Dr. OZ: Cât de multă cafea bei zilnic? Află dacă ești dependent!

Publicat pe 16.12.2013 la 08:25 Actualizat pe 16.12.2013 la 09:13

Deși cei mai mulți dintre noi se bucură de beneficiile cafeinei din cafea, ceai sau băuturi energizante, cafeina este considerată în continuare un drog ce creează dependență și care nu diferă cu mult de nicotină sau alcool. Dr. OZ ne explică de ce un condum ridicat de cafea poate fi periculos:

Pe măsură ce ne obișnuim cu efectele cafeinei asupra corpului nostru ne dam seama tot mai mult de ce este considerată un drog. În primul rând corpurile noastre dezvoltă o rezistență la cafeină după o anumită expunere la ea, iar acest lucru înseamnă că organismul are nevoie de mai multă cafea pentru a avea parte de aceleași “beneficii.” Dacă devii dependent de cafea, începi să ai nevoie de cantități din ce în ce mai mari pentru a te putea trezi dimineața.

În al doilea rând, pentru anumite persoane, a fi privați de cafea poate avea consecințe despre de neplăcute, cum ar fi dureri puternice de cap ce pot dura pâna la câteva ore și chiar zile ori săptămâni în cazul în care se încearcă renunțarea totală la cafea.

Cafeina stimulează activitatea intestinelor, de aceea lipsa ei după o perioadă lungă în care organismul s-a obișnuit cu ea poate încetini brusc sistemul digestiv. Este important ca cei care renunță la cafea să bea apă, să fie hidratați și să aștepte ca organismul să-și revină.

Pe măsură ce corpul nu mai primește cafea pot apărea și alte simptome ce indică faptul că avem de-a face cu o dependență. Printre ele se numără stările de somnolență pentru că organismul s-a obișnuit cu o anumită doză de cafeină ce îl ajută să fie într-o stare alertă. O persoană care renunță la cafea poate deveni foarte irascibilă, deprimată, constipată și letargică.

Nu te folosi însă de aceste simptome pentru a avea o scuză să bei tot mai multă cafea, pentru că dacă vei continua în acest ritm, la un moment dat doza normală de cafea nu va mai avea absolut nici un efect. Dr. OZ recomandă perioade de pauză de la cafea care permit corpului să se reechilibreze. O idee bună este și să reduci în mod gradual cantitatea de cafea pe care o bei zilnic în loc să renunți la ea brusc.

O supradoză cu cofeină este foarte rară, dar posibilă. Doctorii consideră că a consuma mai mult de 250 miligrame de cafeină într-o perioadă scurtă de timp (o cană de 225 ml conține în jur de 100 mg cafeină) poate duce la simptome de supradoză. Doza letală este de 10 grame ce se găsesc în 100 căni de cafea băute în același timp.

Simptomele unei supradoze diferă de la caz la caz, dar cele mai frecvente sunt insomnia, agitația, irascibilitatea și spasmele musculare. Se recomandă o atenție sporită din partea persoanelor care au probleme cu inima, pentru că o supradoză de cofeină duce la palpitații și aritmie. În rare cazuri poate avea loc și un atac de cord, în special pentru cei care nu au mai consumat cafeină înainte.

Cele mai periculoase și puternice efecte nu apar după doar câteva căni de cafea. Cafeina este destul de sigură atunci când cantitatea consumată nu este foarte ridicată. Este periculoasă în special în cazul celor mici, care ajung uneori la spital după ce au consumat cafea.

Foto: hepta.ro
În articolul

Dr. OZ: Cât de multă cafea bei zilnic? Află dacă ești dependent!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x