Excesul de grasimi imbolnaveste inima

Publicat pe 18.10.2010 la 10:39 Actualizat pe 18.10.2010 la 11:10

Ai probleme cu colesterolul? LDL-ul (colesterol „rau”) este prea mare, HDL-ul (colesterol „bun”) este prea mic, trigliceridele sunt si ele crescute? Atunci mai mult ca sigur suferi de dislipidemie.

Dislipidemia este cauzata de cresterea colesterolului in sange peste valoarea normala sau a trigliceridelor sau a ambelor si atunci vorbim de dislipidemie mixta. Excesul alimentar de grasimi de origine animala, metabolizarea insuficienta a grasimilor in sange din cauza unei disfunctii hepatice ori consumul glucidelor in exces ce pot fi trasformate in grasimi si depozitate sub forma de tesut gras reprezinta importanti factori de risc ce duc la aparitia bolii.


Cum tratam aceasta afectiune?

Atat femeile, cat si barbatii, adultii, tinerii sau varstnicii pot fi afectati de cresterea grasimilor din sange peste valorile normale. „Dietoterapia, singura sau asociata tratamentului farmacologic, trebuie indicata tuturor pacientilor dislipidemici”, spune dr. Larisa Popescu, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice. “De asemenea, se vor corecta, daca exista, si tulburarile de comportament alimentar (ingestia crescuta de alimente in cursul serii si noptii, consumul crescut de alimente in timp scurt etc.).

Numarul de calorii din dieta se va corela cu necesarul caloric si greutatea corporala ideala. Tratamentul este strict individualizat in functie de severitate, riscul global, prezenta aterosclerozei. Programul terapeutic consta in optimizarea stilului de viata, cu sau fara medicatie hipolipemianta”, adauga dr. Popescu.


Dieta pacientului cu dislipidemie


In general, aceasta trebuie sa contina o cantitate crescuta de legume, cereale, verdeturi, fructe. Dintre produsele animale se va consuma carnea slaba, preferabil pasare fara piele, peste si lactate cu continut scazut de grasimi. Alimentele prajite, grasimile animale, sosurile grase, produsele de patiserie si cofetarie sau fast-food trebuie evitate. Glucidele vor reprezenta 50-60% din aportul caloric, iar proteinele 10-20% din caloriile totale, cu accent pe proteinele cu valoare biologica mare.

Proteinele vegetale, dar in special cele din soia, au un puternic efect hipocolesterolemiant. Se recomanda consumul de alimente bogate in vitamine cu rol antioxidant- vitaminele E, C, beta caroteni, flavonoizi (morcovi, legume verzi, nuci, etc.) Exercitiul fizic (30 de minute zilnic), in special gimnastica aerobica, mersul pe jos, inotul, dar si renuntarea la fumat sunt obiective ce trebuie atinse.


Sfatul specialistului:

“Dislipidemia este un factor major de risc cardiovascular, in special la persoanele cu diabet zaharat tip 2, aproximativ 70% din acestea decedeaza prematur din cauza bolilor cardiovasculare. Este important sa se evite consumul de cafea. Cafeaua turceasca, de exemplu creste colesterolul seric din cauza kaweolului si cafestolului, metaboliti care nu apar la prepararea cafelei prin filtru”, spune dr. Larisa Popescu, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, Clinica Romgermed.


Factori de risc:


- stilul de viata nesanatos: alimentatia hipercalorica bogata in grasimi animale, colesterol, acizi grasi “trans” (ex.: margarina, dulciuri rafinate), sedentarismul, consumul de alcool peste 30 g/zi si de cafea expresso, fumatul, stresul psihosocial


- consumul de medicamente (anticonceptionale orale, diuretice tiazidice si de ansa, glucocorticoizi, etc.)


- stari fiziologice (sarcina, alaptare, menopauza)


- factori genetici


- dislipidemia din cadrul unor afectiuni (diabet zaharat, obezitate, sindrom Cushing, hipotiroidie, sindromul nefrotic, insuficienta renala cronica etc.)

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: sheknows.com

În articolul

Excesul de grasimi imbolnaveste inima

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x