Amigdalita poate fi o boala foarte periculoasa

Publicat pe 10.12.2010 la 16:11 Actualizat pe 10.12.2010 la 16:16

Toata lumea a avut dureri in gat la un anumit moment din viata. Unii recomanda un ceai fierbinte cu miere, altii sugereaza sirop de tuse. Pentru a afla tratamentul corect, dar si pentru a te asigura ca nu este vorba de o amigdalita infectioasa cere sfatul unui medic.

Amigdalita este o inflamatie a amigdalelor palatine. Este foarte important de facut distictia intre amigdalita infectioasa, care se manifesta prin puroi in amigdale, febra mare care nu cedeaza la antivirale, stare generala foarte proasta, si asa-numitul rosu in gat ori congestie a faringelui, care sunt virale sau de ordin fizic. Dr. Ramona Andronache spune ca un factor de risc important este contactul cu persoane infectate. De asemenea, expunerea la fumul de tigara sau obstructia nazala care determina o respiratie de tip oral creste posibilitatea de aparitie a bolii.

Cand apelam la medic?


Daca febra ramane neinfluentata de medicamentele antivirale, starea generala de sanatate se altereaza, ganglionii gatului se inflameaza si nu se mai poate inghiti fara durere, inseamna ca amigdalita respectiva s-a agravat si este momentul unei interventii cu antibiotice pentru evitarea complicatiilor. Acestea pot fi recomandate doar de medicul specialist. Netratata corect, pot aparea probleme la articulatii, tulburari cardiace sau in cel mai rau caz se poate localiza la rinichi. O amigdalita infectioasa este periculoasa daca se repeta de trei ori intr-un an. Atunci cand avem aceste pusee repetate, desi ele sunt tratate corespunzator, poate fi nevoie de operatie.

Metode de tratament


Pentru amigdalita de etiologie virala se recomanda gargara cu apa sarata, consumul de lichide caldute, administrarea de antialgice, antiseptice orale, antitermice si antinflamatoare. Cea bacteriana necesita tratament antibiotic. Cel mai frecvent se foloseste penicilina sau eritromicina, daca exista o alergie la penicilina. In general, tratamentul cu antibiotice evita complicatiile cum ar fi scarlatina, miocardita reumatica, abcese locale.

Cale de transmitere:


Transmiterea se face prin picaturi contagioase ce contin agenti patogeni, acestea ajungand in aer atunci cand o persoana infectata respira, tuseste sau stranuta. Infectia se produce prin inspirarea aerului contaminat. Simptomatologia caracteristica amigdalitei debuteaza la un interval de doua pana la cinci zile de la expunerea fata de agentul infectant.

Simptome:


Amigdalita virala: debut insidios, stare generala usor alterata, febra moderata, secretie faringoamigdaliana, congestie nazala, dificultate la inghitire, cefalee.


Amigdalita de etiologie bacteriana: debut brusc, febra puternica insotita de frisoane, leziunile la nivelul gatului pot fi severe, stare generala alterata, dureri abdominale, respiratie urat mirositoare, noduli limfatici cervicali inflamati, semne de deshidratare precum uscarea gurii si a limbii.


Sfatul specialistului:


Dr. Ramona Andronache, Clinica Romgermed, spune ca „Metoda cea mai eficienta de prevenire a imbolnavirii este respectarea cu strictete a normelor de igiena. De evitat contactul apropiat cu persoanele infectate, spalatul regulat al mainilor si pastrarea obiectelor de igiena numai pentru uz personal. Folosirea servetelului in caz de stranut sau tuse. Nu este recomandat fumatul in preajma copiilor.”

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: apotheken-umschau.de

În articolul

Amigdalita poate fi o boala foarte periculoasa

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x