Caramelul din bauturi, posibil cancerigen?
Publicat pe 02.03.2011 la 19:01 Actualizat pe 02.03.2011 la 19:02
O asociatie americana a consumatorilor sustine ca doua tipuri de caramel de sinteza, aflate in special in compozitia coca-cola şi pepsi, ar cauza cancer, avertizeaza un recent articol publicat in l’Express cu titlul: „Le caramel, un colorant cancérigène?".
Anuntul a provocat agitatie pe site-urile info anglo-saxone. Caramelul cu rol de colorant alimentar ar putea fi cancerigen, potrivit acuzatiei lansate de Center for Science in the Public Interest (CSPI) cu sediul la Washington. CSPI vizeaza doua tipuri de caramel E150C, numit si „caramel amonical", si E150D, „caramel sulfit de amoniu", ambele de sinteza, cu exceptia lui E150A care este un caramel natural.
Citand studii recente ale cercetatorilor de la Universitatea Davis din California, CSPI subliniaza ca prezenta acestor coloranti poate favoriza cancerele. CSPI subliniaza ca si in alte produse sunt prezenti acesti coloranti: sosuri, creme, bere sau biscuiti. CSPI a adresat o scrisoare prin care solicita Food and Drug Administration interzicerea folosirii acestor aditivi.
Pe de alta parte, fabricantii de bauturi, reuniti intr-o asociatie, au ripostat declarand ca, de fapt, este o noua tentativa de a genera teama printre consumatori si de a ataca industria alimentara in realitate nefiind probe privitoare la legatura dintre aditiv si cancer. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a anuntat inca de anul trecut ca sunt analizati unii aditivi alimentari, printre care sunt si patru tipuri de caramel. Concluziile EFSA vor fi publicate in urmatoarele saptamani.
foto: zootpatrol.com