Cum ne distrugem fără să știm ficatul

Publicat pe 30.01.2014 la 14:10 Actualizat pe 30.01.2014 la 19:31

Știm că alcoolul nu este benefic ficatul și că prăjelile nu îi sunt de asemenea benefice. Dar știai că de fapt cauza numărul unu a bolilor de ficat este consumul excesiv de paracetomol?

Știm că alcoolul nu este benefic ficatul și că prăjelile nu îi sunt de asemenea benefice. Dar știai că de fapt cauza numărul unu a bolilor de ficat este consumul excesiv de paracetomol?

Ficatul este organul responsabil cu eliminarea toxinelor din sânge, înmagazinarea de energie, transformarea grăsimii, producerea de colesterol și alte câteva funcții esențiale. Este un organ destul de robust, capabil de schimbări constante, menite să facă față cererilor corpului. Când ficatul este expus la elemente toxice, el poate suferi pe termen scurt, dar și pe termen lung. In cele mai multe cazuri ficatul se poate regenera singur, dar anumite toxine și boli netratate pot duce la afecțiuni cronice care la rândul lor duc la distrugerea completă și iremediabilă a ficatului.

Paracetamolul sau acetaminofenul este un medicament foarte popular ce poate fi cumpărar fără rețetă, însă consumat în cantități ridicate, poate cauza probleme serioase cu ficatul. Conform studiilor realizate în 2005 de Centrul Medical din Washington, paracetamolul și atlte derivate ale acestuia reprezintă cauza principală a afecțunilor cronice ale ficatului, ea fiind întâlnită în 42 la sută din cazuri. Dintre acestea, 27 la sută au murit. Simptomele care indică o problemă cu ficatul sunt: dureri abdominale, pierderea apetitului, comă, convulsii, irascibilitate, îngălbenirea pielii și a ochilor, amețeală, transpirație și vomă.

Alcoolul este una dintre principalele substanțe care pot cauza probleme cu ficatul. Ficatul poate tolera cantități mici, până la cantități moderate de alcool pentru perioade scurte de timp, dar anumite persoane pot avea probleme serioase cu ficatul după perioade scurte, dar intense în care se face abuz. Excesul de alcool poate cauza un dezechilibru al ficatului, dar și al sângelui, ceea ce ar duce la o funcționare redusă a acestui organ. Consumul de alcool pe perioade lungi de timp poate duce la inflamații, cicatrici și depozite excesive de grăsime. Amestecarea alcoolului cu diverse medicamente sau consumul de alcool al persoanelor care au hepatita C, poate duce la probleme grave cu ficatul.

Lucrurile care fac rău ficatului:

1. Mâncarea de tip fast-food

Este deja un lucru bine știut faotul că acest tip de alimengte trebuie consumate cu moderație. O dietă bogată în grăsimi și zaharuri poate duce la probleme seriose ale ficatului. Vestea bună este că atâta timp cât nu se depășește pragul limită, starea de sănătate se poate îmbunătăți printr-o schimbare de dietă și a stilului de viață.

2. Alcoolul

Prea mult alcool este dăunător din mai multe puncte de vedere, iar efectele asupra ficatului sunt dezastruoase.

3. Sarea

Prea multă sare poate crește presiundea sangvină, dar poate duce și la boli de ficat. Evită alimentele procesate bogate în sare cum ar fi cârnații și baconul.

4. Îndulcitorii artificiali

Dacă vrei să renunți la zahăr, o variantă bună ar fi să consumi miere în cantități reduse și să eviți înlocuirea lui cu îndulcitori artificiali ce pot duce la reacții toxice în organism.

Ce ajută ficatul

1. Usturoiul și ceapa: ele ajută corpul să scape de toxine și asistă ficatul să se detoxifice.

2. Apă fierbinte cu suc proaspăt de lămâie: bea acest “ceai” dimineața pentru a încuraja detoxifierea.

3. Sfecla: este bogată în antioxidanți ce au efectul miraculos de a stopa creșterea tumorilor. Ele contracarează efectele negative ale mâncărurilor grase.

4. Merele: conțin pectină ce ajută la eliminarea metalelor grele din organism (cum ar fi mercurul).

5. Anghinarea: crește producția de fiere, ajutând mecanismul natural de detoxifiere al corpului.

Foto: hepta.ro


În articolul

Cum ne distrugem fără să știm ficatul

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x