Sfaturi pentru cei care sunt parinti vitregi

Publicat pe 27.04.2011 la 16:15 Actualizat pe 27.04.2011 la 16:19

Atunci cand doi adulti care au copii din relatii anterioare se casatoresc sau cand unul dintre ei are un copil, acest lucru poate reprezenta o experienta frumoasa, insa uneori dificila. Daca nu ai copii, a fi cu cineva care este deja parinte iti ofera ocazia de a include in viata ta o persoana tanara si sa ajuti la formarea caracterului sau. Daca ai si tu copii, le vei oferi oportunitatea de a stabili noi relatii de prietenie si de a avea mai multi frati.

In anumite cazuri, toti membrii noii familii se inteleg de minune din primul moment, insa in alte cazuri este vorba de un proces indelungat, ce necesita multa intelegere si rabdare. A-ti da seama care este exact rolul tau de parinte in viata unor copii care nu sunt ai tai, la care se adauga responsabilitatile de zi cu zi pot duce la confuzii intre tine si partener, probleme cu fostul sot sau sotie si copiii lor.

Desi nu exista nicio formula in crearea familiei perfecte, este important sa abordezi situatia cu rabdare si intelegere fata de sentimentele tuturor celor implicati.

Ia-o usor

Rolul unui parinte vitreg este acela al unui adult care sa aiba grija de copii si sa le fie ca un mentor si prieten. Poate iti doresti ca aceasta apropiere sa aiba loc destul de rapid si te-ai putea intreba unde gresesti atunci cand simti ca cei mici nu se deschid in fata ta sau a copiilor tai pe cat de repede te-ai astepta, insa relatiile au nevoie de timp pentru a creste.

Lasa ca lucrurile sa evolueze intr-un mod natural: copiii simt cand adultii sunt falsi sau cand sunt mintiti. In timp, poti dezvolta o relatie profunda cu ei si nu neaparat asemanatoare aceleia pe care o au cu parintii ce le-au dat viata, insa una la fel de importanta.

Factorii care iti afecteaza relatia

Copiii care sunt in doliu dupa moartea unuia dintre parinti sau inca incearca sa accepte divortul parintilor au nevoie de timp pentru a se vindeca inainte de a te accepta pe tine ca parinte. In cazul celor ai caror parinti inca traiesc, o noua casatorie poate insemna imposibilitatea de a mai spera ca cei doi sa se impace.

Desi poate au trecut ani buni de la divort, copiii (chiar si cei adulti) se agata de multe ori de ideea ca totul se va rezolva si vor redeveni o familie. Astfel, iubirea dintre tine si parintele lor le poate provoca furie si un sentiment acut de neputinta, confuzie, durere.

Alti factori care pot afecta tranzitia catre rolul de parinte vitreg

- Cum sunt copiii: atunci cand vine vorba de ajustare si formarea de relatii noi, copiii mici se adapteaza mai repede;

- Cat de bine ii cunosti: in general, cu cat ii stii mai bine, cu atat relatia pe care o ai cu ei va fi mai buna. Exista si exceptii, bineinteles (de exemplu, daca erai prieten/a cu parintii inainte ca acestia sa se desparta si copiii te invinuiesc pentru divort), insa in cele mai multe cazuri, cand ai petrecut mai mult timp cu ei, tranzitia va fi mai usoara;

- Cat a durat relatia cu parintele lor inainte de a va decide sa va casatoriti. Din nou, exista exceptii, insa de obicei, daca nu te grabesti in relatia cu persoana adulta, copiii simt ca ai cantarit bine decizia si esti pregatit/a sa iti asumi un angajament fata de ei.

- Cat de bine se intelege partenerul tau cu fosta sotie sau fostul sot. Conflictele dintre cei doi sau din contra, o comunicare buna, bazata pe intelegere si respect cantaresc foarte mult in modul in care copiii te vor accepta ca parinte vitreg sau nu. Este mult mai usor pentru copiii sa se adapteze unor astfel de schimbari atunci cand sunt feriti de anumite comentarii negative si schimburi de replici taioase intre adulti.

Trebuie sa stii de la inceput ca situatiile de acest gen pot fi problematice si ca nu exista mereu aceeasi chimie intre toti membrii noii familii. Insa mai important este modul in care gestionezi lucrurile si rabdarea de care trebuie sa dai dovada pentru ca totul sa devina firesc.

Citeste si a1.ro!

Foto: se3dawy.com

În articolul

Sfaturi pentru cei care sunt parinti vitregi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x