Cum sa-ti educi copilul, pentru a nu deveni rasfatat

Publicat pe 30.09.2010 la 15:23 Actualizat pe 30.09.2010 la 15:30

Multor parinti le este greu sa-si refuze copilul si se straduiesc sa-i indeplineasca orice dorinta, uneori chiar inainte sa fie exprimata. Dar a fi un parinte bun nu inseamna a ceda mereu in fata copilului.

Totusi, atunci cand copilul mai creste, mama trebuie sa invete sa faca diferenta iintre ceea ce este intr-adevar important pentru copilul ei si ceea ce el face pentru propria comoditate sau placere.

Parinti prea ingaduitori

Copiii nu se nasc rasfatati, dar devin cand adultii din preajma lor (parinti, bunici) sunt prea permisivi si mereu dispusi sa le satisfaca toate dorintele. Daca parintii nu stabilesc niste reguli si limite clare, copilul va intelege ca el detine puterea iin familie si, drept urmare, se va comporta ca un conducator.

Va pretinde sa i se faca imediat pe plac, iar daca vreunul dintre "supusi" va indrazni sa se opuna, micul tiran va protesta cu crize de nervi, tipete, agresivitate verbala sau chiar fizica. De ce sunt unii parinti prea ingaduitori cu copiii lor? Deoarece confunda nevoile copilului cu dorintele lor.

Copilul trebuie sa manance, de acord, dar nu ce si cand vrea el. Are nevoie si de jucarii, dar nu de cutii iintregi de masinute, tractoare, mingii sau papusi. A-l iubi inseamna sa raspunzi nevoilor sale, si nu sa-i oferi tot ce-si doreste.

Pe undeva, este firesc, dar nu si corect sa-ti doresti sa-i oferi odorului tau tot ce tu nu ai avut in copilarie. Procedand astfel insa, ii faci rau si lui, si tie. Daca nu intervii la timp, copilul va avea probleme la gradinita si la scoala. Ceilalti copii il vor evita din cauza ca va fi prea egoist si ca va incerca sa-i conduca.

Si, retineti un aspect important: un copil rasfatat, care a fost invatat sa obtina totul prea usor, fara pic de efort, nu este un copil pregatit cu adevarat pentru viata.

Calea de mijloc - iubire fara rasfat

Cum ar trebui sa procedezi ca sa nu-ti transformi copilul iintr-un mic monstru capricios si obraznic?

Parintii au dreptul si chiar responsabilitatea de a-i stabili copilului anumite reguli si limite rezonabile, adaptate varstei si capacitatii sale de iintelegere. De asemenea, modul prin care il convingi sa respecte regulile trebuie ales tot in functie de varsta lui.

Pe un copil de 2 ani nu-l poti disciplina cu vorbele, insa joaca poate da rezultate bune. La varsta de 4-5 ani, cand deja iintelege mai multe, cuvintele au un oarecare efect asupra lui, dar nu uita ca judecata sa este iinca departe de a fi matura.

Sarcina ta este sa-i oferi jucarii, carti, creioane colorate, sarcina lui este sa le foloseasca. Chiar daca te joci zilnic cu el cateva ore, asta nu inseamna ca trebuie sa devii tovarasul lui de joaca permanent. Fa-l sa inteleaga ca nu iintotdeauna poti petrece cu el mult timp. Uneori esti ocupata, nu ai chef sau te simti rau si atunci trebuie sa se joace singur, fara sa te deranjeze la fiecare 5 minute.

Dorintele copilului (de exemplu, mai mult timp pentru joaca sau o poveste in plus seara la culcare) nu trebuie sa fie mai importante decat nevoile adultilor. Le vei satisface numai daca poti, in functie de timpul pe care il ai la dispozitie.

Nu te simtii vinovata ca nu poti petrece prea mult timp cu el. Milioane de mame (si tati) din intreaga lume sunt in aceeasi situatie - muncesc 8-12 ore pe zi si isi vad copilul abia seara tarziu. Jucariile si hainele nu vor inlocui asta. Incearca doar ca putinele momente pe care le petreceti impreuna sa fie pline de caldura, iubire si atentie.

Este copilul tau rasfatat? Daca, vrei-nu vrei, esti de acord cu mai mult de 4-5 dintre afirmatiile de mai jos, concluzia este clara: copilul tau e rasfatat.

1. Nu te asculta niciodata cand iii ceri sa faca un anumit lucru.

2. Nu respecta regulile stabilite iin casa si nu-ti accepta sugestiile.

3. Indiferent de situatie, vrea sa fie iin centrul atentiei. Intrerupe iin mod regulat conversatiile adultilor, iar cand aveti musafiri nu puteti sta o clipa linistiti.

4. Protesteaza ori de cate ori iii interzici ceva.

5. Insista, uneori cu plansete si tipete, sa obtina imediat ce vrea. Intr-un final cedezi si ii faci pe plac.

6. Eviti sa-l iei la cumparaturi sau sa iesi undeva impreuna cu el pentru ca atunci cand nu-i faci pe plac sau nu-i cumperi ceea ce vrea face "crize de nervi": se tranteste pe jos, bate din picioare, tipa, plange.

7. Nu vrea sa se joace singur mai mult de 5 minute si te solicita pentru orice fleac.

8. Le cere excesiv de multe celor din jur si incearca sa-i controleze.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: www.sheknows.com

În articolul

Cum sa-ti educi copilul, pentru a nu deveni rasfatat

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
a1.ro
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x