Filmele 3D: cu sau fara riscuri pentru sanatate?
Publicat pe 15.07.2011 la 18:00
S-a impus cu celebra pelicula Avatar. Si in prezent este un fenomen numit 3D care se extinde rapid. Dar aceasta revolutie tehnologica este fara urmari pentru sanatatea noastra? Surprinzator este ca mai preocupate de efectele 3D asupra sanatatii sunt companiile producatoare decat medicii.
In decembrie 2011, Nintendo, una dintre cele mai cunoscute companii de jocuri video cu sediul in Japonia, facea niste recomandari ce nu pot fi trecute cu vederea. Copiii sub sase ani trebuie tinuti la distanta de jocurile cu imagini in relief. Argumentul invocat in sprijinul acestei recomandari: privitul timp indelungat poate afecta dezvoltarea normala a aparatului ocular. Alerta companiei era cu atat mai surprinzatoare cu cat ea era lansata cu cateva zile inainte de Craciun, cand majoritatea parintilor erau convinsi ca un joc video 3D ar fi cadoul ideal pentru copiii lor.
La surprinzatoarea pozitie a binecunoscutei companii japoneze se adauga si pozitia oftalmologilor, care se plaseaza ce-i drept de cealalta parte a baricadei. In sensul ca oftalmologii nu considera noua tehnologie un pericol nici macar pentru copii si ca mai degraba compania japoneza se pune la adapost de un posibil atac, indiferent daca acesta ar fi real sau „confectionat" de concurenta. Societatea Franceza de Oftalmologie considera ca aceasta alerta nu este demonstrata stiintific, dand asigurari ca la varsta la care copiii incep sa se joace cu console 3D au deja sistemul ocular structurat. In plus, in opinia Societatii Franceze de Oftalmologie, aparatul ocular este suficient de pregatit pentru a face fata numeroaselor provocari cum ar fi cele peste trei ore si jumatate in fata televizorului zilnic, asa cum indica datele statistice.
Imaginea tridimensionala se bazeaza pe tratarea diferita a imaginilor intre ochiul drept si ochiul stang, sub un unghi usor diferit, astfel incat creierul sa reconstituie imaginea in relief, explica profesorul Beatrice Cochener, presedintele Societatii Franceze de Oftalmologie. In acest moment exista trei tehnologii 3D folosite: in cinematografe, televizoare 3D si display-uri 3D destinate profesionistilor. Toate necesita ochelari speciali. Sunt ochelari 3D care prezinta dezavantajul ca pozitia telespectatorului aflat in sala influenteaza calitatea imaginii tridimensionale. Dar si ochelarii numiti „activi" care nu provoaca deformarea imaginii odata cu inchiderea ochilor.
Copiii, adolescentii, gravidele...
Avertismentele in legatura cu vizionarea continutului 3D lansate de producatorii de electronice sunt din ce in ce mai complete. Astfel, pe site-urile unor companii se gasesc detalii amanuntite, potrivit carora adolescentii si copiii trebuie „atent supravegheati la vizualizarea acestor imagini". Concret: „daca suferiti sau aveti un istoric familial de epilepsie sau accidente vasculare cerebrale", atunci este necesar sa se consulte un medic specialist inainte de a utiliza functia 3D. De asemenea, „femeile insarcinate, persoanele in varsta, cei care sunt privati de somn sau sunt sub influenta alcoolului ar trebui sa evite urmarirea de continut 3D". Mai trebuie stiut ca vizionarea tv in timp ce se poarta ochelari 3D, o perioada lunga, poate cauza durere de cap sau oboseala. Pentru senzatia de ameteala de vina poate fi si „crosstalk-ul".
Crosstalk se produce atunci cand orice imagine destinata ochiului drept se suprapune cu imaginea destinata ochiului stang si viceversa, acest fenomen dand utilizatorului o stare usoara de ameteala. Si inca o recomandare: distanta de vizionare ideala ar trebui sa fie de cel putin trei ori mai mare decat inaltimea ecranului, iar ochii privitorului ar trebui sa fie la acelasi nivel cu ecranul televizorului.
Sfatul specialistului
Profesorul doctor Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti, considera ca, deocamdata, nu sunt suficiente informatii, nu s-au efectuat inca studii care sa ajunga la concluzia ca tehnologia 3D are consecinte negative asupra ochilor. Totusi, specialistul oftalmolog recomanda parintilor sa-si supravegheze copiii pentru a nu exagera cu timpul cat vizualizeaza imagini 3D. De asemenea, prin folosirea unor ochelari nesterilizati exista riscul unor infectii oculare.
Atentie parinti!
Responsabilitatea revine exclusiv parintilor. Lor li se adreseaza pediatrii. Ei spun ca parintii nu trebuie sa incurajeze copiii sa stea ore la rand in fata unui ecran daca apar semne de oboseala: dureri de cap, ochi inlacrimati etc. Tot lor li se adreseaza si psihologii care pun in legatura directa subdezvoltarea intelectuala si unele manifestari de violenta ale copiilor cu continutul peliculelor 3D. Dar punctul pe "i" il pun nutritionistii care lovesc in plin: 3D accentueaza sedentarismul si obezitatea.
Citeste si jurnalul.ro!
Foto: visualphotos.com