Dr. OZ: cum ne afectează mâncatul pe fond emoțional
Publicat pe 14.01.2014 la 13:11 Actualizat pe 14.01.2014 la 13:50
Cei mai mulți dintre noi mâncăm atunci când suntem nervoși, plictisiți, stresați, depresivi sau anxioși sau pur și simplu pentru că nu avem altceva mai bun de făcut? Dr. OZ ne spune care sunt efectele nocive ale acestor obiceiuri:
Mâncatul pe fond emoțional nu înseamnă că vei roade un morcov pentru că ești agitat, ci cel mai probabil te vei repezi spre ceva plin de calorii: chipsuri, o prăjitură sau cartofi prăjiți. Lucrurile pot scăpa ușor de sub control pentru că această boală creează dependență.
Caloriile în exces te fac să câștigi în greutate, dar cel mai periculos lucru este faptul că această cantitate exagerată de mâncare îți forțează stomacul și intenstinele și poate face ca organismul tău să nu mai funcționeze normal. Mâncatul pe fond nervos duce la o tensiune arterială ridicată, diabet, probleme cu fierea, ulcer si chiar boli de inimă. Unele complicații mai severe includ rupturi ale stomacului, pancreatită și atac de cord. Există cazuri de oameni care au murit după ce au avut un maraton de mâncare.
Acest comportament este întâlnit în cazul a 3.5 la sută dintre femei și 2% dintre bărbați și este asociat cu o stimă de sine scăzută, abuz fizic ce poate fi de natură sexuală sau un mediu nociv acasă. Există anumite caracteristici ale celor care mănâncă pe fond emoțional:
-
au tendința de a mânca foarte repede - până în punctul când au gura mereu plină, tot timpul molfăind sau ronțăind ceva
-
au tendința de a mânca singuri - fie noaptea, când toată lumea doarme, fie în timpul zilei, când sunt singuri acasă, pentru că le este rușine cu cât de mult mănâncă
-
au tendința de a mânca și atunci când nu le este foame, ci când au nevoie de alinare
- se simt dezgustați față de propria persoană, până în punctul în care devin foarte anxioși
Acestă problemă poate fi rezolvată cu multă determinare și răbdare. Persoana afectată trebuie să înlocuiască mâncatul cu o activitate fizică, nu doar pentru că va fi într-o formă mai bună, dar și pentru că endorfinele îi vor crea o stare phisică sănătoasă. Pentru că mâncatul este pe fond emoțional, exact pe partea aceasta trebuie să se lucreze cel mai mult. În anumite cazuri este recomandat și ajutorul psihologului, pentru a rezolva problemele de stimă de sine.
Foto: hepta.ro