De ce avem nevoie de detoxifiere?
Publicat pe 18.05.2011 la 18:24 Actualizat pe 18.05.2011 la 18:27
Cura de detoxifiere este necesara in tratarea anumitor boli, in special a celor insotite de dureri sau oboseala. In acelasi timp, detoxifierea este folosita frecvent pentru infrumusetare si slabire.
Detoxifierea inseamna eliminarea sau neutralizarea toxinelor din organism. Toxinele sunt compusi rezultati din digestie si metabolism, ce pot produce anumite tulburari sau chiar boli. Detoxifierea poate fi facuta in cazul tulburarilor de tranzit intestinal, constipatie, balonare, ficat obosit, alergii, oboseala cronica, dureri de cap sau dureri articulare.
Detoxifierea nu ar fi necesara in cazul unei vieti echilibrate si al unei alimentatii sanatoase. Modificarile aparute insa in ultimele decenii atat in preferintele alimentare, cat si in modul de procesare a hranei impun detoxifierea ca metoda de adaptare a organismului la aceste schimbari. Principala problema a alimentatiei actuale este consumul exagerat de carne. Metabolismul proteinelor duce la generarea toxinelor intestinale.
Recomandari pentru cura de detoxifiere si o viata echilibrata:
Consuma:
fructe si legume crude
fructe uscate (smochine, stafide, curmale)
cereale integrale, nuci, seminte si alune neprajite (contin fibre si grasimi bune)
orez, de preferinta brun
ulei presat la rece pentru a stimula functiile de detoxifiere ale organismului
miere in loc de zahar
ceai verde in loc de cafea (este un bun energizant, ce usureaza digestia si regleaza tranzitul intestinal)
condimente vegetale: patrunjel, marar, oregano, rozmarin
doi litri de apa pe zi
Evita:
alimentele prajite, conservate sau afumate
dulciurile care contin coloranti, conservanti, indulcitori, margarina (napolitane, biscuiti, prajituri, bomboane)
mezelurile si carnea
painea alba, pateurile, spaghetele
zaharul rafinat, uleiul rafinat, cafeaua, bauturile racoritoare carbogazoase!
produsele lactate cu multe grasimi
Sfatul specialistului (Radu-Mihnea Dragomir, medic primar medicina familiei, competenta in acupunctura, doctordragomir.ro)
„Ca regula generala, detoxifierea ar trebui facuta de doua ori pe an, de preferinta la trecerea de la sezonul cald la cel rece si invers. Mai este recomandata dupa perioade de abuz sau cand exista semne de supraincarcare cu toxine. Detoxifierea se poate realiza prin hrana vegetariana (o metoda de durata, care insa impiedica adaugarea unor toxine noi si se acorda organismului timp sa le elimine pe cele formate).
Alte metode sunt: purgatia (care se poate face intr-o singura zi si elimina continutul intestinal) sau ingestia de tarate, seminte (de in mai ales), argila sau carbune medicinal, substante cu proprietati de absorbtie si neutralizare a toxinelor. Foarte utila in detoxifiere este varza, ale carei proprietati o recomanda chiar si murata."
Citeste si Revista Felicia!
Foto: justcarehealth.com