Cum sa faci masaj bebelusului

Publicat pe 03.10.2011 la 21:34

Masajul este recomandat chiar din primele clipe de viata. Imediat ce cordonul ombilicat a fost taiat, puteti sa incepeti sa masati usor nou-nascutul. Masajul stimuleaza circulatia sangelui, contribuie la tonifierea musculaturii si il ajuta sa-si consume energia.

Masajul bebelusilor, inainte sau dupa masa?



Incepeti masajul cand bebelusul este linistit, calm si nu plange. Nu faceti niciodata masaj mai devreme de 30 de minute de la ultima masa. Asigurati-va ca temperatura in camera este in jurul a 25 grade Celsius. Dezbracati copilul complet. Daca in camera sunt mai putin de 25 de grade, lasati descoperite doar partile care urmeaza sa fie masate. Asezati bebelusul pe o suprafata pe care sa se simta confortabil, incalziti-va mainile si inmuiati-le in crema.



Cu miscari usoare masati capul, fata, umerii, bratele, pieptul, burtica si picioarele. In timpul masajului, priviti in ochi bebelusul. In acest fel se va stabili o legatura emotionala bazata pe comunicarea vizuala si tactila. Vorbiti continuu bebelusului, in timp ce-l masati.



Cum stiu daca masajul nu este prea dur pentru bebelus



Multor parinti le este frica sa le faca singuri masaj celor mici. Motivul este lesne de inteles. Le este teama ca nu cumva sa apese prea tare si sa raneasca bebelusul. Ca sa va dati seama cat de tare e prea tare pentru ei, inchideti ochii si presati-va pleoapele. Atunci cand incepe sa va doara ar fi limita maxima pe care ar suporta-o si cei mici.



Tot timpul trebuie sa aveti in minte faptul ca atingerile trebuie sa fie tandre si nu mecanice. Nu fiti rigizi, daca celui mic nu-i place o pozitie, nu insistati. Lasati-l sa se intoarca cum vrea el si masati zona pe care v-o lasa „libera". Puteti reveni oricand asupra altei zone.



Tehnica masajului la bebelusi



La cap masati fruntea, tamplele si baza craniului, sprancenele si pleoapele, nasul, obrajii, zonele din jurul gurii, urechile si zona inconjuratoare. Treceti apoi inspre maxilar si presati partea frontala a gatului, apoi pe cea posterioara, cu miscari usoare inspre umeri. Puneti usor mainile pe umerii bebelusului si masati-l de la gat spre umeri, in directia pieptului.



Pentru a masa manutele, faceti un inel intre aratator/ mijlociu si degetul mare pentru a cuprinde bratul bebelusului. Frecati usor de-a lungul manutei. Atentie la cot, unde este o zona foarte sensibila, ca de altfel toate incheieturile.



Masajul abdomenului se efectueaza prin miscari in sensul acelor de ceasornic, respectandu-se astfel, dispunerea intestinelor. Se maseaza usor colonul, intestinul subtire si cutia toracica. Zonele genitale se exclud la masaj.



Presati usor piciorusele bebelusilor, cu toata palma. Specialistii recomanda combinarea miscarilor de gimnastica cu cele de masaj. In zonele articulatiilor genunchiului, se folosesc miscari de flexie si extensie. Pentru articulatia soldului se folosesc miscari de bicicleta. Masajul talpilor este foarte relaxant pentru bebelusi si chiar ajuta in reducerea durerilor de burtica. Mangaiati degetelele de la picioare, iar pe calcai faceti miscari circulare.



Intoarceti copilul pe burtica. Faceti miscari ample si lente care sa acopere capul, gatul, spatele si picioarele. Atentie! Aceste miscari trebuie facute intr-o singura directie. Masati-l cu degetele in miscari circulare. Nu presati coloana vertebrala. Este permis doar sa va asezati mainile pe zona respectiva, astfel incat copilul sa simta caldura.



Nu uitati! Esential in masarea bebelusilor



Repetati aceste miscari ori de cate ori aveti putin timp si copilul este calm. Veti crea o legatura emotionala foarte stransa intre voi, va fi un moment special. Nu va suparati daca bebelusul pare necooperant la un moment dat, incercati mai tarziu.



Citeste si Sfatul Parintilor
Foto: lovebabycare.info

În articolul

Cum sa faci masaj bebelusului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
a1.ro
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x