De cât soare avem nevoie pentru a sintetiza suficientă vitamina D

Publicat pe 15.03.2017 la 12:05 Actualizat pe 15.03.2017 la 12:39

Studiile au aratat intervalul de timp de care e nevoie pentru a sintetiza, în mod natural, vitamina D.

O echipă de oameni de știință din Spania a estimat recent durata expunerii la radiațiile solare necesară pentru a obține dozele recomandate de vitamina D.

Dacă primăvara și vara 10-20 de minute petrecute la soare sunt suficiente în acest scop, în lunile de iarnă este nevoie de aproape două ore pentru a atinge nivelurile optime, de aici motivul pentru care marea majoritate a populației se confruntă cu o carență a acestei vitamine, informează Science Daily.

Deși expunerea la radiațiile solare ultraviolete (UV) poate contribui la apariția eritemului solar, a cancerului și a îmbătrânirii premature a pielii, aceasta contribuie totodată la reducerea tensiunii sanguine, la sinteza vitaminei D și susține tratamentul mai multor afecțiuni, estimează cercetătorii din cadrul ''Solar Radiation Research Group'' de la Universitatea Politehnică din Valencia (UPV).

Aceștia au determinat durata de timp necesară pentru obținerea unei cantități suficiente de vitamina D în mod natural, fără a fi afectată în mod negativ sănătatea.

María Antonia Serrano, om de știință la UPV și principal autor al studiului publicat în jurnalul ''Science of the Total Environment'', a declarat că, în pofida climei blânde, cu mult soare, și populația din țara sa se confruntă cu un deficit al acestei vitamine. ''Deși Spania este o țară cu multe ore de lumină naturală, mai multe articole au raportat un procent crescut al celor cu un deficit de vitamina D'', a precizat ea.

Deficitul de vitamina D este asociat cu un risc crescut de apariție a unor afecțiuni, iar sinteza sa prin piele, realizată în urma expunerii la soare, reprezintă principala sursă naturală a acestui nutrient, în condițiile în care există foarte puține alimente care îl conțin.

Oamenii de știință au analizat radiația solară în zona Valencia, între orele 12:30 și 13:30, timp de patru luni pe an — câte una în fiecare sezon — în perioada 2003 — 2010.

În ceea ce privește eritemul solar, rezultatele au arătat că în luna iulie o persoană cu o piele încadrată în fenotipul 3 (cea mai des întâlnită în cazul populației din Spania) nu trebuie să petreacă mai mult de 29 de minute la soare dacă vrea să evite această problemă. În ianuarie intervalul poate crește până la 150 de minute.

În vederea obținerii dozei zilnice recomandate de vitamina D — echivalentă cu 1.000 UI (unități internaționale) — timpul minim de expunere la soare este de aproximativ 130 de minute în luna ianuarie (cu circa 10% din corp expus la soare), în jur de 10 minute în aprilie și iunie (cu 25% din corp acoperit) și de circa 30 de minute în octombrie.

''Aceste calcule au fost realizate pe fenotipul 3 de piele, însă cifrele pot suferi modificări în cazul celor care au tenul mai deschis sau mai închis la culoare'', a atras atenția Serrano, adăugând că este esențial să se țină cont și de gradul de acoperire a pielii, în funcție de sezon, dar și de postură și de forma corpului. De asemenea, vârsta joacă și ea un rol important, persoanele mai în vârstă sintetizând cu mai mare dificultate acest nutrient.

În articolul

De cât soare avem nevoie pentru a sintetiza suficientă vitamina D

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Turiști americani la prima vizită în România, fascinați de o stradă din București: "E prima oară când vedem așa ceva"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x