9 motive sa NU ignori arsurile la stomac

Publicat pe 24.08.2011 la 17:16

Pentru marea majoritate a oamenilor, arsurile la stomac reprezinta o problema comuna, de care se izbesc zi de zi si cu care s-au obsinuit, mai mult sau mai putin, fara sa mai faca mare caz din asta. Insa exista si un procent foarte mare de persoane pentru care arsurile la stomac nu sunt doar niste simple arsuri, ci sunt diagnosticate drept reflux gastroesofagian si netratate, pot duce la o serie de complicatii de sanatate. Daca ai arsuri de mai mult de doua ori pe saptamana, vorbeste neaparat cu medicul tau de familie, care te poate indruma mai departe. Iata 9 afectiuni care iti pot afecta grav sanatatea, in cazul in care ignori arsurile la stomac.

1. Esofagita

Sucurile gastrice eliminate in refluxul gastroesofagian pot ajunge direct in esofag. Cu timpul, tot acest acid poate leza serios esofagul, producand iritatii si cauzand probleme mari in procesul de inghitire; aceasta afectiune se numeste esofagita. Daca acidul gastric ajunge in esofag chiar si de-a lungul catorva saptamani, e suficient ca sa-i atace peretii. Poate fi deranjant, chiar dureros, si-ti va crea o sensibilitate permanenta esofagiana.

2. Strictura esofagiana

Apare in general dupa o esofagita netratata si reprezinta ingustari ale lumenului esofagian care determina disfagie. Aceasta afectiune da dureri foarte mari in procesul de inghitire. Bucati mari de mancare pot ramane blocate in incercarea de a le inghiti, proces care poate impune de urgenta endoscopie, pentru deblocare. Poti pierde in greutate, mai ales daca eviti mancarea, din cauza dificultatilor pe care le ai la inghitire.

3. Probleme ale corzilor vocale

Arsura e cea mai frecventa problema in cazul refluxului gastroesofagian, insa unele persoane pot sa nu aiba deloc arsuri, ci sa prezinte direct alte simptome mult mai grave, cum ar fi "refluxul tacerii", explica dr american Sheth. Chiar daca nu au arsuri, pacientii pot prezenta o jena pe gat, schimbari de voce si alte afectiuni ale corzilor vocale. Au senzatia ca ii jeneaza mereu ceva pe gat si simt nevoia sa-si "dreaga" vocea.

4. Probleme ale cailor respiratorii sau ale plamanilor

Daca acidul gastric este inhalat dupa reflux, poate duce la astm sau chiar pneumonie si deci pot aparea episoade de sufocare si dificultati serioase in a trage aer in piept. Iar in astfel de cazuri tratamentul poate fi extrem de complicat, intrucat medicamentatia pentru refluxul gastroesofagian se pare ca favorizeaza instalarea penumoniei. Vorbeste neaparat cu medicul tau si cu alti medici specialisti care te pot indruma corect pentru tratarea acestei comlpicatii.

5. Carii dentare

Cand sucurile esofagiene si acidul gastric ajung in gura, dau senzatia de gust metalic, si cand se intampla cu frecventa mare, acestea ataca smaltul si duc la instalarea cariei dentare. Studii in domeniu au aratat ca un procent mai mare de 70% dintre pacientii cu reflux gastroesofagian prezinta un stadiu avansat al cariei dentare.

6. Ulcer esofagian

Acidul gastric e foarte puternic, deci, poate produce inclusiv ulceratii grave la nivelul esofagului. Iar ulceratiile esofagiene difera de cele stomacale, care, de obicei, sunt cauzate de tot felul de bacterii. Persoanele cu ulcer esofagian pot scuipa sau vomita cu sange. Sangele poate fi rosu aprins sau chiar mai inchis la culoare; poate avea inclusiv culoarea si aspectul zatului de cafea. Daca prezinti astfel de simptome, mergi la medic de urgenta!

7. Esofagul Barret

Este o afectiune in care epiteliul scuamos normal al esofagului, sub actiunea refluxului gastroduodenal este inlocuit de un epiteliu columnar metaplazic care este alcatuit din celule caliciforme si columnare inalt differentiate de tip gastric sau de tip intestinal. Apare la aproximativ 10-12% dintre pacientii cu afectiuni gastroesofagiene cronice de reflux si cu cat este mai agresiva boala de reflux gastroesofagian cu atat perspectiva incidentei esofagului Barrett este mai mare.
Esofagul Barrett afecteaza invariabil portiunea distala a esofagului (la jonctiunea gastroesofagiana) si se extinde proximal cativa centrimetri sub forma circulara si longitudinala. La acest nivel se vor preleva biopsii pentru confirmarea diagnosticului endoscopic.

8. Cancerul esofagian

In cazurile foarte serioase si netratate, mai ales cand in prealabil apare si diagnosticul cu Esofag Barret, toate aceste aspecte pot duce la cancer esofagian. Factorii favorizanti si de risc mare raman tutunul, alcoolul, dieta necorespunzatoare, si refluxul gastroesofagian cronic. Simptomele presupun pierderi serioase in greutate, lipsa poftei de mancare si dificultati mari la inghitire, sangerari gastrointestianale.

9. Calitatea scazuta a vietii

Nu in ultimul rand, tine seama de faptul ca aceasta afectiune iti poate lovi serios starea generala a vietii sau ceea ce numim fericire si iti poate afecta chiar si psihicul. O stare de sanatate buna, placerea de a manca bine si sanatos sunt chestiuni care fac parte din confortul vietii. Daca le pierzi sau sunt afectate, viata ta nu va mai fi aceeasi.

Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: healinglightseries.com

În articolul

9 motive sa NU ignori arsurile la stomac

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
România, străbătută de cele mai mici temperaturi din ultimii şapte ani. Urmează cea mai geroasă noapte, cu temperaturi de -25 de grade
a1.ro
Cum arăta Raluca Bădulescu înainte să slăbească dramatic. La ce metode a apelat pentru a arăta ca acum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cum să îmbunătățești igiena somnului pentru un stil de viață sănătos
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Ianis şi Elena Hagi vor fi părinţi! Veste uriaşă în familia „Regelui”, la şapte luni de la nuntă
MediCOOL
Exerciții care încetinesc procesul de îmbătrânire. Te pot face să pari mai tânăr
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
DeParinti
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă
MediCOOL
Test de infertilitate. Răspunde la 10 întrebări și află dacă ești la risc să nu poți avea copii
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x