Invata-ti copilul cum sa isi faca prieteni!
Publicat pe 12.11.2010 la 18:20 Actualizat pe 12.11.2010 la 18:28
Copilul tau isi face prieteni cu usurinta, sau este mai retinut in aceasta privinta? Acesta este un aspect foarte important, ce trebuie tratat cu cea mai mare seriozitate, deoarece poate avea efecte negative asupra vietii pre-adolescentine.
Prieteniile pre-adolescentine sunt foarte importante, pentru ca in acest mod copilul va fi invatat, din timp, sa se detaseze de parinti si sa inteleaga ca este necsar sa isi extinda aria de socializare.
Daca ati observat ca cel mic are probleme de socializare, este timpul sa interveniti si sa ii schimbati perceptia asupra acestor lucruri.
Iata care sunt cei cativa pasi care te vor ghida catre rezolvarea acestei probleme:
1. Incurajeaza prieteniile sanatoase
Incearca sa ii explici copilului ce inseamna o prietenie si ce calitati il pot transforma intr-un bun prieten. Asigura-te va intelege si ca barfa nu intra intocmai in categoria "prietenie" si ca a mentine o prietenie inseamna multa munca.
Puncteaza ceea ce iti place tie la prietenii sai, de exemplu "Ma bucur ca prietena ta te-a sunat atunci cand ai fost bolnava", sau "Am fost incantata cand am vazut ca prietena ta s-a oferit sa faca ordine in camera, dupa petrecerea in pijamale".
2. Mentine-l activ!
Este foarte indicat sa iti inscrii copilul in cadrul a mai multor activitati care ii plac placere, aceasta metoda avand si un impact social pozitiv asupra sa, deoarece va intalni persoane cu aceleasi interese.
3. Fii un bun ascultator!
Asculta-ti copilul cu cea mai mare seriozitate atunci cand vorbeste despre scoala, colegi, activitati, ori petreceri.
4. Prieteniile "toxice"
Daca vine acasa mereu suparat din cauza prietenului "cel mai bun", este cazul sa va puneti cateva intrebari, deoarece un bun prieten trebuie sa ii ofere copilului incredere in sine, o stare pozitiva si un sentiment de apropiere.
Incearca sa ii concentrezi atentia asupra altor prieteni, care pot avea un efect pozitiv asupra sa.
5. Incurajeaza diversitatea
Cel mic nu trebuie sa isi faca prieteni doar din clasa sa, sau din jurul caminului familial. Nu trebuie sa tina cont de etnie, culoare, sau situatie financiara.
Aspectele de genul apropiere, inteligenta, rezultate scolare, discutii si activitati educative trebuie sa fie prioritare.
Foto: www.smcchi.org