Află de ce trebuie să te ferești: Cele mai frecvente 5 probleme de sănătate care apar vara

Publicat pe 03.08.2015 la 13:06 Actualizat pe 03.08.2015 la 13:12

Pregătiţi să vă bucuraţi aşa cum se cuvine de vară şi de zilele în care aveţi liber la relaxare? Nimic mai plăcut, mai ales atunci când nu lăsaţi afecţiunile sezoniere să vă ia prin surprindere. Temperaturile ridicate, soarele puternic şi chiar alimentaţia constituie premise pentru apariţia de noi vulnerabilităţi ale organismului specifice acestui anotimp. Aflaţi care sunt cele mai comune afecţiuni ale verii şi cum pot fi tratate sau prevenite

Pregătiţi să vă bucuraţi aşa cum se cuvine de vară şi de zilele în care aveţi liber la relaxare? Nimic mai plăcut, mai ales atunci când nu lăsaţi afecţiunile sezoniere să vă ia prin surprindere. Temperaturile ridicate, soarele puternic şi chiar alimentaţia constituie premise pentru apariţia de noi vulnerabilităţi ale organismului specifice acestui anotimp. Aflaţi care sunt cele mai comune afecţiuni ale verii şi cum pot fi tratate sau prevenite:

• Hiperhidroza constituie una dintre cele mai întâlnite afecţiuni specifice sezonului de vară, afectând până la 3% în populaţie şi se manifestă practic prin transpiraţie excesivă. Cauzele hiperhidrozei sunt extrem de complexe şi sunt corelate în multe cazuri cu dereglări ale sistemului nervos sau ale glandei tiroide, însă poate fi şi un simptom al stărilor de anxietate pronunţate, infecţii sau efectele secundare ale unor medicamente. Cu atât mai mult, aceasta afecţiune devine mai pronunţată vara, din cauza temperaturilor ridicate ce dereglează termostatul intern al corpului. Cele mai predispuse zone pentru manifestarea hiperhidrozei sunt axilele, tălpile, palmele şi zona de deasupra buzei superioare.

Ca şi în cazul multor altor afecţiuni, regimul alimentar joacă un rol foarte important, astfel, este recomandată evitarea carbohidraţilor complecşi, a sării şi a condimentelor. În schimb, puteţi compensa cu un consum mai abundent al alimentelor bogate în calciu şi de apă, minimum 8 pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism, a menţine constantă temperatura corpului şi a preveni deshidratarea.

• O altă afecţiune des întâlnită vara este intoxicaţia alimentară. Aceasta este cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacterii, virusuri sau paraziţi. Factorii care sporesc dezvoltarea unei infecţii alimentare sunt consumul laptelui nepasteurizat, al cărnii insuficient preparate, a peştelui, puiului sau fructelor nespălate în mod corespunzător. Riscul instalării acestei afecţiuni creşte exponenţial vara, întrucât dezvoltarea agenţilor patogeni este mult mai activă odată ce temperaturile depăşesc 30 de grade.
Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar în intoxicaţia alimentară, acestea fiind: greaţă, vărsături şi crampele intestinale.

Ca metode de prevenire a toxiinfecţiilor alimentare se recomandă spălarea atentă a alimentelor înainte de consumarea lor, păstrarea în condiţii de maximă igiena a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor şi fierberea apei în cazul în care există îndoieli asupra calităţii sursei de apă potabilă.

• Migrenele se înteţesc semnificativ în perioada verii şi pot cauza un disconfort mare. Acestea afectează 20% din populaţie, pot dura până la 72 de ore şi sunt însoţite de stări de greaţă şi sensibilitate la lumină, sunete sau mirosuri. Cauzele migrenelor sunt multiple şi nu sunt în cunoscute în totalitate, însă în anotimpul cald acestea sunt declanşate în special de o anumită sensibilitate a organismului şi de factori de mediu. Transpiraţia excesivă înseamnă pierderi de apă şi sodiu, ceea ce poate duce la instalarea migrenelor. În plus, schimbările de temperatură, a orarului de somn şi apariţia alergenilor de vară duc la acumularea stresului şi creşterea vulnerabilităţii organismului, crescând şi riscul manifestării durerilor de cap pronunţate. Printre tratamentele alternative recomandate combaterii acestor afecţiuni se număra acupunctura, psihoterapia şi consumarea rubarbei.

• Otita externă – temperaturile ridicate ale verii aduc cu sine şi distracţiile în apă. Totuşi, acestea constituie în acelaşi timp şi cauza cea mai freventa a apariţiei otitei ca urmare a contaminării microbiene din apa pisicinelor. Printre cele mai frecvente simptome se numără durerea la apăsarea pe ureche, auzul uşor scăzut, iar pielea de la intrarea în canalul auditiv apare tumefiată, îngustând canalul. În cazul mersului la piscine, este recomandat un duş după ieşirea din bazin, pentru că eventualii microbi să fie îndepărtaţi, dar şi uscarea urechii cât mai eficient. În afară de otită, apa de la bazin mai poate cauza şi apariţia brinosinuzitelor, infecţiilor dermatologice, iar în unele cazuri se poate ajunge şi la pneumonie.

• Pitiriazisul versicolor – este o boală care ia puternic amploare în timpul verii şi este un tip de micoză favorizată în special de expunerea la soare, umiditate şi de utilizarea cremelor fotoprotectoare. Aceasta micoză sau ciupercă se manifestă prin erupţia pe piept şi pe spate a unor mici pete rotunde, brune sau decolorate (când pielea este bronzată), care se descuamează. Altfel spus, pielea începe să se cojească şi simultan apar mâncărimi. Afecţiunea recidivează în special în sezonul cald, iar persoanele care au avut cel puţin o dată această afecţiune cutanată trebuie să respecte anumite reguli de igienă: purtarea îmbrăcăminţii din bumbac, evitarea saunelor, ştrandurilor şi a locurilor publice caracterizate de căldură şi umezeală.

Cea mai frecventă cauză a acestor boli este corelată cu vulnerabilitatea sistemului imunitar în perioada temperaturilor ridicate. În acest caz, aportul de fructe şi legume nu mai este suficient, astfel că organismul trebuie “ajutat” şi de suplimentele alimentare.

Activit Colostru Premium, pe baza de colostru bovin si Vitamina C, este un supliment alimentar de la Ropharma care stimuleaza imunitatea in mod natural si creste rezistenta fizica si intelectuala a organismului, asigura sanatatea sistemului digestiv. In plus, are efect adjuvant antiviral, antibacterian, antimicotic si antiparazitar si reduce efectele secundare in cazul administrarii de antibiotice.

În articolul

Află de ce trebuie să te ferești: Cele mai frecvente 5 probleme de sănătate care apar vara

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 mai 2024. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
De unde putem cumpăra cireşe mai ieftine? Aici kilogramul fructelor de mai este chiar şi de trei ori mai mic decât în pieţe
a1.ro
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
HelloTaste.ro
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Catine
Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă
useit.ro
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă
as.ro
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea, după scandalul teribil cu „Nilă”
MediCOOL
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
HelloTaste
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
x