Anemia - cauze și simptome. Cum o poți preveni și trata

Publicat pe 06.01.2014 la 10:49 Actualizat pe 06.01.2014 la 12:55

Anemia apare atunci când nu ai suficiente globule roșii sănătoase care să transporte oxigenul în corp. Aceste celule pot avea un nivel scăzut de hemoglobină, proteina necesară ce conferă sângelui o culoare roșie. Anemia afectează una din zece adolescente și femei și este mai rar întâlnită în cazul bărbaților.

Simptome

Dacă te simți obosit deși ai dormit suficient de mult sau îți lipsește energia pentru activitățile zilnice, normale, este posibil să suferi de anemie. Această boală îți poate la rândul ei afecta memoria sau starea de spirit. Simptomele pot varia de la unele minore la cele care îți pot pune viața în pericol:

- stare de slăbiciune

- amețeală

- o piele palidă

- dureri de cap

- amorțeală sau mâini și picioare reci

- o temperatură scăzută a corpului

Simptome legate de inimă

Persoanele care au anemie au mai puțin oxigen în sânge, ceea ce înseamnă că inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa suficient oxigen către organe. Simptomele care arată că anemia îți afectează modul în care funcționează inima includ aritmia (un ritm anormal al inimii), dureri de piept și senzația de sufocare.

Anemia la copii

Unul din șapte copii suferă de anemie până la vârsta de 2 ani, de cele mai multe ori pentru că nu au suficient fier în dieta lor. Oamenii care au o deficiență de fier pot simți nevoia de a mânca lucruri ciudate cum ar fi pământ, lut, gheață sau amidon. Este foarte important ca anemia să fie detectată în cazul copiilor, pentru că în faza cronică poate afecta dezvoltarea creierului.

Persoanele expuse la anemie

Femeile și persoanele ce suferă de boli cronice sunt mai predispuse la anemie. Când femeile pierd sânge în perioada menstruației, ele pot deveni anemice. Sarcina duce de asemenea la anumite schimbări în volumul de sânge, ceea ce poate duce la anemie. Bolile cronice cum ar fi cele de rinichi pot afecta abilitatea corpului de a produce celule roșii. O dietă bogată în fier sau vitamina B12 crește de asemenea riscul de a avea anemie. De asemenea, anumite tipuri de anemie sunt ereditare.

Cauze:

O dietă săracă în fier poate cauza anemie. Fierul din legume și suplimente alimentare nu este absorbit la fel de bine ca și cel din carnea roșie. Mai mult, anumite alimente pot opri procesul de absorbție a fierului, atunci când sunt combinate cu alimentele bogate în fier. Acestea sunt:

- lactatele (nu lua suplimente de fier cu un pahar de lapte)

- alte alimente bogate în calciu sau suplimentele cu calciu

- cafeaua

- ceaiul

Deficiența de vitamine

Corpul are nevoie de vitamina B12 pentru a crea celule roșii și acid folic. O dietă prea săracă în vitamina B12 poate cauza anemie. O boală a sistemului imunitar sau o problemă digestivă poate preveni absorbția de B12. Alimentele de origine animală și cerealele fortificate sunt o sursă bună de B12. Acidul folic se găsește în legumele verzi, fructe, fasole uscate și este adăugat și în pâine, paste și cereale.

Prevenire și tratament

Poți preveni anemia având o dietă sănătoasă. Alimentele bogare în fier sunt carnea roșie slabă, ficatul, peștele, tofu, lintea și fasolele, fructele uscate și legumele verzi cum ar fi spanacul. Alege produse care conțin atât vitamina B12, cât și acid folic, cum ar fi ouăle și produsele lactate, spanacul și bananele. Pastilele de fier sunt de multe ori necesare pentru a trata anemie cauzată de o deficientă a acestui mineral. Cel mai bine sunt consumate alături de alimente cum ar fi sucul de portocale și alte alimente bogate în vitamina C. Nu le amesteca însă cu ceai, cafea, calciu pentru că acestea pot împiedca absorbția. Nu lua însă niciodată fier fără a urma sfatul doctorului, pentru că o supradoză de fier poate fi destul de periculoasă.

Foto: hepta.ro

În articolul

Anemia - cauze și simptome. Cum o poți preveni și trata

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O fetiță din SUA le-a spus părinților că are un monstru în cameră. Ce au descoperit apoi i-a șocat: "Părea că e sânge pe pereții roz ai fiicei mele"
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x