Cum fentam reumatismul

Publicat pe 19.04.2011 la 12:33 Actualizat pe 19.04.2011 la 12:37

Probabil nimeni nu scapa de un necaz provocat de reumatism. Sau mai exact spus, de reumatisme, fiindca pluralul se impune: sub "palaria" denumirii de boli reumatismale se afla peste 120 de maladii de origine reumatismala.

Se pune intrebarea de ce pe unii ii chinuie reumatismul rau de tot, in timp ce pe altii ii deranjeaza doar cu cate un junghi. Pai, cele mai frecvente forme de reumatism, respectiv cele de uzura, de degradare a articulatiilor inseamna ca, o data cu trecerea anilor, cartilajul care amortizeaza socurile si frecarea intre oasele din articulatie se roade, se subtiaza si chiar dispare. In aceste conditii, suprafetele osoase se freaca intre ele cu dureri groaznice.

Unii oameni au acest cartilaj solid, cu tesuturi rezistente, si din nastere fiabilitatea acestui cartilaj ii fereste de stricarea lui totala si devreme. Altii au din nastere cartilajul mai fragil, subred si atunci sufera de artroza mai frecvent decat cei fara mostenirea fragilitatii cartilajelor. Este de notorietate si zicerea ca bunicul simte schimbarea vremii in genunchi mai cu exactitate decat aparatele sofisticate ale institutelor meteorologice. Adevarat: unii oameni sunt meteosensibili, adica au dureri in incheieturi cand se raceste vremea si bate vantul.

Poliartrita si celebra Edith Piaff

Dar sa aflam explicatiile despre bolile reumatismale de la doctorul Florin Radulescu, medic primar reumatolog. Bolile de natura reumatismala pot fi incadrate in doua grupe: boli degenerative, de uzura, numite artroze; boli inflamatorii, care inregistreaza procese inflamatorii in articulatie. Cea mai frecventa boala inflamatorie este poliartrita reumatoida. Aceasta maladie ataca mai cu seama articulatiile mici, degetele in special.

Se deterioreaza prin inflamatii articulatiile degetelor, astfel incat acestea se stramba precum vreascurile urate. Degetele fug de parca sunt batute de vant, devenind oribile. De poliartrita reumatoida a suferit geniala cantareata Edith Piaff, care declansa tunete de aplauze pe scena. Dar ea isi ascundea mainile dupa microfon pentru a nu fi vazute degetele ei strambe si chinuite.

Citeste restul pe jurnalul.ro!
foto: netdoktor.se

În articolul

Cum fentam reumatismul

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x