Colorantul alimentar E100 nu este cancerigen

Publicat pe 17.09.2010 la 10:13 Actualizat pe 17.09.2010 la 10:35

Colorantul alimentar E100, curcumina, nu este cancerigen, anunta Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), in urma studiilor realizate de Organizatia Mondiala pentru Agricultura si Hrana (FAO) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Comisia Europeana a cerut Comitetului Stiintific al EFSA sa reevalueze colorantul E100, in urma unor suspiciuni care au aparut cu privire la potentialul sau cancerigen ridicat. În urma studiilor realizate s-a ajuns la concluzia ca o doza zilnica de 3 mg/kg corp nu afecteaza sanatatea consumatorilor. Ultima evaluare pentru curcumina a fost facuta in 1975, de catre JEFCA, autoritatea mondiala care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari.

Atunci nu s-a stabilit o doza zilnica admisa, insa pe baza acelorasi analize au revenit si au alocat o doza de 0-3 mg/kg corp. Noile rezultate exclud posibilitatea declansarii cancerului, insa atrag atentia ca E100 are in compozitie o cantitate importanta de aluminiu. Pentru acesta s-a stabilit o doza de 1 mg/kg corp/saptamana, astfel incat pericolul consumului de curcumina ramane.


EFSA atrage atentia consumatorilor ca, doza zilnica fiind destul de mica, este necesar sa tinem cont de ceea ce ingeram de-a lungul unei zile. Curcumina, E100, este utilizata in special in produse de patiserie si brutarie, biscuiti, produse lactate dulci, bauturi carbogazoase, sosuri, bomboane. Studiile anterioare au aratat ca E100 poate avea efecte pro-oxidante, ceea ce poate duce, in timp, la aparitia cancerului de colon.

Alte cercetari realizate pe animale au scos la iveala anumite legaturi intre caderea parului si scaderea presiunii arteriale si curcumina. Studiile clinice pe oameni au demonstrat ca un consum ridicat de E100 duce la diaree si ameteli usoare. De asemenea, s-a aratat ca exista legaturi intre avortul spontan si ingerarea de curcumina.


Programul de reevaluare a aditivilor alimentari folositi drept coloranti va fi continuat, in urma numeroaselor studii realizate in ultimii ani, care au aratat cat de periculosi sunt acestia. Comitetul Stiintific al EFSA va lua in considerare toate noile cercetari aparute. Cei mai incriminati sunt coloranti chimici azoici despre care s-a spus in nenumarate randuri ca au un potential cancerigen ridicat si ca pun in pericol in mod grav sanatatea consumatorilor.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: ayurvedatoscana.com

În articolul

Colorantul alimentar E100 nu este cancerigen

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x