Dieta pentru prevenirea cancerului
Publicat pe 12.08.2010 la 17:15 Actualizat pe 19.08.2010 la 19:19
70% alimente de origine vegetala si doar 30% alimente de origine animala. Iata regula numarul unu in prevenirea cancerului.
Studiul "Translating research into action: nutritional strategies for the cancer patient" (De la cercetare la actiune: strategii nutritionale pentru pacientii cu cancer) demonstreaza legatura dintre dieta, sistemul imunitar si cancer.
De asemenea, studiul arata ca dieta are un rol important inclusiv in tratamentul cancerului, alimentele naturale, integrale putind bloca evolutia cancerului aflat in faza incipienta. Studiul a fost efectuat in colaborare de cercetatori de la Nestle Research Center (Elvetia) si Universitatea California (SUA).
Alimentul si genele
Actiunea alimentului incepe de la nivelul genelor. Astfel, prin dieta intarim sistemul imunitar, prevenim cancerul si tinem in friu chiar si factorii genetici. Daca avem un regim alimentar dezechilibrat, atunci totul scapa de sub control.
S-a demonstrat ca doar 3%-5% dintre cazurile de cancer sint determinate de factori genetici (antecedente in familie). In majoritatea cazurilor, cel mai important factor de risc este alimentul asociat cu stilul de viata dezechilibrat, cu fumatul sau poluarea.
"Adoptarea unei diete adecvate - 70% alimente de origine vegetala si 30% alimente de origine animala - stimuleaza mecanismele naturale de detoxifiere ale organismului si inhiba aparitia si dezvoltarea tumorilor", afirma prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Pentru a ne proteja de cancer este necesara revenirea la alimentele naturale integrale: fructe si legume crude, cereale integrale, lactate, oua, peste, apa de izvor.
"Sa mincam zilnic cel putin 500 g de fructe si legume crude. Apoi, 10% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din proteine de origine animala. Concret: friptura din carne slaba, care sa nu depaseasca 100 g.
In ceea ce priveste aportul de calorii din grasimi, trebuie alese grasimile bune: peste, carne slaba de minzat, nucifere, ulei de masline, ulei de in, de rapita", precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
S-a dovedit ca legumele au chiar actiune anticancerigena mai puternica decit fructele. Datorita substantelor biologic active continute, varza si broccoli favorizeaza eliminarea toxinelor si contribuie la incetinirea cresterii tumorilor, in momentul in care boala s-a declansat.
De asemenea, antioxidantii (vitamine si minerale) din fructele si legumele crude sint aliatii nostri in lupta contra cancerului. Antioxidantii anihileaza actiunea radicalilor liberi produsi de fumat, radiatii, medicamente, poluare, raze ultraviolete etc. O cantitate foarte mare de antioxidanti se gaseste in fructele de padure: coacazele negre si rosii, afinele, zmeura, fragii, murele.
De asemenea, acidul cumaric si acidul clorogenic din aceste fructe impiedica formarea substantelor cancerigene. Specialistii ne atrag atentia ca doar daca sint culese din flora salbatica, aceste fructe au proprietati anticancerigene puternice.
Citeste restul articolului pe Jurnalul National
Sursa foto: iwritealot.com