Adolescentele au o dieta defectuoasa
Publicat pe 30.08.2010 la 15:46
Esti o vegetariana convinsa? Sau dimpotriva, esti dependenta de fast-food? Afla ce mananca trei adolescente! Ele au marturisit ce alimente consuma zilnic si au primit sfatul unui nutritionist.
Dana, 17 ani, 1,73 m, 60 kg
Mic-dejun: 1 bol de musli, 1 cana de cafea sau ceai
Pauza dintre ore: 1 mar, 1 pahar de apa minerala
Pranz: foarte multa carne cu sos consistent, de preferinta friptura de porc sau vita si snitel vienez
Snacks-uri intre mese: 1 baton de ciocolata, 1 mar sau portocala, 1-2 litri de apa, icetea sau ceai de fructe, enerzigante
Cina: 1 fruct de sezon, uneori 1 iaurt natural sau unul cu fructe
La televizor: 1 milkshake preparat la blender-ul de acasa, 1 suc cu multe vitamine sau un compot cu fructe
Sfatul nutritionistului
Dana isi incepe ziua foarte bine cu acel mic-dejun sanatos si consistent. Totusi, in pauza dintre ore, ar fi bine daca ar manca si un sandvis cu paine integrala si branza proaspata sau o banana. Acestea ii vor asigura energia necesara pentru tot restul zilei, iar puterea ei de concentrare nu se va diminua pana la sfarsitul orelor.
Masa de pranz a Danei este isna prea bogata in produse din carne. O alternativa binevenita ar fi ca uneori sa le substituie cu o portie de peste sau derivate din peste. Este bine ca Dana consuma in mod regulat legume (necesarul de vitamine) si derivate din lapte.
Teodora, 18 ani, 1,69 m, 68 kg
Mic-dejun: 1-2 felii de paine cu salam sau cu gem, 1 pahar de cacao sau 1 cana de ceai
Pauza dintre ore: de obicei 2 mere , 1 sticla de apa sau 1 cutie de cola
Pranz: 1 farfurie de spaghetti cu carne sau peste, foarte mult sos cu smantana sau ketchup, adesea si un hamburger cu cartofi prajiti
Snacks-uri intre mese: 1 baton de ciocolata, 1 banana, 1-2 litri de apa sau suc
Cina: de cele mai multe ori 1 banana sau 1 iaurt
La televizor: ciocolata si jeleuri, 2 pahare de apa minerala sau cola
Sfatul nutritionistului
Meniul Teodorei nu este deloc diversificat. Mancarea consumata de la fast-food-uri ii va "asigura" in timp depozite inestetice de grasime, mai ales pe coapse! In plus, cartofii prajiti, hamburgerii si toate mancarurile de acest gen sau sarace in substante nutritive si in fibre, fapt ce dauneaza nu numai intregii sanatati a corpului, ci si a digestiei. Sucurile carbogazoase contin mult zahar (carbohidrati) care se transforma in grasime. In concluzie, mai multe fructe, legume si apa, in loc de cola.
Stefania, 15 ani, 1,73 m, 52 kg
Mic-dejun: 1 bol cu musli, 1 cana de ceai
Pauza dintre ore: 1 chifla, 1 mar sau 1 banana, 1-2 litri icetea sau apa minerala
Pranz: 2 portii de cdartofi, paste sau orez cu smantana sau sos de tomate, produse din soia, de exemplu tofu, 2 pahare de apa minerala, suc de portocale sau de legume
Snacks-uri intre mese: 2 bucati mici de ciocolata, 1 mar, banana sau cateodata si un morcov
Cina: 2 felii de paine cu branza, rosii si castravete, sau branza de vaci, 1 iaurt natural sau cu fructe
La televizor: 1 pahar de apa minerala sau 1 pahar de lapte din soia
Sfatul nutritionistului
Stefania nu consuma deloc carne, si de aceea trebuie sa isi ia necesarul de albumine din alte surse. Este foarte bine ca mananca multe produse din soia si lactate. Ar fi insa perfect daca ar introduce in meniul ei multe leguminoase (mazare, fasole) si produse precum paine integrala, orezul nedecorticat si nucile. Pentru ca exista riscul de a avea o lipsa de iod din cauza eliminarii totale a carnii, este indicat ca Stefania sa condimenteze intotdeauna mancarea cu sare iodata.
Vezi si Antena 1
Sursa foto: frankswebspace.org.uk