Dr. OZ: topul miturilor despre sarcină

Publicat pe 10.01.2014 la 11:20 Actualizat pe 13.01.2014 la 15:22

În ziua de astăzi nu prea ducem lipsă de informații în ceea ce privește sarcina. Însă în timp ce unele pot fi foarte utile, altele sunt doar mituri transmise de la o generație la alta. A cunoaște câteva lucruri te poate ajuta să te bucuri de această perioadă, de aceea este important să știi ce este adevărat și ce nu.

Mitul 1: nu poți controla ce gene sunt transmise copilului

Anumite trăsături cum ar fi culoarea ochilor sau pierderea părului sunt rezultate imutabile ale bagajului ADN ce este transmis mai departe. Specialiștii descoperă însă că alte trăsături cum ar fi dimensiunea taliei  sau inteligența nu țin însă de moștenirea genetică. Pe măsură ce ADN-ul este copiat în perioada sarcinii, toxinele la care o femeie este expusă în această perioadă pot influența modul în care acest proces are loc. Acest lucru înseamnă că deși nu putem controla ce gene le transmitem copiilor noștri, putem controla ce gene au șanse mai mari de a fi activate și care nu.

Ce poți face este să fii sănătoasă și în formă în timpul sarcinii, iar acest lucru poate influența în mod dramatic modul în care acest lucru se reflectă în genele pe care le poartă copilul. Din păcate, pentru că 50% dintre sarcini nu sunt planificate, multe femei ratează șansa de a se pregăti chiar de dinainte de concepție. Chiar dacă nu plănuiești să rămâi însărcinată prea curând, poți face anumite lucruri pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate astfel încât să-i oferi copilului cel mai bun start în viață posibil.

Femeile însărcinate trebuie să evite expunerea la BPA, un compus chimic ce se gasește în materialele plastice din care sunt realizate diverse obiecte de uz casnic, printre care sticluțele de lapte ale copiilor sau cănile. Acestea pot cauza schimbări asupra modului în care funcționează hormonii. Fetușii și copiii mici sunt cei mai vulnerabili în fața lor. Este important să eviți folosirea lor.

Anual se nasc tot mai mulți copii cu un nivel crescut de mercur în sânge. Acest element chimic este asociat cu întârzieri în dezvoltare, de aceea este important ca femeile să se ferească de această substanță ce se găsește cu precădere în ton.

Radiațiile ionice cum ar fi cele produse de razele X și tomografiile  pot dăuna dezvoltării fetusului, în special în primele săptămâni de sarcină. Deși multe teste realizate pe perioada celor nouă luni nu vor cauza nicio problemă, doctorii încearcă în general să limiteze  expunerea la radiații sau iau anumite precauții pentru a proteja bebelușul.

Mitul 2: Să mănânci pentru doi

Se știe că a câștiga prea multe kilograme în plus în timpul sarcinii este periculos în special pentru femeile deja supraponderale, pentru că acest lucru poate duce la complicații cum ar fi diabetul gestațional, ce la rândul său poate pune în pericol sănătatea copilului. Dieta recomandată este una ce îți oferă nu foarte multe calorii decât de obicei, dar și vitamine și minerale importante.

Mitul 3: Poziții sexuale ce pot determina sexul copilului

Știm că spermatozoizii ce duc la crearea unei fetițe înoată mai încet și trăiesc mai mult, iar că cei care duc la formarea unui băiețel sunt mai rapizi și trăiesc mai puțin timp, nu există o metodă reală prin care să poți influența ce sex va avea bebelușul tău și nici nu există vreo poziție sexuală recomandată.

O poziție care te poate ajută să rămâi însărcinată este cea în care îți ridici pelvisul după consumarea actului sexual și stai așa câteva minute pentru a ajuta sperma să ajungă cât mai aproape de uter.

Mitul 4: Poți ghici sexul copilului în funcție de forma burții pe care o are femeia

Modul în care o femeie poartă un bebeluș în pântec ține mai degrabă de tonusul pereților abdominali și ai uterului și de constituție, dar nu de sexul copilului.

Foto: hepta.ro

 

În articolul

Dr. OZ: topul miturilor despre sarcină

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x