Amigdalita poate fi o boala foarte periculoasa

Publicat pe 10.12.2010 la 16:11 Actualizat pe 10.12.2010 la 16:16

Toata lumea a avut dureri in gat la un anumit moment din viata. Unii recomanda un ceai fierbinte cu miere, altii sugereaza sirop de tuse. Pentru a afla tratamentul corect, dar si pentru a te asigura ca nu este vorba de o amigdalita infectioasa cere sfatul unui medic.

Amigdalita este o inflamatie a amigdalelor palatine. Este foarte important de facut distictia intre amigdalita infectioasa, care se manifesta prin puroi in amigdale, febra mare care nu cedeaza la antivirale, stare generala foarte proasta, si asa-numitul rosu in gat ori congestie a faringelui, care sunt virale sau de ordin fizic. Dr. Ramona Andronache spune ca un factor de risc important este contactul cu persoane infectate. De asemenea, expunerea la fumul de tigara sau obstructia nazala care determina o respiratie de tip oral creste posibilitatea de aparitie a bolii.

Cand apelam la medic?


Daca febra ramane neinfluentata de medicamentele antivirale, starea generala de sanatate se altereaza, ganglionii gatului se inflameaza si nu se mai poate inghiti fara durere, inseamna ca amigdalita respectiva s-a agravat si este momentul unei interventii cu antibiotice pentru evitarea complicatiilor. Acestea pot fi recomandate doar de medicul specialist. Netratata corect, pot aparea probleme la articulatii, tulburari cardiace sau in cel mai rau caz se poate localiza la rinichi. O amigdalita infectioasa este periculoasa daca se repeta de trei ori intr-un an. Atunci cand avem aceste pusee repetate, desi ele sunt tratate corespunzator, poate fi nevoie de operatie.

Metode de tratament


Pentru amigdalita de etiologie virala se recomanda gargara cu apa sarata, consumul de lichide caldute, administrarea de antialgice, antiseptice orale, antitermice si antinflamatoare. Cea bacteriana necesita tratament antibiotic. Cel mai frecvent se foloseste penicilina sau eritromicina, daca exista o alergie la penicilina. In general, tratamentul cu antibiotice evita complicatiile cum ar fi scarlatina, miocardita reumatica, abcese locale.

Cale de transmitere:


Transmiterea se face prin picaturi contagioase ce contin agenti patogeni, acestea ajungand in aer atunci cand o persoana infectata respira, tuseste sau stranuta. Infectia se produce prin inspirarea aerului contaminat. Simptomatologia caracteristica amigdalitei debuteaza la un interval de doua pana la cinci zile de la expunerea fata de agentul infectant.

Simptome:


Amigdalita virala: debut insidios, stare generala usor alterata, febra moderata, secretie faringoamigdaliana, congestie nazala, dificultate la inghitire, cefalee.


Amigdalita de etiologie bacteriana: debut brusc, febra puternica insotita de frisoane, leziunile la nivelul gatului pot fi severe, stare generala alterata, dureri abdominale, respiratie urat mirositoare, noduli limfatici cervicali inflamati, semne de deshidratare precum uscarea gurii si a limbii.


Sfatul specialistului:


Dr. Ramona Andronache, Clinica Romgermed, spune ca „Metoda cea mai eficienta de prevenire a imbolnavirii este respectarea cu strictete a normelor de igiena. De evitat contactul apropiat cu persoanele infectate, spalatul regulat al mainilor si pastrarea obiectelor de igiena numai pentru uz personal. Folosirea servetelului in caz de stranut sau tuse. Nu este recomandat fumatul in preajma copiilor.”

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: apotheken-umschau.de

În articolul

Amigdalita poate fi o boala foarte periculoasa

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
România, de trei zile sub un vortex polar. După gerul cumplit, vremea ne face o nouă surpriză
a1.ro
Cum arăta Raluca Bădulescu înainte să slăbească dramatic. La ce metode a apelat pentru a arăta ca acum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cum să îmbunătățești igiena somnului pentru un stil de viață sănătos
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Soţia lui Daniel Pancu a vorbit despre relaţia cu bărbatul vieţii sale. Destinul i-a readus unul lângă altul după două decenii
MediCOOL
Exerciții care încetinesc procesul de îmbătrânire. Te pot face să pari mai tânăr
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
DeParinti
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă
MediCOOL
Test de infertilitate. Răspunde la 10 întrebări și află dacă ești la risc să nu poți avea copii
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x