Colorantul alimentar E100 nu este cancerigen

Publicat pe 17.09.2010 la 10:13 Actualizat pe 17.09.2010 la 10:35

Colorantul alimentar E100, curcumina, nu este cancerigen, anunta Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), in urma studiilor realizate de Organizatia Mondiala pentru Agricultura si Hrana (FAO) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Comisia Europeana a cerut Comitetului Stiintific al EFSA sa reevalueze colorantul E100, in urma unor suspiciuni care au aparut cu privire la potentialul sau cancerigen ridicat. În urma studiilor realizate s-a ajuns la concluzia ca o doza zilnica de 3 mg/kg corp nu afecteaza sanatatea consumatorilor. Ultima evaluare pentru curcumina a fost facuta in 1975, de catre JEFCA, autoritatea mondiala care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari.

Atunci nu s-a stabilit o doza zilnica admisa, insa pe baza acelorasi analize au revenit si au alocat o doza de 0-3 mg/kg corp. Noile rezultate exclud posibilitatea declansarii cancerului, insa atrag atentia ca E100 are in compozitie o cantitate importanta de aluminiu. Pentru acesta s-a stabilit o doza de 1 mg/kg corp/saptamana, astfel incat pericolul consumului de curcumina ramane.


EFSA atrage atentia consumatorilor ca, doza zilnica fiind destul de mica, este necesar sa tinem cont de ceea ce ingeram de-a lungul unei zile. Curcumina, E100, este utilizata in special in produse de patiserie si brutarie, biscuiti, produse lactate dulci, bauturi carbogazoase, sosuri, bomboane. Studiile anterioare au aratat ca E100 poate avea efecte pro-oxidante, ceea ce poate duce, in timp, la aparitia cancerului de colon.

Alte cercetari realizate pe animale au scos la iveala anumite legaturi intre caderea parului si scaderea presiunii arteriale si curcumina. Studiile clinice pe oameni au demonstrat ca un consum ridicat de E100 duce la diaree si ameteli usoare. De asemenea, s-a aratat ca exista legaturi intre avortul spontan si ingerarea de curcumina.


Programul de reevaluare a aditivilor alimentari folositi drept coloranti va fi continuat, in urma numeroaselor studii realizate in ultimii ani, care au aratat cat de periculosi sunt acestia. Comitetul Stiintific al EFSA va lua in considerare toate noile cercetari aparute. Cei mai incriminati sunt coloranti chimici azoici despre care s-a spus in nenumarate randuri ca au un potential cancerigen ridicat si ca pun in pericol in mod grav sanatatea consumatorilor.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: ayurvedatoscana.com

În articolul

Colorantul alimentar E100 nu este cancerigen

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
as.ro
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: „Când soţul pleca…”
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x