Capcanele verii: conjunctivita, otita, micozele talpilor, infectiile digestive

Publicat pe 17.06.2011 la 22:05 Actualizat pe 17.06.2011 la 22:26

Vara este perioada bailor in piscine, bazine, lacuri sau alte spatii neamenajate. Excesul de apa din canalul auricular poate ge­nera insa o afectiune dureroasa, numita urechea inotatorului.

Aceasta este o forma de otita externa, de cauza bacteriana - mai rar virala sau fungica - manifestata prin mancarime, disconfort sau durere si roseata in canalul auricular. Ulterior, se ajunge la durere intensa, senzatia de presiune, aparitia unei secretii locale, scaderea auzului. Copiii sunt cei mai afectati, dar poate fi intalnita si la adulti. In SUA s-a estimat ca aceasta maladie costa cam 500 de milioane de dolari anual, impunand 2,4 milioane de vizite la medic, aproape 1% dintre americani primind tratament cel putin o data pe an pentru aceasta afectiune.

Pentru a evita aceasta neplacere, folositi o casca pentru inot, scuturati bine capul la iesirea din apa pentru a elimina picaturile de apa si uscati bine urechile dupa aceea, eventual aplicati cateva picaturi auriculare cu alcool.

O alta infectie des intalnita in acelasi context este conjunctivita. Aceasta este inflamatia conjunctivei, membrana care acopera interiorul pleoapei si suprafata ochiului. Aceasta este de origine virala sau microbiana si se manifesta prin: inrosirea ochiului, durere, mancarime, urmata de aparitia unei secretii locale, care poate fi clara, apoasa in conjunctivitele virale, si groasa, lipicioasa, galbena sau verzuie in cele bacteriene.

Pentru prevenire, folositi ochelari speciali in timpul inotului, spalati bine mainile si fata la iesirea din apa. Daca infectia s-a declansat aplicati comprese calde pentru reducerea durerii si inflamatiei si neaparat mergeti la un consult oftalmologic pentru prescrierea unui tratament corect.


Tot in preajma strandurilor sau in vestiare poate fi contactata o alta infectie si anume: tinea pedis. Aceasta este o micoza (o ciuperca), manifestata initial prin aparitia de roseata, mancarime, arsura intre degetele de la picioare (mai ales ultimele doua degete) si pe talpa. Ulterior, apar fisuri (crapaturi) dureroase. Alteori, infectia se manifesta prin producerea de vezicule pe talpa si laba piciorului sau aparitia de zone ingrosate, cu scuame si fisuri. Unghiile pot fi si ele afectate, devenind groase, deformate, galbui. Pentru prevenire evitati sa umblati cu picioarele goale in jurul strandurilor, piscinelor, vestiarelor sau dusurilor comune. Piciorul trebuie bine spalat si uscat. Odata aparute leziunile trebuie aplicat un antimicotic local, sub forma de unguent, lotiune, spray.


Poate credeati ca macar in timpul verii scapam de infectiile respiratorii. Desi sunt mai rare acestea sunt totusi intalnite. Cel mai frecvent sunt de natura virala si se manifesta prin febra joasa, nas infundat, secretie nazala abundenta, durere in gat, tuse iritativa. Unele virusuri determina o faringo-amigdalita dureroasa, cu aparitia de vezicule sau ulceratii locale sau alteori aparitia unor vezicule rosii, dureroase in cavitatea bucala, faringe si concomitent pe palme sau talpi.

Dar fireste cele mai frecvente infectii sunt cele digestive, adica toxiinfectiile alimentare. De natura virala sau bacteriana, ele se manifesta prin greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree (uneori cu sange), febra joasa, aparute izolat sau deseori in mici epidemii. Masurile igienice sunt, de obicei, suficiente pentru prevenirea lor, iar tratamentul impune o hidratare corecta si un regim alimentar usor, de crutare, fara a se recurge la antibiotice, acestea fiind rezervate numai cazurilor speciale, la recomandarea medicului.

Citeste si jurnalul.ro!
Foto: sandroses.com

În articolul

Capcanele verii: conjunctivita, otita, micozele talpilor, infectiile digestive

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x