Ce nu știai despre limbă

Publicat pe 17.02.2014 la 15:18 Actualizat pe 17.02.2014 la 18:43

Majoritatea dintre noi știm destul de multe despre îngrijirea dinților, însă nu cunoaștem suficiente lucruri despre limbă. Ea joacă un rol vital în asigurarea unei stări bune de sănătate. Știai de exemplu că limba este organul care se vindecă cel mai repede? Sau că fără limba nu am putea vorbi, gusta sau înghiți?

Majoritatea dintre noi știm destul de multe despre îngrijirea dinților, însă nu cunoaștem suficiente lucruri despre limbă. Ea joacă un rol vital în asigurarea unei stări bune de sănătate. Știai de exemplu că limba este organul care se vindecă cel mai repede? Sau că fără limba nu am putea vorbi, gusta sau înghiți? Află mai multe lucruri fascinante:

1. Limba este un mușchi special care îi permite să functioneze fără orice ajutor din partea structurii scheletice, în același mod în care funcționează trompa unui elefant sau tentaculul unei caracatițe.

2. Imediat după ce termini de mâncat, limba se ocupă de curățarea dinților tăi. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la periuța de dinți, ci că o parte din curățarea dinților se face în mod constant.

3. Nu toți receptorii de gust se găsesc pe limbă. În jur de 10% dintre ei se găsesc în interiorul obrajilor și în cerul gurii.

4. În jur de 50% dintre bacteriile din gură sunt pe limbă. De aceea este important să te speli și pe limbă pentru a avea o respirație proaspătă.

5. Receptorii de gust sunt prea mici pentru a putea fi văzuți cu ochiul liber. Acele mici protuberanțe ce pot fi observate pe suprafața limbii nu sunt receptori ci papile.

6. Limba trebuie să fie umedă. Prezența salivei este necesară pentru identificarea gusturilor. O limbă uscată nu va ști să facă diferența dintre gustul unei lămâi și cel al mierii.

7. Limba umană este similară amprentelor digitale. Fiecare persoană are o limbă unică și un număr specific de receptori de gust.

8. S-a dovedit că prin curățarea limbii în mod regulat ajută la prevenirea atacului de inimă, pneumoniei, nașterii premature, diabetului și infertilității la bărbați.

Foto: hepta.ro

În articolul

Ce nu știai despre limbă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 8 februarie 2025. Balanțele se bucură de timpul liber. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un poliţist s-a răzbunat pe o tânără care l-a ignorat pe Facebook. A pândit-o în trafic şi a prins-o fără triunghi reflectorizant
a1.ro
Mădălina Pamfile divorțează după un an de căsnicie. Ce a declarat despre separarea de tatăl fetițelor ei: „Părea imposibil...”
HelloTaste.ro
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Catine
Gnocchi cu sos de gorgonzola. Un preparat cremos, catifelat și plin de savoare
useit.ro
Coreea de Sud deja a interzis DeepSeek pe dispozitivele guvernamentale. Ce alte țări au luat aceeași decizie
as.ro
Cu ce se ocupă şi cum arată Gina Gogean la 9 luni de la drama teribilă prin care a trecut familia ei
MediCOOL
Folosirea aței dentare poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Oamenii de știință au analizat rolul acestui obicei
Spynews
Horoscop joi, 6 februarie 2025: Scorpionii fac investiții
DeParinti
Pere coapte umplute cu piure de mere și scorțișoară. Un desert delicat și aromat, ușor de digerat
MediCOOL
Un tip de bacterie intestinală poate crește riscul de inflamație și depresie. Cercetătorii au descoperit cum poate influența sănătatea mintală
HelloTaste
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
x