Alimentele care măresc riscul de Alzheimer
Publicat pe 27.02.2014 la 11:18 Actualizat pe 27.02.2014 la 11:21
Evitaţi ouăle şi şunca prăjite la micul dejun, grătarul şi cartofii prăjiţi la prânz Substanţele toxice care se găsesc în cantitate apreciabilă în alimentele prăjite cresc riscul de apariţie a maladiei Alzheimer, susţine un grup de specialişti de la University College London. În vizor sunt baconul şi şunca, dar şi ouăle prăjite, burgeri, unele preparate de patiserie...
Evitaţi ouăle şi şunca prăjite la micul dejun, grătarul şi cartofii prăjiţi la prânz
Substanţele toxice care se găsesc în cantitate apreciabilă în alimentele prăjite cresc riscul de apariţie a maladiei Alzheimer, susţine un grup de specialişti de la University College London. În vizor sunt baconul şi şunca, dar şi ouăle prăjite, burgeri, unele preparate de patiserie...
Toţi ştim că alimentele bogate în grăsime şi zahăr sunt gustoase, dar sunt hipercalorice şi îi pun în mare dificultate pe cei care care sunt pofticioşi, dar au şi probleme cu kilogramele în plus.
Dar iată, s-a dovedit că aceleaşi alimente contribuie în mare măsură la apariţia demenţiei specifice maladiei Alzheimer. Echipa profesorului doctor Derek Hill de la University College London a publicat recent un studiu care ne recomandă să limităm consumul de alimente bogate în glicotoxine, deoarece sporesc riscul de diabet şi declinul cognitiv. Alimentaţia dezechilibrată, bogată în zahăr (glucoză), şi unele modalităţi de preparare, mai ales prin prăjire, provoacă sporirea glicotoxinelor (proteinelor glicate) în sânge. Acest proces de fixare a moleculelor de glucoză pe unele proteine contribuie la îmbătrânirea ţesuturilor şi favorizează unele boli. Acest mecanism a fost observat în cadrul unor experimente efectuate în laborator pe rozătoare. Rozătoarele, care au primit alimente cu concentraţie mare de glicotoxine, au prezentat primele semne legate de diabet, modificări periculoase la nivel cerebral şi simptome specifice maladiei Alzheimer.