Cum te descurci in fata curiozitatii copiilor

Publicat pe 10.03.2011 la 23:26 Actualizat pe 10.03.2011 la 23:29

Omul este prin natura sa o fiinta foarte curioasa, iar acest lucru l-a facut sa descopere mereu lucruri noi, sa evolueze ca individ si ca specie. Acest lucru se manifesta de la o varsta destul de frageda, bebelusii si copiii in general fiind foarte curiosi.

Acest lucru ii ajuta sa deprinda devreme sa deprinda notiuni importante despre ceea ce ii inconjoara, sa isi doreasca sa cunoasca lumea in care au intrat. Ei sunt in continua dezvoltare si invatatul este ceva natural, facut cu multa usurinta.

Fie ca este vorba sa invete sa numere, sa recita poezii, sa cunoasca o limba straina, ei vor deprinde astfel de lucruri cu mai putin efort fata de adulti. De aceea, copiii ai caror parinti vorbesc limbi diferite sau care se afla intr-o alta tara decat cea de origine a parintilor lor, devin bilingvi.

Parintii sunt sfatuiti sa aiba multa rabdare si sa satisfaca micile curiozitati ale copiilor, chiar daca uneori devin obositori si repeta aceeasi intrebare de mai multe ori. Nu trebuie sa se ingrijoreze ca micutii par a nu retine ceva din prima: uneori lor le place sa auda pur si simplu raspunsul pentru ca un cuvant le suna interesant sau doar de dragul jocului.

Ei vor sa afle cat mai multe lucruri, de aceea parintii pot profita pentru a fi cei de la care copiii afla adevarul. Nu inseamna ca cei mici trebuie sa afle aspecte ce tin de realitatea dura a vietii, insa vor sa stie ce se intampla si merita un raspuns in concordanta cu nivelul lor de intelegere. Daca parintii nu sunt dispusi sa ii lamureasca in anumite privinte, ei vor afla ceea ce vor sa stie din alta parte.

Curiozitatea ii poate face insa si sa depaseasca limitele si sa isi faca rau: de la faptul ca atunci cand sunt foarte mici inca nu sunt constienti ca focul frige sau se pot taia in sticla, zgaria in lucruri ascutite si parintii trebuie sa le poarte in permanenta de grija, la curiozitati care apar mai tarziu fata de fumat, droguri si alte experiente inedite.

Este important ca parintii sa isi ghideze copiii in timpul copilariei si adolescentei lor pentru ca acestia sa invete sa isi foloseasca aceasta curiozitate intr-un mod cat mai util si care sa il faca sa creasca din toate punctele de vedere.

Foto: marcsmith.biz

În articolul

Cum te descurci in fata curiozitatii copiilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x