Ce nu știai despre limbă

Publicat pe 17.02.2014 la 15:18 Actualizat pe 17.02.2014 la 18:43

Majoritatea dintre noi știm destul de multe despre îngrijirea dinților, însă nu cunoaștem suficiente lucruri despre limbă. Ea joacă un rol vital în asigurarea unei stări bune de sănătate. Știai de exemplu că limba este organul care se vindecă cel mai repede? Sau că fără limba nu am putea vorbi, gusta sau înghiți?

Majoritatea dintre noi știm destul de multe despre îngrijirea dinților, însă nu cunoaștem suficiente lucruri despre limbă. Ea joacă un rol vital în asigurarea unei stări bune de sănătate. Știai de exemplu că limba este organul care se vindecă cel mai repede? Sau că fără limba nu am putea vorbi, gusta sau înghiți? Află mai multe lucruri fascinante:

1. Limba este un mușchi special care îi permite să functioneze fără orice ajutor din partea structurii scheletice, în același mod în care funcționează trompa unui elefant sau tentaculul unei caracatițe.

2. Imediat după ce termini de mâncat, limba se ocupă de curățarea dinților tăi. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la periuța de dinți, ci că o parte din curățarea dinților se face în mod constant.

3. Nu toți receptorii de gust se găsesc pe limbă. În jur de 10% dintre ei se găsesc în interiorul obrajilor și în cerul gurii.

4. În jur de 50% dintre bacteriile din gură sunt pe limbă. De aceea este important să te speli și pe limbă pentru a avea o respirație proaspătă.

5. Receptorii de gust sunt prea mici pentru a putea fi văzuți cu ochiul liber. Acele mici protuberanțe ce pot fi observate pe suprafața limbii nu sunt receptori ci papile.

6. Limba trebuie să fie umedă. Prezența salivei este necesară pentru identificarea gusturilor. O limbă uscată nu va ști să facă diferența dintre gustul unei lămâi și cel al mierii.

7. Limba umană este similară amprentelor digitale. Fiecare persoană are o limbă unică și un număr specific de receptori de gust.

8. S-a dovedit că prin curățarea limbii în mod regulat ajută la prevenirea atacului de inimă, pneumoniei, nașterii premature, diabetului și infertilității la bărbați.

Foto: hepta.ro

În articolul

Ce nu știai despre limbă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x