Ce nu știai despre limbă

Publicat pe 17.02.2014 la 15:18 Actualizat pe 17.02.2014 la 18:43

Majoritatea dintre noi știm destul de multe despre îngrijirea dinților, însă nu cunoaștem suficiente lucruri despre limbă. Ea joacă un rol vital în asigurarea unei stări bune de sănătate. Știai de exemplu că limba este organul care se vindecă cel mai repede? Sau că fără limba nu am putea vorbi, gusta sau înghiți?

Majoritatea dintre noi știm destul de multe despre îngrijirea dinților, însă nu cunoaștem suficiente lucruri despre limbă. Ea joacă un rol vital în asigurarea unei stări bune de sănătate. Știai de exemplu că limba este organul care se vindecă cel mai repede? Sau că fără limba nu am putea vorbi, gusta sau înghiți? Află mai multe lucruri fascinante:

1. Limba este un mușchi special care îi permite să functioneze fără orice ajutor din partea structurii scheletice, în același mod în care funcționează trompa unui elefant sau tentaculul unei caracatițe.

2. Imediat după ce termini de mâncat, limba se ocupă de curățarea dinților tăi. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la periuța de dinți, ci că o parte din curățarea dinților se face în mod constant.

3. Nu toți receptorii de gust se găsesc pe limbă. În jur de 10% dintre ei se găsesc în interiorul obrajilor și în cerul gurii.

4. În jur de 50% dintre bacteriile din gură sunt pe limbă. De aceea este important să te speli și pe limbă pentru a avea o respirație proaspătă.

5. Receptorii de gust sunt prea mici pentru a putea fi văzuți cu ochiul liber. Acele mici protuberanțe ce pot fi observate pe suprafața limbii nu sunt receptori ci papile.

6. Limba trebuie să fie umedă. Prezența salivei este necesară pentru identificarea gusturilor. O limbă uscată nu va ști să facă diferența dintre gustul unei lămâi și cel al mierii.

7. Limba umană este similară amprentelor digitale. Fiecare persoană are o limbă unică și un număr specific de receptori de gust.

8. S-a dovedit că prin curățarea limbii în mod regulat ajută la prevenirea atacului de inimă, pneumoniei, nașterii premature, diabetului și infertilității la bărbați.

Foto: hepta.ro

În articolul

Ce nu știai despre limbă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x