Alimente care ne prostesc
Publicat pe 13.11.2013 la 12:47 Actualizat pe 13.11.2013 la 13:53
Când vine vorba de nutriție, trebuie specificat faptul că există mai multe feluri de alimente. Unele dintre ele sunt cei mai buni aliați când vrem să slăbim, altele îmbunătățesc memoria. Unele au însă un efect devastator asupra modului în care funcționează creierul, iar nutriționiști avertizează că ele trebuie consumate cât mai rar și în cantități mici:
1. Produsele ce conțin zahăr
Nu sunt doar rele pentru siluetă, dar și funcțiile creierului. Un consum îndelungat de zaharuri duce la o mulțime de probleme neurologice și îți afectează memoria.
2. Alcoolul
Alcoolul este cunoscut pentru efectele nocive asupra ficatului, dar duce și la confuzie mentală. Funcționează ca un nor care te împiedică să gândești clar sau să îți amintești anumite lucruri.
3. Produsele de tip fast-food
Mâncarea de tip fast-food poate schimba anumite chimicale din creier, ceea ce duce la simptome asociate cu depresia și stările de anxietate. Ele afectează și producția de dopamină, o substață chimică importantă, ce este responsabilă cu starea de bine generală. Dopamina este importantă și pentru funcțiile cognitive, capacitatea de învățare și starea de alertă.
4. Prăjelile
Aproape toate mâncărurile procesate conțin chimicale, aditivi, conservanți și așa mai departe - ce pot afecta funcțiile comportamentale, din cauza unor chimicale care cauzează hiperactivitate, atât la copii, cât și la adulți. Mâncărurile prăjite sau procesate distrug încet celulele nervoase care se găsesc în creier. Unele uleiuri sunt însă considerate mai nocive decât altele - ueiul de floarea soarelui este cel mai nociv atunci când este prăjit.
6. Mâncărurile foarte sărate
Se știe deja că mâncărurile sărate afectează presiunea sangvină și sunt dăunătoare inimii. Cu toate acestea, mâncărurile bogate în sodiu pot afecta și inteligența și pot acționa ca un drog. Renunțarea la sare poate fi un proces foarte dificil.
7. Cerealele, cu excepția celor integrale
Toate cerealele au un anumit impact asupra modului în care ne fucționează creierul și starea generală de sănătate, cu excepția cerealelor integrale care sunt bogate în fibre și încetinesc îmbătrânirea arterelor. Prin consumul excesiv de produse de patiserie riști să îmbătrânești mai repede.
Foto: hepta.ro