Dr. OZ: Cât de multă cafea bei zilnic? Află dacă ești dependent!

Publicat pe 16.12.2013 la 08:25 Actualizat pe 16.12.2013 la 09:13

Deși cei mai mulți dintre noi se bucură de beneficiile cafeinei din cafea, ceai sau băuturi energizante, cafeina este considerată în continuare un drog ce creează dependență și care nu diferă cu mult de nicotină sau alcool. Dr. OZ ne explică de ce un condum ridicat de cafea poate fi periculos:

Pe măsură ce ne obișnuim cu efectele cafeinei asupra corpului nostru ne dam seama tot mai mult de ce este considerată un drog. În primul rând corpurile noastre dezvoltă o rezistență la cafeină după o anumită expunere la ea, iar acest lucru înseamnă că organismul are nevoie de mai multă cafea pentru a avea parte de aceleași “beneficii.” Dacă devii dependent de cafea, începi să ai nevoie de cantități din ce în ce mai mari pentru a te putea trezi dimineața.

În al doilea rând, pentru anumite persoane, a fi privați de cafea poate avea consecințe despre de neplăcute, cum ar fi dureri puternice de cap ce pot dura pâna la câteva ore și chiar zile ori săptămâni în cazul în care se încearcă renunțarea totală la cafea.

Cafeina stimulează activitatea intestinelor, de aceea lipsa ei după o perioadă lungă în care organismul s-a obișnuit cu ea poate încetini brusc sistemul digestiv. Este important ca cei care renunță la cafea să bea apă, să fie hidratați și să aștepte ca organismul să-și revină.

Pe măsură ce corpul nu mai primește cafea pot apărea și alte simptome ce indică faptul că avem de-a face cu o dependență. Printre ele se numără stările de somnolență pentru că organismul s-a obișnuit cu o anumită doză de cafeină ce îl ajută să fie într-o stare alertă. O persoană care renunță la cafea poate deveni foarte irascibilă, deprimată, constipată și letargică.

Nu te folosi însă de aceste simptome pentru a avea o scuză să bei tot mai multă cafea, pentru că dacă vei continua în acest ritm, la un moment dat doza normală de cafea nu va mai avea absolut nici un efect. Dr. OZ recomandă perioade de pauză de la cafea care permit corpului să se reechilibreze. O idee bună este și să reduci în mod gradual cantitatea de cafea pe care o bei zilnic în loc să renunți la ea brusc.

O supradoză cu cofeină este foarte rară, dar posibilă. Doctorii consideră că a consuma mai mult de 250 miligrame de cafeină într-o perioadă scurtă de timp (o cană de 225 ml conține în jur de 100 mg cafeină) poate duce la simptome de supradoză. Doza letală este de 10 grame ce se găsesc în 100 căni de cafea băute în același timp.

Simptomele unei supradoze diferă de la caz la caz, dar cele mai frecvente sunt insomnia, agitația, irascibilitatea și spasmele musculare. Se recomandă o atenție sporită din partea persoanelor care au probleme cu inima, pentru că o supradoză de cofeină duce la palpitații și aritmie. În rare cazuri poate avea loc și un atac de cord, în special pentru cei care nu au mai consumat cafeină înainte.

Cele mai periculoase și puternice efecte nu apar după doar câteva căni de cafea. Cafeina este destul de sigură atunci când cantitatea consumată nu este foarte ridicată. Este periculoasă în special în cazul celor mici, care ajung uneori la spital după ce au consumat cafea.

Foto: hepta.ro
În articolul

Dr. OZ: Cât de multă cafea bei zilnic? Află dacă ești dependent!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x