Ce nu știai despre limbă

Publicat pe 17.02.2014 la 15:18 Actualizat pe 17.02.2014 la 18:43

Majoritatea dintre noi știm destul de multe despre îngrijirea dinților, însă nu cunoaștem suficiente lucruri despre limbă. Ea joacă un rol vital în asigurarea unei stări bune de sănătate. Știai de exemplu că limba este organul care se vindecă cel mai repede? Sau că fără limba nu am putea vorbi, gusta sau înghiți?

Majoritatea dintre noi știm destul de multe despre îngrijirea dinților, însă nu cunoaștem suficiente lucruri despre limbă. Ea joacă un rol vital în asigurarea unei stări bune de sănătate. Știai de exemplu că limba este organul care se vindecă cel mai repede? Sau că fără limba nu am putea vorbi, gusta sau înghiți? Află mai multe lucruri fascinante:

1. Limba este un mușchi special care îi permite să functioneze fără orice ajutor din partea structurii scheletice, în același mod în care funcționează trompa unui elefant sau tentaculul unei caracatițe.

2. Imediat după ce termini de mâncat, limba se ocupă de curățarea dinților tăi. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la periuța de dinți, ci că o parte din curățarea dinților se face în mod constant.

3. Nu toți receptorii de gust se găsesc pe limbă. În jur de 10% dintre ei se găsesc în interiorul obrajilor și în cerul gurii.

4. În jur de 50% dintre bacteriile din gură sunt pe limbă. De aceea este important să te speli și pe limbă pentru a avea o respirație proaspătă.

5. Receptorii de gust sunt prea mici pentru a putea fi văzuți cu ochiul liber. Acele mici protuberanțe ce pot fi observate pe suprafața limbii nu sunt receptori ci papile.

6. Limba trebuie să fie umedă. Prezența salivei este necesară pentru identificarea gusturilor. O limbă uscată nu va ști să facă diferența dintre gustul unei lămâi și cel al mierii.

7. Limba umană este similară amprentelor digitale. Fiecare persoană are o limbă unică și un număr specific de receptori de gust.

8. S-a dovedit că prin curățarea limbii în mod regulat ajută la prevenirea atacului de inimă, pneumoniei, nașterii premature, diabetului și infertilității la bărbați.

Foto: hepta.ro

În articolul

Ce nu știai despre limbă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum arăta relaţia de comerţ dintre România şi SUA înainte de Ziua Eliberării. Ţara noastră a exportat în 2024 mărfuri de peste două miliarde de euro
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
as.ro
Milionarul celebru care a cumpărat un castel şi l-a transformat într-o „bijuterie”! Cum arată acum clădirea cu o istorie uriaşă
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x