9 alimente care cresc senzația de foame, în loc să o potolească
Publicat pe 01.08.2014 la 15:23 Actualizat pe 01.08.2014 la 16:43
Ți-e foame? Ar trebui să mănânci ceva. Dar ce se întâmplă când alimentele alese nu dau rezultate, dimpotrivă?
Ți-e foame? Ar trebui să mănânci ceva. Dar ce se întâmplă când alimentele alese nu dau rezultate, dimpotrivă?
Crezi sau nu, ai deja în bucătărie o parte din produsele care doar îți măresc senzația de foame:
Pâinea albă. Grânele din care se produce au fost scoase din coaja lor exterioară, iar fibrele naturale înlăturate. Așadar, ai rămas cu un produs nu doar sănătos, dar care crește și nivelul de insulină din sânge și poate duce la obezitate.
Sucurile conțin toate zaharurile din fructele preferate, dar niciun pic din fibrele care există în pulpă. Așadar, un pahar de suc poate ridica nivelul din zahăr din sânge doar pentru a coborî din nou, mai târziu. Exact fluctuația asta îți provoacă foamea, spune autorul The Pinterest Diet: How to Pin Your Way Thin, Mitzi Dulan.
Snackurile sărate sunt, de fapt, carbohidrați simpli ușor de digerat, care provoacă o fluctuație a insulinei în sânge. Așa se instalează foamea. În plus, ele pot duce la sațietate senzorială, adică prin ingerarea snackurilor vei simți doar că „stomacul tău sărat” este plin, nu și cel dulce.
Fast-food - grăsimile trans din astfel de produse inflamează intestinele, având potențialul de a anula abilitatea corpului de a produce neurotransmițători care controlează apetitul (dopamină, serotonină). În plus, sistemul digestiv absorbă fructoza din siropul de porumb (găsit deseori în condimente, deserturi) rapid, ducând la ridicări de insulină și senzație de foame.
Alcoolul. Doar trei pahare pot scădea nivelul leptinei, un hormon care are rolul de a scădea foamea.
Pastele au aceeași problemă ca pâinea albă. În plus, ești mult mai tentată să mănânci o porție mare de paste carbonara decât câteva felii de pâine. Atunci când exagerezi cu mărimea porțiilor, pancreasul este nevoit să lucreze mai mult, declanșând un nivel mai mare de insulină.
Îndulcitorii artificiali excită celulele nervoase, făcându-le să creadă că vor primi o porție bună de energie doar pentru a face contrariul. Acest lucru te va face să compensezi cu alte dulciuri mai târziu.
Cerealele sunt periculoase dimineața, luate la mic dejun. Ele reprezintă o porție puternică de carbohidrați, care, combinată cu nivelul mare de cortizol, împiedică digestia zahărului suficient. Așadar, deși există în sânge, acesta nu va fi transportat spre alte zone, ducând la foame.
Pizza îți dă peste cap nivelul de zahăr din organism, dacă nu e făcută acasă. Când o prepari tu, poți să reglezi cantitatea de carne slabă, legume și brânză adăugate.