10 alimente care te ajută să ții în frâu colesterolul
Publicat pe 03.03.2014 la 11:43 Actualizat pe 03.03.2014 la 11:45
Persoanele care duc o viaţă sedentară sau cele predispuse genetic pot avea probleme cu colesterolul. Acesta se depune pe vasele de sânge, fapt ce duce la apariţia aterosclerozei. Nivelul crescut al colesterolului poate fi controlat însă printr-o alimentaţie adecvată.
Persoanele care duc o viaţă sedentară sau cele predispuse genetic pot avea probleme cu colesterolul. Acesta se depune pe vasele de sânge, fapt ce duce la apariţia aterosclerozei. Nivelul crescut al colesterolului poate fi controlat însă printr-o alimentaţie adecvată.
Din cauza unui stil de viaţă nesănătos, a stresului, a sedentarismului şi a unei alimentaţii bogate în grăsimi, foarte multe persoane suferă de hipercolesterolemie. Colesterolul mărit este una dintre principalele cauze a apariţiei bolilor cardiace, a accidentului vascular cerebral şi a infarctului miocardic. Aşadar, ce este bine să mănânci atunci când ai colesterolul mărit? În cazul hipercolesterolemiei nu există o dietă specială care poate fi urmată sau un aliment „minune” care poate fi prescris, dar există o listă de alimente care trebuie consumate în cazul colesterolului crescut.
Peştele gras
Peştele gras, somon sau ton, este cel mai bun aliment împotriva bolilor cardiovasculare care apar în urma colesterolului mărit. Toate studiile au arătat că acizii graşi omega 3 din grăsimea acestor peşti ne protejează inima împotriva infarctului. De aceea specialiştii ne recomandă să includem peştele gras în meniu, cel puţin o dată pe săptămână, pentru a ne proteja sistemul cardiovascular.
Fasolea uscată
Fasolea uscată contribuie la scăderea colesterolului, cu condiţia să fie consumată zilnic, timp de aproximativ o lună, în salate sau supe. Această legumă este inclusă pe lista alimentelor sănătoase, deoarece conţine cantităţi mari de fibre, proteine, acid folic, zinc şi magneziu.
Nucile
Alături de migdale şi alune, nucile oferă organismului substanţe care protejează inima în cazul unui colesterol crescut. Ele conţin grăsimi nesaturate, vitamina E, magneziu şi fibre alimentare care ajută la normalizarea colesterolului. Astfel, o porţie de aproximativ 40 de grame de nuci consumate zilnic reduce riscul de creştere a colesterolului cu 53%.
Avocado
Bogat în grăsimi mononesaturate, avocado ajută la scăderea colesterolului „rău”, crescând nivelul colesterolului bun. Dacă vei adăuga puţin avocado la un sandviş sau într-o salată, organismul tău va primi o cantitate de grăsimi sănătoase.
Roşiile
Roşiile conţin licopen, o substanţă care ajută la scăderea colesterolului şi la întărirea sistemului cardiovascular.
Uleiul de măsline
Şi acesta este benefic pentru scăderea nivelului de colesterol, consumat bineînţeles în stare naturală, şi nu în prăjeli. Se recomandă consumul a două linguri de ulei de măsline pe zi, în salate sau marinate, pe un termen cât mai lung. Atenţie! Alege uleiul de măsline extravirgin!
Fulgii de ovăz