Viziunea copiilor de azi, asupra familiilor de maine

Publicat pe 27.09.2010 la 11:23 Actualizat pe 27.09.2010 la 11:37

Cercetatorii si-au propus sa afle cum inteleg copiii secolului XXI notiunea de familie. Studiul a pornit de la un lucru deja vizibil: familia traditionala nu mai este astazi singura forma de convietuire intre doi parteneri si eventualii lor copii.

Coabitarea indelungata a tinerilor inainte de a decide sa se casatoreasca, rata crescuta a divorturilor au creat alternative la structura clasica a familiei.

Cei mai afectati de lipsa de stabilitate a parintilor sunt intotdeauna copiii. Suferinta lor ii determina oare sa-si modifice si imaginea traditionala despre familie? Mai cred oare cei mici ca familia inseamna doar un cuplu casatorit cu copii, stabilitate si liniste?

Cercetatori ai Universitatii Wellington din Noua Zeelanda au realizat un studiu inedit - Andrea Rigg si Jan Pryor si-au propus sa afle ce cred cu adevarat copiii inceputului de secol XXI despre familie.

De unde aceasta curiozitate? Se stie ca notiunea de familie este, in zilele noastre, extrem de flexibila. Exista familii clasice, monoparentale, familii in care partenerii sunt divortati, familii extinse sau "familiii in care partenerii doar coabiteaza, nefiind legati de un act oficial.

Motivul il constituie faptul ca cei mici definesc familia mai mult pe baza unor factori afectivi decat pe baza celor sociali. Din cei 111 copii, 58% au fost fete si 42% baieti, cu varste intre 9 ani si 9 luni si 13 ani si 5 luni, si reprezentau o gama larga de grupuri economico-sociale si culturale.

Spatiul afectiv de care cei mici au nevoie

Copiii au fost intervievati pe baza mai multor seturi de intrebari. Dintre ei, 99% au fost de acord si cu faptul ca familia este si aceea in care tatal nu are aceeasi resedinta cu mama si copilul.

Parerile lor au fost impartite (50%-50%) insa in privinta ideii ca un cuplu fara copii care doar coabiteaza poate fi denumit familie.

Copiii proveniti din familii extinse au fost cel mai putin de acord cu aceasta idee. Copiii au fost chestionati si cu intrebari de genul "Ce credeti ca este familia?i sau "Credeti ca familia este importanta?i. Raspunsurile lor la prima intrebare au fost impartite in functie de criterii precum factori afectivi (dragoste, sprijin, ingrijire), membrii familiei (relatiile individuale din cadrul familiei), factori biologici, factori legali (parinti casatoriti sau nu).

Atunci cand s-au referit la familie, 55% din copii au definit-o pe baza factorilor afectivi (de exemplu, "familia inseamna persoanele care te ingrijesc si care te iubesc si care sunt alaturi de tine cand ai nevoiei). Au mai fost mentionati factorii biologici si membrii familiei (de exemplu, "familia sunt parintii, fratii si surorile, bunicii, verisorii si altiii).

La cea de-a doua intrebare, raspunsul unanim a fost acela ca familia este importanta. Majoritatea au pus importanta familiei pe seama factorilor afectivi, in defavoarea celor sociali.

Influentele culturale

Perceptia asupra familiei se modifica de-a lungul timpului, influentata fiind de o multitudine de factori. Dintre acestia, cei mai importanti, conform specialistilor, s-au dovedit a fi cei culturali.

Mediul in care creste un copil ii influenteaza in mod esential imaginea si gandirea despre ce inseamna o familie. Traditiile, mentalitatile referitoare la familie dominante in mediul lui cultural ii sunt impregnate de la cele mai fragede varste.

Acesta este motivul pentru care au fost inregistrate cele mai importante diferente intre parerile copiilor proveniti din medii culturale diferite.

Astfel, participantii maori nu au vazut nicio distinctie intre cuplurile cu copii casatorite sau care doar coabitau. Atunci cand au fost intrebati despre un cuplu necasatorit fara copii, ei au constituit procentajul cel mai mic care a afirmat despre aceasta ca ar fi o familie.

Pe de alta parte, copiii proveniti din insulele din Pacific nu considerau ca o familie recent constituita cu un parinte vitreg poate fi definita ca familie.

Bunicii - sprijinul neconditionat al celor mici

Pentru cei mici, bunicii sunt o componenta vitala a familiei, mai ales atunci cand apar situatii de tranzitie de la un gen de familie la un altul. Ei sunt o parte esentiala a suportului de care au nevoie pentru a trece peste situatiile in care structura familiei se modifica, situatii precum separarea sau divortul parintilor.

Specialistii considera ca acest fapt se datoreaza timpului indelungat petrecut in copilarie alaturi de bunici. In al doilea rand, in multe dintre cazuri, bunicii reprezinta adapostul, atat la propriu, cat si la figurat, atunci cand apar situatii de tranzitie.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: websitemanagementcenter.com

În articolul

Viziunea copiilor de azi, asupra familiilor de maine

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Investiţie uriaşă în România. Afacerea de 88 de milioane de euro realizată de o firmă de Cehia, în Constanţa
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
as.ro
Câţi copii are, de fapt, miliardarul Ion Ţiriac. Cine a ajuns să îi administreze întreaga avere fabuloasă
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
DeParinti
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
MediCOOL
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x