Cinci motive sa nu renunti la cafea

Publicat pe 09.03.2011 la 18:02 Actualizat pe 09.03.2011 la 18:04

Cu nu mai putin de 18.000 de studii ce i-au fost dedicate in ultimii 10 ani, cafeaua este, de departe, una dintre “vedetele” cercetarilor din domeniul nutritiei.

Multi o considera o placere vinovata, altii si-au asumat dependenta de cafeina si nu lipsesc nici cei care au transformat-o intr-un bun prilej de a servi "ceva bun si dulce la cana sau pahar", sub forma diverselor specialitati calde si reci pline mai curând cu zahar, frisca si siropuri. Nutritionistii de la EatingWell Magazine spun ca exista cel putin cinci motive sa nu ne temem de cafea.

1. Protejeaza inima.

Consumul moderat de cafea (intre una si trei cesti pe zi) este asociat cu un risc mai scazut de infarct. Explicatia - cantitatea mare de antioxidanti dintr-o "portie" de cafea, mai mare decât cea din afine. Pe moment, cafeaua creste tensiunea arteriala si pulsul dar, pe termen lung, ea reduce tensiunea pentru ca antioxidantii pe care ii contine activeaza acidul nitric, largind vasele de sange.

2. Tine diabetul la distanta.

Antioxidantii din cafea sporesc sensibilitatea celulelor la insulina, "responsabila" cu reglarea nivelului de zahar din sange. Persoanele care beau patru sau mai multe cesti de cafea pe zi prezinta un risc mai scazut de a face diabet de tipul 2.

3. Ficatul tau o adora.

Nu exista foarte multe cercetari in aceasta directie dar acele câteva ce au fost consultate de expertii de la EatingWell Magazine arata ca bautorii de cafea nu prea sufera de ciroza sau de alte boli ale ficatului.

4. E "de bine" pentru creier.

Persoanele care beau ceva mai multa cafea - adica pana la cinci cesti pe zi - pot fi mai agitate dar sunt mai la adapost de maladia Alzheimer si de Parkinson. Antioxidantii (tot ei!) previn degradarea neuronilor si stimuleaza neotransmitatorii.

5. Nu te doare capul.

...sau, cel putin, daca e sa te doara, te poti trata cu cafea. Chiar daca nu e vorba de durerile de cap provocate de lipsa cafeinei. Studiile arata ca 200 de miligrame de cafeina (cantitate continuta in aproximativ 450 de grame de cafea peparata) pot calma inclusiv migrenele. Nu este inca foarte clar cum. Ce se stie este ca activitatea neuronilor este stimulara de cafeina si ca acest "impuls" duce la o usoara contractare a vaselor de sange din jur. O teorie sustinuta de Dr Robert Shapiro de la Universitatea din Vermont este ca aceasta contractare a vaselor de sange din creier duce la inlaturarea presiunii care provoaca durerea.

sursa: jurnalul.ro
foto: photographyblogger.net

În articolul Cinci motive sa nu renunti la cafea:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x