7 sfaturi pentru prevenirea diabetului de tip II

Publicat pe 12.11.2010 la 15:05 Actualizat pe 12.11.2010 la 15:04

Diabetul a devenit o boala din ce in ce mai des intalnita, mai ales dupa varsta de 40 de ani. Desi mostenirea genetica poate influenta aparitia diabetului de tip II, totusi, in ceea ce priveste cauza bolii, principalii factori sunt cei externi, printre care un mod de viata nesanatos.

Studiile efectuate atesta faptul ca 90% din cazurile de diabet tip II la femei poate fi favorizat de patru factori: greutate excesiva, sedentarism, dieta nesanatoasa, fumat. Iata cateva sfaturi care te ajuta sa previi aparitia acestei boli.

1. Controleaza-ti greutatea

Cresterea in greutate este principala cauza a aparitiei diabetului de tip II, riscul fiind mai mare cu 40% la obezi fata de normoponderali. In plus, daca ai o greutate normala, vei reduce si riscul aparitiei hipertensiunii, a colesterolului, riscurile de artroza si de accidente cardio-vasculare.

2. Fara alimente bogate in grasimi

Pentru prevenirea diabetului tip II trebuie sa consumi putine lipide. Evita grasimile de origine animala (carne rosie, oua, mezeluri, branzeturi, unt, precum si ciocolata, inghetata sau produsele de patiserie). Grasimile “bune”, cum ar fi cele polinesaturate care pot preveni aparitia diabetului, se gasesc in peste (somon, ton), uleiuri vegetale lichide si nuci.

3. Alege carbohidratii “buni”

Alege alimentele preparate din cereale integrale in locul carbohidratilor inalt procesati. Prajiturile, orezul, painea alba, cartofii, pastele sau chips-urile au un indice caloric crescut, ceea ce vor duce, cu siguranta, la valori crescute ale glicemiei. Totodata, preparatele tip fast-food trebuie evitate cu desavarsire. Asadar, opteaza pentru alimente precum: legume, fructe, orez brun, grau integral, alte cereale integrale, seminte sau nuci.

4. Evita stresul

Stresul cronic este un factor de risc major pentru aparitia diabetului de tip II. Studiile arata ca este o stransa legatura intre stres si cresterea nivelului de glucoza in sange. Asadar, stresul prelungit si suferinta emotionala ar putea cauza aparitiei diabetului de tip II.

5. Nu mai fuma

Fumatorii au un risc cu 50-90% mai mare de a se imbolnavi de diabet tip II decat nefumatorii. Asadar, renuntarea la fumat este una dintre metodele de prevenire a aparitiei diabetului.

6. Bea ceai verde si cafea

Studiile arata ca ceaiul verde, prin continutul de polifenoli si polizaharide poate reduce riscul aparitiei diabetului tip II. Si cafeaua contine antioxidanti care au un impact benefic asupra nivelului de insulina din sange, dar si a glucozei.

7. Fa miscare

Sedentarismul este un alt factor care favorizeaza aparitia diabetului tip II. Astfel, plimbarile de cel putin o jumatate de ora pe zi scad riscul de diabet cu 30%.

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: ecouterre.com

În articolul

7 sfaturi pentru prevenirea diabetului de tip II

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Aer polar peste România. Iarna se reîntoarce în forță cu răcire accentuată, ploi, lapoviță şi ninsori, inclusiv în Bucureşti
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x