Cum se previne infectia pneumococica la copii
Publicat pe 10.03.2011 la 16:07 Actualizat pe 10.03.2011 la 16:08
Procentul de copii purtatori ai pneumococului variaza la nivel mondial. Boala Pneumococica este o infectie cauzata de bacteria numita Streptococcus pneumoniae, cunoscuta sub numele de pneumococ.
Infectiile pneumococice includ: pneumonia, meningita, septicemia, otita medie acuta, sinuzita sau bronsita. Streptococcus pneumoniae este o bacterie care colonizeaza in mod normal tractul respirator superior.
Procentajul de purtatori sanatosi in populatia globala variaza astfel: 10% -85% la copiii cu varsta mai mica de 5 ani si intre 4% - 45% la adult.
Pneumococul - unul dintre principalii agenti patogeni infectiosi
Copilul cu infectie pneumococica prezinta simptome diverse cum ar fi: febra ridicata (mai mare de 39 de grade C), frisoane, tuse, junghi toracic, iritabilitate, anorexie, varsaturi, cefalee, ameteli.
Formele de boala pot fi usoare, medii sau grave, in functie de receptivitatea si de imunitatea individuala. Copiii si varstnicii de peste 60 de ani reprezinta categoriile de populatie cele mai susceptibile la infectiile pneumococice.
Cum putem preveni aparitia bolii pneumococice la copii?
La copiii cu varsta sub cinci ani, boala pneumococica provoaca moartea acestora mai mult decat orice alta afectiune, incluzand aici si SIDA, malaria sau rujeola cumulativ. Doi copii, cu varsta mai mica de cinci ani, mor in fiecare ora in Statele Unite datorita bolii pneumococice.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, imunizarea cu un vaccin imbunatatit continuu este singura alternativa de prevenire a bolii pneumococice. Acesta poate fi administrat concomitent cu celelalte vaccinuri pediatrice in acord cu schema de vaccinare obligatorie.
FOTO: Hepta