Bolile renale – discrete, dar severe

Publicat pe 10.03.2011 la 17:36 Actualizat pe 10.03.2011 la 17:38

Nu sunt deloc rare, au cauze diverse si determina complicatii care afecteaza starea generala a sanatatii. Nu prezinta simptome specifice, cel putin in primele stadii, dar pot fi detectate usor, prin niste teste simple, necostisitoare, nedureroase. Mai important, chiar daca uneori nu pot fi complet vindecate, evolutia lor poate fi tinuta sub control. Este vorba de maladiile renale.

Aproximativ 10% din populatia globului prezinta o disfunctie renala. Uneori, ea este nedetectata, evoluand silentios, dar afectand treptat organul. Alteori, sunt maladii aflate sub tratament, care, din pacate, in unele situatii duc la o deteriorare grava a rinichiului, cu instalarea insuficientei renale.

Trebuie sa stim ca insuficienta renala se poate trata numai prin dializa sau transplant. Cele mai frecvente cauze ale bolilor renale, reprezentand aproape doua treimi din cazuistica, sunt diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala.

Simptomele de inceput sunt nespecifice: oboseala, scaderea capacitatii de concentrare, tulburari de somn, greata, varsaturi, scaderea poftei de mancare, paloare si mancarime a pielii, crampe musculare nocturne, edeme ale membrelor inferioare si ale fetei (mai vizibile dimineata, la trezire), urinari frecvente, in special in timpul noptii.

Daca legatura dintre bolile renale si hipertensiunea arteriala era demult cunoscuta in ambele sensuri (hipertensiunea arteriala poate afecta rinichiul, dar si maladiile renale cronice pot declansa sau agrava hipertensiunea arteriala), in ultimul deceniu a devenit din ce in ce mai pregnanta relatia dintre bolile renale cronice si bolile cardiovasculare. Acest risc este de 20-30 de ori mai mare in stadiile finale ale bolilor renale, dar el exista in toata evolutia unei maladii renale cronice.

Astfel, riscul producerii de astfel de evenimente (infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie obstructiva cronica, instalarea insuficientei cardiace) este de doua pana la sase ori mai mare decat in restul populatiei. De aici importanta identificarii acestor bolnavi si instituirea terapiei in stadiile cat mai precoce ale bolii. De aceea, deviza sub care se desfasoara Ziua Mondiala a Rinichiului in acest an este: „Trateaza-ti rinichiul si salveaza-ti inima!".

Exista teste simple care permit detectarea unei afectari renale. Pentru prevenire, mentineti tensiunea arteriala si glicemia la valori normale, renuntati la fumat, mancati sanatos, evitand excesul de sare (maximum 5-6 grame pe zi), faceti zilnic exercitii fizice si evitati abuzul de medicamente (multe medicamente, de exemplu, antiinflamatoarele ca ibuprofenul pot afecta rinichiul).

Citeste si Jurnalul

FOTO: Hepta

În articolul

Bolile renale – discrete, dar severe

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de ape și strat de gheață chiar și de 10 cm, la Vâlcănești
a1.ro
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
HelloTaste.ro
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Catine
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Mădălina Ghenea a anunţat de Paşte că s-a despărţit de iubitul său milionar: „Vă rog să ne respectaţi intimitatea”
MediCOOL
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
HelloTaste
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
x