Colorantul alimentar E100 nu este cancerigen

Publicat pe 17.09.2010 la 10:13 Actualizat pe 17.09.2010 la 10:35

Colorantul alimentar E100, curcumina, nu este cancerigen, anunta Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), in urma studiilor realizate de Organizatia Mondiala pentru Agricultura si Hrana (FAO) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Comisia Europeana a cerut Comitetului Stiintific al EFSA sa reevalueze colorantul E100, in urma unor suspiciuni care au aparut cu privire la potentialul sau cancerigen ridicat. În urma studiilor realizate s-a ajuns la concluzia ca o doza zilnica de 3 mg/kg corp nu afecteaza sanatatea consumatorilor. Ultima evaluare pentru curcumina a fost facuta in 1975, de catre JEFCA, autoritatea mondiala care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari.

Atunci nu s-a stabilit o doza zilnica admisa, insa pe baza acelorasi analize au revenit si au alocat o doza de 0-3 mg/kg corp. Noile rezultate exclud posibilitatea declansarii cancerului, insa atrag atentia ca E100 are in compozitie o cantitate importanta de aluminiu. Pentru acesta s-a stabilit o doza de 1 mg/kg corp/saptamana, astfel incat pericolul consumului de curcumina ramane.


EFSA atrage atentia consumatorilor ca, doza zilnica fiind destul de mica, este necesar sa tinem cont de ceea ce ingeram de-a lungul unei zile. Curcumina, E100, este utilizata in special in produse de patiserie si brutarie, biscuiti, produse lactate dulci, bauturi carbogazoase, sosuri, bomboane. Studiile anterioare au aratat ca E100 poate avea efecte pro-oxidante, ceea ce poate duce, in timp, la aparitia cancerului de colon.

Alte cercetari realizate pe animale au scos la iveala anumite legaturi intre caderea parului si scaderea presiunii arteriale si curcumina. Studiile clinice pe oameni au demonstrat ca un consum ridicat de E100 duce la diaree si ameteli usoare. De asemenea, s-a aratat ca exista legaturi intre avortul spontan si ingerarea de curcumina.


Programul de reevaluare a aditivilor alimentari folositi drept coloranti va fi continuat, in urma numeroaselor studii realizate in ultimii ani, care au aratat cat de periculosi sunt acestia. Comitetul Stiintific al EFSA va lua in considerare toate noile cercetari aparute. Cei mai incriminati sunt coloranti chimici azoici despre care s-a spus in nenumarate randuri ca au un potential cancerigen ridicat si ca pun in pericol in mod grav sanatatea consumatorilor.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: ayurvedatoscana.com

În articolul

Colorantul alimentar E100 nu este cancerigen

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 februarie 2025. Racii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Valul de ger care a transformat România în polul frigului din Europa. Temperaturile scad şi mai mult
a1.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș.Cine sunt foștii concurenți de la Mireasa care îl conduc pe ultimul drum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cele mai răbdătoare zodii. Află dacă te numeri printre ele
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Ianis şi Elena Hagi vor fi părinţi! Veste uriaşă în familia „Regelui”, la şapte luni de la nuntă
MediCOOL
Xantelasma: de ce apar puncte de grăsime pe pleoape și cum pot fi eliminate
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
DeParinti
Încercarea de a rămâne însărcinată te copleșește: iată cum poți gestiona situația
MediCOOL
Medic oncolog: E dovedit științific că micul dejun poate preveni cancerul de colon în rândul tinerilor
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x