor de a discerne ce e bun pentru ei creste astronomic", spune ea. "Cu toate acestea, daca parintii nu recunosc semnele prin care copiii isi arata disponibilitatea sa ii ajute, ei vor rata intervalul de timp in care copiii sunt deschisi si receptivi la a se implica in deciziile privind propria nutritie". Copiii nostri pot deveni implicati si responsabili cu privire la calitatea alimentelor, la fel cum trebuie sa devina pe subiectul bani. Astfel, vor fi mai dispusi sa faca alegeri sanatoase de indata ce intra la scoala. Ei vor continua sa experimenteze, sa prefere si cartofii prajiti, dar si unele fructe sau legume, pentru ca le cunosc inca din anii prescolari.



Ce facem, insa, cand ne confruntam cu copii ce au cazut deja in obiceiul de a manca des junk food? Dupa ce copiii ajung la varsta de 10 ani sau 12, este foarte dificil sa le schimbi obiceiurile sau sa ii obligi sa manance alimente sanatoase. O sugestie a dr. Rees este aceea de a se discuta rational in cadrul unei reuniuni de familie moduri de a elimina junk food-ul si de a-l inlocui cu alimente hranitoare.

"A ghida copiii sa manance alimente bogat nutritive nu va functiona decat daca parintii au reusit sa le construiasca de-a lungul timpului un solid bagaj de cunostinte de alimentatie de bun simt" spune Rees. "Cu toate acestea, chiar si copiii care au dezvoltat un gust pentru alimente nutritive se pot schimba total atunci cand ajung la adolescenta. Adolescentilor le place sa experimenteze, inclusiv cu comportament alimentar riscant. Ei ar putea gravita spre alimente foarte prelucrate, dar odata ce devin mai mari si mai independenti, sunt sanse mari sa revina la obiceiuri sanatoase".



Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: myschoollunch.co.uk

În articolul

Cum inveti copilul sa se alimenteze sanatos

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x