Boala Parkinson la... stomac?

Publicat pe 23.09.2010 la 15:36 Actualizat pe 23.09.2010 la 16:32

Anomaliile observate la nivelul creierului pacientului cu Parkinson sunt similare cu cele ale neuronilor digestivi. Daca aceste informatii se confirma, specialistii spun ca o simpla biopsie a colonului ar putea permite evaluarea severitatii maladiei Parkinson.

Ipoteza porneste de la o idee surprinzatoare: tubul digestiv este o fereastra deschisa spre creier. Stomacul nostru este dotat cu propriul sistem de nervi. Adica, asa cum spun unii, stomacul este intr-un fel un al doilea creier. Poate nu intamplator, auzim in mod curent despre "nervi la stomac".


Aprofundand aceste informatii, cercetatorii francezi au incercat sa afle daca este posibila diagnosticarea maladiei Parkinson cu ajutorul unei biopsii a colonului. Studiul derulat la CHU Nantes face obiectul unui articol in revista PlosOne.


De mai multi ani se stie ca maladia Parkinson, boala neurodegenerativa, care provoaca rigiditate musculara si tremuraturi in stare de repaus, nu afecteaza strict creierul, ci toate sistemele nervoase periferice. Cercetatorii de la CHU din Nantes au efectuat prelevari in cazul a 39 de pacienti: 29 bolnavi si 10 sanatosi. Acestora li s-au efectuat examene colonoscopice obisnuite, cu scopul de a identifica traseul bolii la nivelul sistemului nervos. In cazul a 21 din cei 29 de pacienti, cercetatorii au pus in evidenta, la nivelul neuronilor digestivi, anomalii identice celor de la nivelul neuronilor cerebrali.


Mai mult, autorii studiului au descoperit o legatura directa intre amploarea leziunilor si gravitatea simptomelor clinice. Daca rezultatele se confirma pe loturi mai mari de pacienti, nu este exclus sa poate fi depistata precoce maladia Parkinson, o boala severa, si de a ajusta tratamentul si ingrijirile acordate, spune unul dintre autorii studiului.


Boala Parkinson este o boala degenerativa a sistemului nervos, in care semnele afectiunii apar din cauza cantitatii reduse de dopamina in nucleii de la baza creierului ("nucleii bazali"). Neuronii, cei care produc dopamina, sunt situati intr-o zona din trunchiul cerebral, numita "substanta neagra" .


Boala Parkinson afecteaza in special persoane cu varste peste 65 de ani. Potrivit statisticilor, in tara noastra sunt aproximativ 70.000 de pacienti cu boala Parkinson. Anual, pe planeta, 300.000 de persoane sunt diagnosticate cu aceasta boala.

Citeste si Jurnalul National

În articolul

Boala Parkinson la... stomac?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi se vând cu doar 20 de lei kilogramul
a1.ro
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
HelloTaste.ro
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Catine
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
useit.ro
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
as.ro
Cât de frumoasă este sora lui Alexandru Chipciu. Bianca întoarce toate privirile şi are o relaţie strânsă cu fratele ei
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
MediCOOL
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
HelloTaste
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
x