Adevarul despre diete si sport: Ce trebuie sa mananci inainte si dupa antrenament

Publicat pe 27.06.2013 la 14:34 Actualizat pe 27.06.2013 la 15:19

Cunosti mantra nutritionistilor si trainerilor: daca vrei sa slabesti, trebuie sa tii o dieta si sa faci sport. Dar ce este de fapt recomandat sa mananci inaintea unui antrenament de fitness? Mai important, ce trebuie sa mananci dupa antrenament ca sa nu te simti lipsita de vlaga intreaga zi? Iata patru propuneri de "meniu":

1. Inainte: paine integrala prajita, o banana si scortisoara

Cand vine vorba de mancarea pre-antrenament, carbohidratii sunt aliatii tai. Esential este sa ai o combinatie avriata de carbohidrati astfel incat sa eliberezi energie incet si progresiv in timp ce faci sport. Painea integrala prajita si bananele sunt combinatia perfecta - usor de digerat, sunt o sursa de energie si potasiu, un mineral de care are nevoie orice sportiv. Ca bonus, presara peste fruct scortisoara - condimentul va aduce la normal nivelul de zahar din sange si imbunatateste functia neurologica.

Dupa: pui la gratar si mix de legume

Corpul tau se afla in perioada de recuperare dupa efortul depus, deci ai nevoie de un platou bogat in nutrienti. Proteinele din pui iti vor potoli foamea fara sa te baloneze in timp ce legumele vor fi garnitura perfecta - usoare si bune pentru silueta ta.

2. Inainte: iaurt grecesc si musli

Planuiesti sa faci jogging pana pici jos de oboseala? Macar mananca putin iaurt inainte. Acest produs este usor de digerat si in combinatie cu musli se va dovedi a fi o gustare delicioasa. Zaharul sanatos din fructele uscate iti vor da energie in timp ce semintele si nucile vor mentine nivelele de insulina la cote normale, chiar si in timpul alergarii.

Dupa: omleta vegetariana cu avocado

Ouale sunt o sursa excelenta de proteine si ajuta la regenerarea muschilor. Pentru o altfel de omleta, inlocuieste rosiile si carnea cu legume si avocado. Fructul de avocado este bogat in fibre si grasimi mononesaturate si ajuta corpul sa absoarba nutrientii solubili, precum vitaminele A, D, E si K. Mai multe, aceste vitamine iti vor ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi, avand rol de antioxidanti.

3. Inainte: smoothie-uri

Nu ai timp de o masa normala dar ai pofta de un snack? Ia-ti un smoothie. Pentru a fi sigura ca este lipsit de conservanti si aditivi, fa-ti unul acasa din fructe taiate, iaurt grecesc si granola.

Dupa: somon si cartofi dulci

Pe langa faptul ca somonul iti asigura necesarul de proteine/zi, pestele are si peptide bioactive, molecule de proteine care joaca un rol in reducerea inflamatiilor, ajutand la reglarea nivelelor de insulina si intarind articulatiile. Pe de alta parte, cartofii dulci sunt plini de carbohidrati.

4. Inainte: fulgi de ovaz si fructe proaspete

Mergi la antrenament dimineata? Atunci incearca sa iei un mic dejun format din fulgi de ovaz si fructe proaspete. Aceste cereale sunt usoare si elibereaza gradual zahar in sange in timpul exercitiilor fizice, ajutandu-te sa ai energie pe intreaga durata a lor. Fructele proaspete echilibreaza masa uscata prin continutul de apa.

Dupa: sandvis cu paine integrala, ton, hummus si spanac

Daca profiti de ora pranzului pentru a face sport, atunci trebuie sa mananci un astfel de sandvis dupa antrenament. Tonul are putine calorii, dar multe proteine si carbohidrati. Hummusul este varianta mult mai sanatoasa a maionezei sau mustarului, fiind bogata in fibre. Nu in ultimul rand, spanacul este un superaliment - scade apetitul, presiunea arteriala si inflamatiile.

În articolul

Adevarul despre diete si sport: Ce trebuie sa mananci inainte si dupa antrenament

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x