7 sfaturi pentru prevenirea diabetului de tip II

Publicat pe 12.11.2010 la 15:05 Actualizat pe 12.11.2010 la 15:04

Diabetul a devenit o boala din ce in ce mai des intalnita, mai ales dupa varsta de 40 de ani. Desi mostenirea genetica poate influenta aparitia diabetului de tip II, totusi, in ceea ce priveste cauza bolii, principalii factori sunt cei externi, printre care un mod de viata nesanatos.

Studiile efectuate atesta faptul ca 90% din cazurile de diabet tip II la femei poate fi favorizat de patru factori: greutate excesiva, sedentarism, dieta nesanatoasa, fumat. Iata cateva sfaturi care te ajuta sa previi aparitia acestei boli.

1. Controleaza-ti greutatea

Cresterea in greutate este principala cauza a aparitiei diabetului de tip II, riscul fiind mai mare cu 40% la obezi fata de normoponderali. In plus, daca ai o greutate normala, vei reduce si riscul aparitiei hipertensiunii, a colesterolului, riscurile de artroza si de accidente cardio-vasculare.

2. Fara alimente bogate in grasimi

Pentru prevenirea diabetului tip II trebuie sa consumi putine lipide. Evita grasimile de origine animala (carne rosie, oua, mezeluri, branzeturi, unt, precum si ciocolata, inghetata sau produsele de patiserie). Grasimile “bune”, cum ar fi cele polinesaturate care pot preveni aparitia diabetului, se gasesc in peste (somon, ton), uleiuri vegetale lichide si nuci.

3. Alege carbohidratii “buni”

Alege alimentele preparate din cereale integrale in locul carbohidratilor inalt procesati. Prajiturile, orezul, painea alba, cartofii, pastele sau chips-urile au un indice caloric crescut, ceea ce vor duce, cu siguranta, la valori crescute ale glicemiei. Totodata, preparatele tip fast-food trebuie evitate cu desavarsire. Asadar, opteaza pentru alimente precum: legume, fructe, orez brun, grau integral, alte cereale integrale, seminte sau nuci.

4. Evita stresul

Stresul cronic este un factor de risc major pentru aparitia diabetului de tip II. Studiile arata ca este o stransa legatura intre stres si cresterea nivelului de glucoza in sange. Asadar, stresul prelungit si suferinta emotionala ar putea cauza aparitiei diabetului de tip II.

5. Nu mai fuma

Fumatorii au un risc cu 50-90% mai mare de a se imbolnavi de diabet tip II decat nefumatorii. Asadar, renuntarea la fumat este una dintre metodele de prevenire a aparitiei diabetului.

6. Bea ceai verde si cafea

Studiile arata ca ceaiul verde, prin continutul de polifenoli si polizaharide poate reduce riscul aparitiei diabetului tip II. Si cafeaua contine antioxidanti care au un impact benefic asupra nivelului de insulina din sange, dar si a glucozei.

7. Fa miscare

Sedentarismul este un alt factor care favorizeaza aparitia diabetului tip II. Astfel, plimbarile de cel putin o jumatate de ora pe zi scad riscul de diabet cu 30%.

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: ecouterre.com

În articolul

7 sfaturi pentru prevenirea diabetului de tip II

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
a1.ro
Imagini emoționante cu întoarcerea Irinei Fodor din Asia Express. Cum a surprins-o Răzvan Fodor acasă: „După 62 de zile”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x